marți, februarie 7, 2023
AcasăȘtiriSolidaritatea băștinașilor ne surprinde plăcut

Solidaritatea băștinașilor ne surprinde plăcut

Anastasia Rusu este președintele asociației „Cimișlieni de pretutindeni”, fondată acum doi ani cu sprijinul băștinașilor acestui frumos oraș din sudul Moldovei.

GB: Ce ați reușit să faceți în acești doi ani? Descrieți proiectele realizate cu suportul diasporei de către asociația pe care o conduceți.

AR: Pentru asociația „Cimișlieni de pretutindeni” primii doi ani de existență au fost marcați de proiecte pentru localitate și colaborări productive. De fapt, acești ani au fost reușiți datorită Oamenilor pe care îi avem alături. Deosebit de importanți pentru noi sunt băștinașii orașului Cimișlia, oameni care mereu ne susțin și se implică activ în orice campanie pe care o lansăm. Alături de acești băștinași am reușit doi ani la rând să desfășurăm campanii de caritate pentru copiii și persoanele vulnerabile din localitate, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Pascale. Am mobilizat cimișlienii pentru a oferi suport la reabilitarea popasului turistic „Vatra Cimișliei”. Am organizat campanii de salubrizare, iar cu suportului câtorva băștinași au fost procurați copaci pentru amenajarea spațiilor verzi. Astfel, am înțeles că prin comunicarea corectă și implicarea fiecărui cetățean putem realiza lucruri frumoase.

Un alt ATU al asociației sunt membrii echipei: Vasile Sidor, Cristina Pînzari, Corina Turutea, persoane care se implică cu dăruire în toate proiectele ce se fac pentru oraș și locuitorii lui. De asemenea, am consolidat eforturile și abilitățile noastre în implementarea proiectului „Oina și Baseball – origini comune”, un proiect realizat cu suportul Ambasadei SUA și USAID. La fel, am avut ca parteneri Federația Națională de Oină, Primăria orașului Cimișlia, teatrul de păpuși din localitate și Centrul de creație. Datorită acestui proiect a avut loc „Turneul la Oină” și s-a desfășurat o tabără sportivă timp de șapte zile, cu participarea a 11 voluntari americani din cadrul misiunii Corpul Păcii și Ambasadei SUA.

La fel de mult ne mândrim cu crearea Asociației de Băștinași Juniori, care sunt aripa tânără și activă a asociației „Cimișlieni de pretutindeni”. Împreună cu ei am realizat câteva proiecte – am organizat distribuirea darurilor de Crăciun; am confecționat felicitări cu ocazia zilei de 8 martie, iar apoi copiii le-au distribuit în ajunul sărbătorii; am organizat campanii de ajutor pentru persoanele în etate. Astăzi, pot afirma că am format o asociație puternică, care va merge spre noi realizări pentru orașul Cimișlia. 

GB: Realizarea și implementarea proiectului „Din suflet pentru o Cimișlie curată” a fost posibilă datorită programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”. A fost dificilă implementarea acestui proiect?

AR: Succesul acestui proiect se datorează atât diasporei, cât și locuitorilor orașului. Solidaritatea băștinașilor, în acest proiect, ne-a surprins plăcut. Într-un an atât de complicat, oamenii noștri au găsit puteri să ne fie alături și să contribuie la realizarea proiectului prin procurarea unei autospeciale atât de necesară orașului nostru. Suntem recunoscători diasporei, dar și partenerilor noștri care ne-au ghidat în cadrul acestui program, și anume Biroului Relații cu Diaspora și programului MIDL. Astăzi suntem fericiți să urmărim activitatea acestei autospeciale în teritoriu. Este un motiv de mândrie și o realizare importantă pentru comunitate.

GB: Cum a influențat pademia asupra proiectelor din anul 2020? Cum a susținut diaspora localitatea de baștină în pandemie?

AR: Din păcate, unele activități planificate au fost amânate pentru o perioadă, dar sperăm să reușim să le realizăm în curând. Chiar și pe timp de pandemie, noi am reușit să organizăm mai multe activități de susținere a persoanelor vulnerabile. Probabil oamenii au devenit mai sensibili și receptivi la nenorocirile altor persoane. La apelul doamnei Titi Zemba a fost inițiată campania „Cutia cu daruri”, susținută de mai mulți băștinași. Donațiile care au venit în perioada noiembrie – decembrie 2020, în cadrul campaniei de Crăciun, au avut un impact pozitiv pentru o mare parte din locuitorii orașului. Inițial, ne-am propus să oferim ajutor pentru cinci familii, însă până la finalul campaniei am acordat daruri pentru 15 copii orfani, 28 copii cu grad de dizabilitate și altor 5 familii cu 15 copii per total. Tot în cadrul acestei inițiative s-a mai acordat câte un pachet de produse alimentare pentru 32 de persoane, beneficiari ai cantinei sociale. Am avut un parteneriat frumos cu A.O. „Help” în cadrul programului „Moldova fără frontiere”- administrată de Viorica Țîmbalari prin care am reușit să acoperim cu tot necesarul produselor alimentare pentru beneficiarii cantinei.

GB: Ce își propune asociația „Cimișlieni de pretutindeni” pentru anul 2021?

AR: În acest an ne propunem să continuăm inițiativa #FapteBune, motiv pentru care am început procesul de creare a paginii pe Patreon, care ne va oferi o independență financiară pentru a ajuta cât mai multă lume. Dar cel mai important obiectiv este fortificarea relației între băștinași și Cimișlia. Ne propunem o bună conlucrare pentru a avea un oraș curat, activ și prosper!

GB: Am vorbit despre implicarea diasporei acasă, despre sprijinul și ajutorul acordat orașului natal de către cei plecați.  Totuși, ca ultimă întrebare aș vrea să știu ce face Cimișlia pentru cimișlienii de pretutindeni?

AR: Cred că unul din cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru cimișlienii de pretutindeni este comunicarea. Prin intermediul grupului „Băștinașii Cimișliei” și a paginii de Facebook „Cimislieni de pretutindeni”, le aducem la cunoștință despre tot ce se petrece #acasă. Suntem mereu gata să le oferim ajutorul necesar. Mai mult ca atât, am avut cazuri în care rudele îngrijorate de cei rămași acasă ne soilcitau ajutorul. Încercăm să oferim suportul necesar nu doar celor rămași acasă, dar și celor plecați. Înțelegem că suntem veriga ce îi leagă de plaiul natal și astfel vrem să le oferim încrederea și suportul pentru a reveni cu drag acasă.

Interviu realizat de Olga Coptu

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments