duminică, mai 28, 2023
AcasăCulturaFILOLOGI DIN ȘASE ȚĂRI S-AU ÎNTRUNIT LA CEA DE A XVI-A EDIȚIE...

FILOLOGI DIN ȘASE ȚĂRI S-AU ÎNTRUNIT LA CEA DE A XVI-A EDIȚIE A COLOCVIULUI INTERNAŢIONAL DE ŞTIINŢE ALE LIMBAJULUI „EUGENIU COŞERIU” ORGANIZAT DE UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

În cadrul Universității de Stat din Moldova se desfășoară COLOCVIUL INTERNAŢIONAL DE ŞTIINŢE ALE LIMBAJULUI „EUGENIU COŞERIU” (CISL). Ediția din anul curent, a XVI-a la număr, este consacrată comemorării a 100 de ani de la nașterea marelui filolog Eugeniu Coșeriu și are drept slogan celebra afirmație coșeriană „Limbajul constituie construcția lumii proprii și specifice a omului ca ființă gânditoare”. Colocviul este organizat de Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, Suceava, România și cu Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici”, Cernăuţi, Ucraina. Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Partenerii proiectului sunt Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Ședința de inaugurare a fost deschisă de rectorul Universității de Stat din Moldova dr., conf. univ. Igor Șarov, care în cuvântul său de salut a menționat că anul 2021 este unul omagial și pentru USM, iar Colocviul se înscrie perfect în șirul evenimentelor reunite sub genericul centenarului Eugeniu Coșeriu și ale celor care marchează aniversarea a 75-a USM. În alocuțiunea sa rectorul USM a mai subliniat că acest colocviu este un prilej excepțional de a-i aduce un respectuos omagiu celui care a marcat prin întreaga sa operă generații de cercetători din cele mai diverse spații ale Europei și Americii.

Cu un mesaj de salut din partea Ministerului Educației și Cercetării a venit Secretarul de Stat Adriana Cazacu, dr. conf. univ., care s-a referit la Eugeniu Coșeriu – omul universal, care, deși și-a scris opera lingvistică în sec XX, aparține sec. XXI. De asemenea, a amintit de vizita magistrului la Chișinău în anul 1993, când a cucerit comunitatea academică prin profunzimea interpretărilor sale lingvistice. Doamna Secretar de Stat a transmis publicului decizia Consiliului profesoral al Facultății de Litere de a iniția deschiderea în cadrul facultății a unui centru științific care va purta numele lui Eugeniu Coșeriu.

Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova Adrian Dupu a subliniat că acest colocviu reprezintă o bună ocazie de a întări angajamentul României în susținerea și derularea proiectelor culturale și educative din Republica Moldova.

Un omagiu emoționant a fost adus marelui lingvist de fondatorul colocviului prof. univ., Doctor honoris causa al USM Sanda Maria Ardeleanu, Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava și de prof. Mircea A. Diaconu, prorectorul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava.

Cu mesaje de salut pentru participanți au venit și partenerii colocviului: academicianul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, dr. hab. conf. univ. Maria Șleahtițchi, directorul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. În discursul său, Valeriu Matei s-a referit la Eugen Coșeriu – omul cu o biografie-legendă pe care l-a cunoscut personal și la omul cu o conștiință civică deosebită care regreta că a făcut prea puțin pentru prosperarea culturii din Basarabia.

După inaugurarea evenimentului, urmează o ședință în plen la care sunt așteptați cu discursuri filologi din diferite țări: Elveția, Franța, România, Senegal. Lucrările conferinței, la care se întrunesc peste 100 de membri ai comunității academice, savanți din mai multe țări europene, se vor desfășura timp de două zile.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments