Duminica Mare este o sărbătoare creștină importantă și în multe localități din Republica Moldova se sărbătorește în această zi hramul. Dar, în acest an, sătenii satului Selemet au organizat și sărbătorit ziua acesta într-un mod mai deosebită, așa cum, de altfel, este sufletul și spiritul acestei comunități. O comunitate de oameni gospodari, conduși cu iscusință de o Femeie deosebită, primărița acestei localități, Tatiana Badan. O doamnă adevărată, un OM deosebit, care îmbină feminitatea și grija pentru fiecare locuitor, cu puterea și fermitatea de a înfrunta toate greutățile și nedreptățile. A fi femeie în funcție de conducere, pe lângă grijile unei comunități mai însemană și multă suferință, osteneală și multă răbdare. Un efort care nu întotdeauna este apreciat, care lasă răni adânci și cicatrici dureroase pe suflet. Ce ar fi să devenim ca popor creștin, mai umili, să lăsăm din orgolii și să sprijinim pe cel apropiat fără a aștepta răsplată? Nu ar fi mai bine ca într-o țară atât de mică, ce poate fi înfășută cu un prosop, să fim mai toleranți, mai cumpătați și mai liniștiți, la fel ca natura care ne înconjoară și apa care ne curge în vine și izvoare?

Pe Tatiana Badan am cunoscut-o în toamna anului 2014 când, după o ședere mai lungă în Italia, am revenit acasă și am mers în satul Selemet, satul de baștină al tatălui meu. Vorbind despre istoria localității, și despre podoabele acestui sat, am ajuns la concluzia că ar fi necesar și frumos să valorificăm acest patrimoniu, organizând un eveniment frumos. Această discuție a fost temelia festivalului iProsop. În mai 2015, de Duminica Mare, a avut loc prima ediție iProsop. Apoi au urmat alte două ediții, una mai frumoasă ca alta. În luna mai 2020 urma să se desfășoare a IV-a ediție, însă din cauza pandemiei evenimentul a fost anulat.

Cu toate astea, Selemetul, într-atât de mult a îmbibat această mândrie de Prosop și de etalare a frumosului, că a făcut posibilă reabilitarea și curățarea a 16 fântâni după tradiția veche și sfințirea lor de Duminica Mare. Obiceiul spune că, fiecare fântână trebuie curățată și pregătită pentru sfințirea apei, ce se face în ziua de Rusalii. O atenție deosebită i-a fost acordat și prosopului țesut manual, care a fost aranjat cu grijă pe porțile gospodarilor, lângă crengile de nucari, așa cum se obișnuiește în sudul Basarabiei. Inițial, această acțiune a pornit de la una, două fântâni mai vechi, care se năruiau și care necesitau reparație capitală. Apoi, prin efectul domino, inițiativa a luat amploarea și a contaminat, în sens pozitiv, întreaga comunitate, dar și pe cei din Diaspora, care au contribuit după posibilitate. Astfel, au fost reparate și restabilite capital 14 fântâni, iar două renovate. De asemenea, reconstrucția capitală s-a făcut și la izvorul vechi, situat pe un deal numit „la Baraghin”. Sătenii au sărbătorit cu mândrie sfânțirea acestor ape. Deși au fost limitați de situație, respectând regulile, oamenii au ieșit la porți și au întins covoare, prosoape, colaci și s-au rugat de sănătate. Această zi de sărbătoare a adunat neamurile, vecinii, sătenii și i-a motivat să facă ceva bun pentru comunitate. Acțiunea lor a fost apreciat de localitățile invecinate, de vizitatorii satului, precum și de toți cei care au privit, prin intermediul rețelelor de socializare, modul în care s-a desfășurat sărbătoarea de Duminica Mare la Selemet.
Olga Coptu