SPORT

Alexandrina Mihai, moldoveanca care scrie istorie în sportul italian

Istoria italiană a cuplului Mihai, originari din Republica Moldova,  începe în 2003, când capul familiei pleacă în Italia pentru șase luni, care s-au transformat ulterior în 14 ani. Acum familia locuiește în orașul Soave, provincia Verona, Italia.

22052662_1987661158169208_862116307_n

Alexandrina a ajuns în Italia la vârsta de cinci ani. După șase ani de înot și dans, a hotărât să facă atletică ușoară în cadrul școlii unde învăța. Era o elevă exemplară, având 10 pe linie la toate materiile, iar faptul că la educația fizică avea note mai puțin satisfăcătoare a motivat-o să se înscrie la atletica ușoară, pentru ca mai apoi antrenorul său să-i propună să facă sport de performanță. La numai două luni de antrenamente a participat la campionatul provincial din Verona unde a luat locul I. Ulterior a participat la Campionatul regional din Veneto. A câștigat primul loc la 2000 metri la categoria junioare. Acum face 3000 metri în categoria cadete. Vara aceasta a devenit campioană în cadrul Ligii regionale Veneto, iar recent a ajuns prima la Campionatul Regional Individual. În luna februarie a anului curent a participat la Manifestația Regională Indoor, obținând cel mai bun rezultat. De menționat că aceste performanțe Alexandrina le-a obținut în mai puțin de trei ani.

„În acești ani am avut parte de multe emoții pozitive, bucurie, lacrimi și mândrie, dar cel mai emoționant a fost acest ultim campionat, deoarece Alexandrina s-a clasificat pentru Campionatul național Italian. A fost o luptă grea și un rezultat foarte mult dorit”, ne mărturisește doamna Victoria Mihai, mama Alexandrinei. „Emoțiile de mamă sunt de nedescris, mă bucur de victorii, dar atunci când îmi văd copilul că ajunge distrus fizic, cade la pământ, mă întristez. Toate fac parte din calea spre succes și e nevoie, în primul rând, de multă muncă și efort fizic constant. Aceasta se cheamă „sport” și cere, în afară de efort fizic, și mult efort mental.”

alexandrina mihai1Sursă foto: arhivă personală

Pe lângă activitățile pe care le are în Italia, Alexandrina nu uită de unde a pornit și de fiecare dată se întoarce cu drag în vacanță în Moldova. A participat la tabăra de vară din cadrul Programului guvernamental DOR. Noi îi urăm mult succes și îi mulțumim pentru că promovează și imaginea Republicii Moldova.

Aliona PURCI