marți, februarie 7, 2023
AcasăȘtiriRepublica Moldova și Portugalia vor intensifica cooperarea bilaterală în anul 2021

Republica Moldova și Portugalia vor intensifica cooperarea bilaterală în anul 2021

29 ianuarie 2021, Chișinău – În cadrul unei convorbiri în format de videoconferință, prim-ministrul interimar, ministrul de externe Aureliu Ciocoi a discutat cu Augusto Santos Silva despre stadiul actual al relațiilor moldo-portugheze pe plan bilateral, multilateral și afaceri europene fiind evidențiate acțiuni comune de perspectivă, menite să asigure dezvoltarea în continuare a cooperării între Republica Moldova și Republica Portugheză.

Cei doi miniștri au examinat posibilitatea realizării unei agende a vizitelor la nivel înalt, consolidării relațiilor economice și comerciale, inclusiv prin aprofundarea cooperării în domenii sectoriale: mediu ambiant, afaceri interne, cultură și altele. În acest context, Aureliu Ciocoi l-a invitat pe omologul portughez să întreprindă o vizită oficială la Chișinău, invitație acceptată, detaliile de program urmând a fi convenite prin canalele diplomatice.

În contextul exercitării de către Portugalia a președinției în exercițiu a Uniunii Europene, oficialii au vorbit și despre cooperarea pe dimensiunea Parteneriatului Estic, ministrul Aureliu Ciocoi pledând pentru elaborarea unei agende ambițioase ce va continua apropierea partenerilor asociați de Uniunea Europeană.

Augusto Santos Silva și Aureliu Ciocoi au vorbit și despre gestionarea crizei COVID-19, fiind salutată poziția UE de lider în cadrul eforturilor mondiale de solidaritate, inclusiv prin facilitarea accesului la vaccin țărilor partenere, precum și prin intermediul mecanismului COVAX.

Demnitarii au fost efectuat un schimb de opinii și pe marginea unor subiecte actuale de pe agenda organizațiilor internaționale, o atenție aparte fiind acordată promovării unei interacțiuni bilaterale eficiente și, respectiv, susținerii reciproce în cadrul acestora.

Totodată, șefii celor două diplomații a subliniat contribuția cu valoare adăugată a comunității moldovenești din Portugalia la dezvoltarea societății portugheze, fiind agreată dinamizarea procedurilor de negociere a acordurilor bilaterale din domeniul social menite să protejeze interesele ambelor comunități în țările noastre.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments