sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăDiasporaVera Urechii - moldoveanca care activează în calitate de avocat în Regatul...

Vera Urechii – moldoveanca care activează în calitate de avocat în Regatul Spaniei

Este originară din orașul Bălți și este absolventă a Facultății de Drept, specialitatea Drept Internațional, a Universității de Stat Alecu Russo din Bălți. La momentul actual, activează în calitate de avocat în provincia Alicante, Regatul Spaniei, fiind specializată în dreptul civil, al familiei, penal, cât și dreptul străinilor.

  • De ce ați ales Spania și cum a fost drumul până acolo?
  • După absolvirea facultății, în 2005, mi-am propus să plec peste hotare, deoarece la acel moment în Republica Moldova nu exista un mediu favorabil pentru a-mi construi viitorul. A fost o decizie dură, pentru că am lăsat în urmă o parte din familia mea, rude, prieteni, însă, până la urmă, nu regret decizia luată. Am ales Spania, pentru că mereu am fost atrasă de cultura și clima acestei țări. Este clar că impactul social și lingvistic a fost puternic, dar am îndrăgit această țară din primele zile ale aflării mele aici. Am fost impresionată de arhitectura și curățenia de pe străzi, de oamenii zâmbitori și deschiși la comunicare. Cu curiozitate am remarcat orarul servirii cinei: acasă luam cina între 18:00-19:00, iar în Spania ora cinei este de la 21:00. M-a mirat mult și orarul centrelor comerciale, închise în zilele de duminică și în timpul prânzului. Cu greu am înțeles că acestea sunt aspecte ale renumitei sieste, iar spaniolii iau siesta în serios și respectă aceste orare în care se odihnesc. Mai târziu m-am obișnuit cu aceste reguli și am început să le respect și eu.
  • Cum ați reușit să munciți în calitate de avocat?
  • Dintotdeauna mi-am dorit să continuu studiile și să pot aplica în practică cunoștințele acumulate. Pentru aceasta am parcurs un drum destul de greu. De la procedura de omologare și recunoaștere a diplomei până la posibilitatea de a munci în calitate de avocat. Recunoașterea certificatelor și diplomelor emise de instituțiile de învățământ străine se realizează în diferite departamente ale Ministerului Educației, Culturii și Sportului din Spania, în funcție de tipul de document. Etapele acestei proceduri sunt: înițial se solicită de la Ministerul Educației, Culturii și Sportului din Regatul Spaniei (Ministerio de Educación Cultura y Deporte) lista documentelor necesare. Respectiv, această listă include diploma de absolvire, fișa cu note pentru pentru toți anii de studii și o copie a pașaportului. Ulterior, tot pachetul de documente apostilate și traduse în limba spaniolă se depune la minister, iar termenul pentru răspuns variază între 4 și 6 luni. În cazul meu, am avut necesitatea să susțit încă 16 examene în limba spaniolă și engleză. După ce mi s-a eliberat actul de recunoaștere (Convalidación de Título Universitario), am avut posibilitatea să-mi încep activitatea în domeniul la care am visat din prima zi a aflării mele în Spania. Dar trebuie să menționez că odată cu modificarea legii privind recunoașterea actelor de studii, cerințele s-au schimbat. În special, astăzi, trebuie susținut examenul de limba spaniolă (DELE), nivelul B2. Dar, odată luată o astfel de decizie, am știut din start că trebuie să merg până la capăt și că mai devreme sau mai târziu voi putea deveni avocat cu acte în regulă, aici, în Spania.
  • Ce servicii oferă publicului cabinetul în care activați?
  • Cabinetul de avocatură „Vera Urechii” asigurăconsultanță, asistență și reprezentare juridică în multiple domenii, susțînând strategii complexe în abordarea cazurilor de familie, penale, civile, precum și drepturile străinilor. Oferă o gamă largă de servicii juridice, și anume consultări, redactarea și verificarea contractelor, analiza aspectelor juridice ale activității comerciale precum și înființări sau dizolvări firme, tranzacții comerciale, susținerea cauzelor în faza de pre-proces, precum și reprezentarea clienților în instanță. Apăr interesele clienților mei, atât în ​​faza de judecată, cât și în înstanță în diferite domenii juridice. Totodată oferim suport în obținerea unei reședințe fără drept de muncă, cu posibilitatea de a o modifica pe parcurs. Sediul nostru se află în orașul Benidorm, oferim însă suport pe întreg teritoriul Spaniei.
  • Care este situația în Spania la momentul actual?
  • Începând cu data de 13 martie 2020 Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, a decretat stare de urgență în Regatul Spaniei din cauza răspândirii a COVID-19. El a declarat că: „Aceasta este situația cea mai gravă pe care o trăiește Spania după Razboiul Civil”. De asemenea, Sanchez a afirmat în Senat „că starea de alarmă este „singurul instrument” pentru a salva vieți”. Țara se află în acest moment în scenariul 4 de răspândire a COVID – 19, corespunzător unui număr de peste 218.000 persoane infectate cu acest virus. În baza acestei realități au fost luate mai multe măsuri ce prevăd susținerea economiei, protecția populației etc. Sunt oferite ajutoare lucrătorilor autonomi, ajutoare pentru achitarea chiriei localurilor comerciale și locuințelor. Familiile care sunt în situații mai critice, primesc ajutor pentru procurarea alimentelor. Avocații sunt scutiți de plata trimestrală a ratei către colegiile de avocatură și de asigurarea lunară. În cazul muncitorilor, mulți din ei au intrat în şomaj tehnic, ceea ce presupune că lucrătorul va primi prestaţia pentru şomaj, fără a se lua în considerare perioadele cotizate, care vor putea fi valorificate integral ulterior, în cazul unei viitoare concedieri după normalizarea situaţiei. Este împortant de menționat că băncile au oferit posibilitatea reținerilor de la plata creditelor sau ipotecilor.
  • Sunteți un membru activ al diasporei moldovenești în Spania. Este vreo comunitate sau grup în zona în care locuiți, unde ar putea comunitatea noastră avea informații și suport în caz de urgențe?
  • În plină pandemie de coronavirus, când toată lumea este cuprinsă de panică și are nevoie de suport informațional, am hotărât să creăm un grup nou pe facebook: „Comunitatea Moldovenilor din Spania”, unde, la fel, oferim suport tuturor celor care sunt în dificultate și nu știu unde să se adreseze. Grupul poate fi accesat aici: https://www.facebook.com/groups/2324827564489413/. Acest proiect este destinat tuturor moldovenilor din Spania, dar și compatrioților din țară. Îmi doresc ca acest grup să fie un punct de întâlnire și de comunicare despre situațiile excepționale, problemele cu care se confruntă moldovenii stabiliți cu traiul în Spania, întrebări ce țin de chestiuni juridice sau alte situații, în care putem oferi asistență.

Interviu realizat de Aliona PURCI

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments