Grecia continuă să rămână în carantină generală în urma măsurilor luate de către Guvernul Elen. Începând cu data de 10 martie au fost aplicate primele măsuri restrictive, iar la data de 4 aprilie autoritățile elene au anunțat prelungirea măsurilor limitative privind izolarea generală la domiciliu a întregii populații până la 27 aprilie 2020. Svetlana Lisagor Vergis, stabilită la Atena, președintele Comisiei pentru susținerea diasporei, fondatorul Uniunii de prietenie moldo-elenă “Al. Ipsilantis”, studentă Universitatea Pantheon, a oferit mai multe informații referitoare la situația actuală din Grecia.
- Cum s-a schimbat viața și activitățile din fiecare zi și la ce a trebuit să renunțați?
- Bineînțeles că viața oamenilor și activitatea extracasnică s-a schimbat radical , ba mai mult ca atât, în unele cazuri precum a persoanelor din grupa riscului înalt la infecție, pentru ei izolarea este cel mai greu de suportat. Bătrânii singuratici, familii monoparentale, familii membrii cărora au probleme de sănătate simt mult mai mult consecințele izolării. În altă ordine de idei, oamenii s-au conformat cu situația și contribuie cu vigilență și înțelegere la implementarea indicațiilor Comisiei pentru boli contagioase a Ministerului Sănătății în frunte cu specialistul de boli infecțioase, dr cu renume Sotiris Tsiodras, care zilnic informează populația despre situația în țară. Dacă e să mă refer la concetățenii noștri stabiliți aici, situația e diversă. Spre exemplu familiile reintegrate sunt fericiți că sunt împreună, părinții și copiii. Mamele care-și au copiii în țară, nepoți, rudele rămase acasă sau care și pe unde i-a oprit drumul străinătății, sunt mai îngrijorați. Speranța însă că se vor revedea cît mai curând și sănătoși le dă o putere enormă de supraviețuire în fața pericolului pandemiei.
- Ce părere aveți despre respectarea carantinei? Locuitorii din țara gazdă respectă aceste reguli?
- Suntem în carantină mai bine de patru săptămâni iar în carantină de izolare generală la domiciuiu din data de 23 martie. În primele două săptămâni nu prea s-a simțit atât de mult această sufocare care pe zi ce trece e tot mai apăsătoare, pentru că problema sanitară duce spre o altă problemă la fel vitală, problema economică. Însă în fața unui pericol de sănătate prioritate trebuie să dăm îndemnului la aliniere comună în fața combaterii inamicului Covid-19.La început lumea era copleșită de nedumerire și de panica în societate. Mulți alergau să reușească să facă ceva important sau mai puțin important în ultimul moment, în special, să se aprovizioneze cu produse alimentare. După trei săptămâni de restricții aceeași lume a înțeles că defapt nu e vorba de pericol de lipsă de alimente, pericolul e mult mai mare pentru că e invizibil și imprevizibil. Toți suntem în pericol dacă nu respectăm una din condițiile principale indicate de Organizația Mondială a Sănătății cu îndemnul – Stați Acasă. Și lumea de aici stă acasă. Ba mai mult ca atât, recent în ziarul Times a fost scris un articol în care elenii sunt caracrerizați ca un exemplu al disciplinei pe timp de carantină iar premierul elen Kiriakos Mitsotakis a fost aplaudat în publicațiile agenției Reuters news pentru luarea deciziilor la momentul potrivit și pentru manevrarea situației. Astfel în Grecia la data de 4 aprilie, erau înregistrate 1.673 cazuri total și 68 decese.
- Care alte măsuri de protecție se iau în această perioadă în Grecia?
- Pe parcursul stării de urgență, pe teritoriul Greciei au fost puse periodic în aplicare măsuri de prevenire a răspândirii și infecției de Covid-19 , care au intrat în vigoare începând cu ziua de luni 23 martie. Și anume: 1.Se permite ieșirea afară doar celor care se deplasează LA sau DE LA locul de muncă. 2.Furnizarea/achiziționarea alimentelor sau medicamentelor. 3.Vizita la medic sau a persoanei care are nevoie de ingrijire. 4.Practicarea sportului individual sau până la două persoane. 5.Însoțirea animalului de companie. 6.Deplasarea (one-off) la locul de reședință permanentă pentru cei din centrele urbane. Persoanele care circulă trebuie să aibă cu ei buletinul de identitate sau pașaportul, (documentul originar NU copia) iar motivul călătoriei sale trebuie să fie motivat fie printr-un document al angajatorului său (dacă este angajat), fie printr-o declarație personală (dacă este angajat independent).
- A fost deja implementată o metodă simplă și prietenoasă în ceea ce vizează aceste certificate sau confirmări pentru cetățeni; prin internet, mesaj telefonic sau chiar completat de mână. Aplicarea măsurilor este monitorizate de către poliția elenă, poliția municipală, poliția portuară și autoritatea națională pentru transparență. Infractorii sunt amendați cu 150 de euro pentru fiecare încălcare, cu excepția; membrilor guvernului, parlamentului, funcționarii publici, funcționarilor din domeniul sănătății, corpurilor de pază și armatelor. Cetățenii care se aflau peste hotarele Elladei la muncă, studii, tratament sau cu scop turistic și au solicitat repatriere, statul elen a organizat zboruri charter atât pe continentul European cât și în America Latină. Operațiunea de repartiere din America Latină de exemplu, a fost posibilă datorită colaborării între Ministerele de Externe a Greciei pe de o parte și pe de altă parte a Spaniei, care au direcționat o rută charter pentru repatrierea elenilor și spaniolilor. Un caz deosebit care a „înghețat” respirația societății elene, așteptând cu mare agonie găsirea unei soluții, a fost „blocarea” în Irak a șoferiilor de TIR. Timp de trei săptămâni elenii s-au aflat pe frontiera turco-irakiană. După apelul acestora către Ministerul Infrastructurii și Transporturilor Elen a fost organizat un zbor special dat fiind faptul că și Irak își anulase toate zborurile din cauza pandemiei. Șoferii “prinși” în zonă au fost obligați să-și părăsească camioanele.
- Ce măsuri ia statul vizavi de persoanele care sunt în dificultate financiară și față de cetățenii Greciei aflați în afara țării?
- Grecia a fost nevoită să aplice șomajul tehnic dat fiind faptul că strategia lockdown și consecințele de la sine duceau cu o viteză maximă spre o ruinare economică mult mai gravă decât criza care a început în 2019 din care Ellada abia și-a revenit. Ca soluție, a fost inițiată o colaborare între ministerele co-responsabile ale Finanțelor, Dezvoltării și Muncii, în contextul planului guvernului de salvare rapidă și eficientă a întreprinderilor afectate de această pandemie colosală, cu scopul de a evita închiderea acestora și concedierea lucrătorilor. Au fost puse în aplicare măsuri de susținere a șomerilor, întreprinderilor și lucrătorilor independenți. Toate aceste măsuri sunt în proces de aplicare datorită fondului de rezervă a statului iar o parte importantă din economii au fost oferite cu suportul fondului Uniunii Europene.
Iată câteva măsuri a planului de acțiuni a guvernului, valabile atât pentru cetățenii eleni cât și pentru cei străini cu acte în regulă A) Măsuri pentru angajații care au fost suspendați temporar din serviciu de către companii (adică prin ordin administrativ sau au fost închise sau au fost clasificate ca fiind afectate) se implementează următoarele: – despăgubirea de 800 de euro, nesechestrate și fără taxare, – suspendarea plății datoriilor fiscale și ratele de acordare a datoriilor fiscale,- acoperirea integrală a datoriilor de asigurare la salariul nominal, timp de 45 de zile, – furnizarea unei reduceri de 25% la datoriile și ratele către Oficiului Fiscal, – plata a 60% din chiria casei lor pentru angajații din întreprinderile pe care statul le-a suspendat temporar funcționarea, deoarece aceasta este prima reședință,- asigurarea plății cadoului de Paște pentru toți angajații din sectorul privat, – asigurarea drepturilor de muncă, chiar și în cazul aplicării suspendării contractului de muncă, cu interdicția concedierii conform clauzei privind menținerea locurilor de muncă. B. Aceleași măsuri se aplică și pentru profesioniștii independenți, lucrătorii independenți și a micilor interprinderi, care au până la cinci angajați. În cazurile speciale de discipline științifice (economiști și contabili, ingineri, avocați, medici, profesori și cercetători), sunt furnizate următoarele: (a) Pentru profesioniști și angajatori, precum și pentru companii care au fost afectate din greu, cu furnizarea suplimentară de programe speciale de asistență subvenționate și programe de sprijin pentru adaptarea la noile date digitale, pentru a promova și extinde activitatea profesională la distanță. C. Măsuri pentru șomeri – Extinderea prestațiilor de șomaj obișnuite, precum și prestațiile de șomaj de lungă durată. – Despăgubiri, în valoare de 800 de euro, pentru cei care au plecat de bună voie sau au fost concediați de la 1/3/2020 la 20/3/2020, dacă nu primesc indemnizații de șomaj. D. Măsuri pentru întreprinderi În cazul companiilor afectate – fie pentru că statul le-a suspendat temporar funcționarea. – Suspendarea plății obligațiilor fiscale și ratele de acordare a datoriilor fiscale. – Suspendarea plății obligațiilor de asigurare și ratele datoriilor de asigurare, în mod specific: a) Prelungirea termenului de plată a contribuțiilor curente de asigurare pentru lunile februarie și martie 2020, care poate fi plătită până la 30/9/2020, respectiv până la 31/10/2020. b)- Suspendarea plăților de împrumuturi bancare către bănci pentru afaceri constante.
- Sunteți un membru activ al diasporei moldovenești în Grecia. Există vreo comunitate sau grup în care cetățenii noștri aflați în Grecia oferă informații și suport în caz de urgențe?
- Membrii comunității din cadrul Uniunii moldo-elene “Al. Ipsilantis” și prietenii asociației sunt informați cu materiale care plasez, remit și actualizez pe paginile rețelelor de socializare a comunității.
De asemenea, primesc, mai rar, e-mail-uri cu întrebări dar mai des totuși lumea apelează telefonic. În cazul în care întrebarea conaționalului ține de competența instituțiilor elene acreditate îi direcționez spre acestea sau către Ambasada Republicii Moldova în Grecia. De asemenea, cetățenii pot fi informați și deserviți de către misiunea diplomatică și în afara programului de serviciu în situația cazurilor de urgență la numărul de telefon +30 699 793 9458 sau la adresa e mail consulat.atena@gmail.com; consulat.atena@mfa.md.
- Cum vedeți situația de acasă? Aveți careva recomandări pentru sistemul medical din Moldova?
- Situația epidemiologică privind infecția cu Covid-19 în Republica Moldova, noi, cei din străinătate o vedem foarte complicată și alarmantă. Dacă în statele cu un sistem medical sănătos, cu centre investigaționale și spitale dotate cu echipament de ultimă generație, au avut lipsă și continuă să confrunte nevoi, în cazul țării noastre nici nu putem să ne imaginăm cum, puținii, uneori foarte bunii medici pe care-i avem, vor reuși să facă față unei crize atât de mare? Vreau să menționez că Membrii Comisiei pentru Susținerea Diasporei din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova și asociațiile din care fac parte membrii Comisiei, susțin și s-au alăturat inițiativelor grupurilor de voluntari din diaspora în colaborare cu instituțiile din Republica Moldova pentru susținerea medicilor și instituțiilor medicale implicați în lupta cu pandemia de Covid-19. Am impresia că grupurile civice de voluntari au oferit mult mai multe ajutoare esențiale decât mecanismele de stat. Țin să completez și faptul că Comisia pentru Susținerea Diasporei, a luat poziție pentru abrogarea Dispoziției Comisiei pentru situații excepționale a Republicii Moldova Dispoziția nr. 10 din 31 martie 2020 cu privire la achitarea prealabilă a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală a cetățenilor apelanți pentru repatriere. Considerând evidentă repatrierea cetățenilor care se află în situație de dificultate și pericol și, cer asistență și, protecție statului Republica Moldova. Iar această provocare majoră cu care se confruntă Republica Moldova obiectivul este și trebuie să rămână axat pe maximizarea efectelor pozitive şi minimizarea consecinţelor negative. De asemenea, am cerut printr-o adresare către Președintele Consiliului Societății Civile dnul Igor Dodon care prezidează Comisia pentru susținerea Diasporei și Ministrul de Externe și Integrării Europene, dnul Oleg Țulea ca Chestionarele pentru cetățenii MD care doresc să fie repatriați cu rute charter, pentru o procedură mai simplă și, prietenoasă de indentificare și aplicare a link-ului, formularul să fie plasat pe pagina oficială a Ministerului de Externe și a Ambadadelor peste hotare, într-o rubrică specială cu indicația respectivă. De asemenea prin intermediul acestui interviu, țin să adresez un mesaj autorităților moldovenești, să se axeze pe salvarea vieții oamenilor țării noastre, să interprindă măsuri imediate și să ceară ajutoare de la partenerii internaționali. Sistemul sanitar al Republicii Moldova are nevoie urgent de infuzie cu rechizitele și echipamentele pentru combaterea virusului. Sper totuși ca problema și responsabilitatea epidemiei în țara noastră să nu fie pusă în exclusivitate pe umerii cetățeanului. Cetățenii să-și asume responsabilitatea care-i revine iar Statul să fie pe rol de scut de protecție a cetățenilor. O adresare și îndemn în acest moment, în situația care se află țara noastră consider că trebuie să fie direcționate nu în ultimul rând și în special concetățenilor noștri. De ei depinde mult cum va evolua și cum se va depăși criza în țară. Mai multă responsabilitate personală și mai multă conștiință, acum ca niciodată binele societății pornenește de la noi de acasă. În acest sens, comunitatea din Atena a pregătit un material cu mesaje video, care poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=PI7-hr5rdww&fbclid=IwAR0jh4FvF2YhQbsni-9y0ER_EqjuPhs4w9ZlKz-dX2gFXp_CFssyGsHYTO8
Trăim perioada când situația în toată lumea, a luat o întorsătură și un schimb de locuri unde responsabilitatea trece de la politic la individ. Aici analiza ar fi una plictisitoare pentru cineva dar tot atât de necesară de a ne trezi la conștiința rolului nostru în societate.
Stăm acasă, avem grijă de sănătatea noastră și de Țăra întregă!