sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăȘtiriParticiparea șefului diplomației moldovene la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre...

Participarea șefului diplomației moldovene la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Inițiativei Central Europene

23 iunie 2021, Chișinău – Ministrul afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi a participat la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), care s-a desfășurat în format de videoconferință. Evenimentul cu tematica „Conturarea viitorului Europei, dezvoltarea unei regiuni prospere – extindere, aliniere, redresare” este organizat de Muntenegru, în calitate de președinte în exercițiu al organizației.

În cadrul reuniunii, oficialii au trecut în revistă principalele evoluții politice din regiune și au discutat despre modalitățile de consolidare a parcursului european al statelor din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, precum și căile de redresare economică în perioada post-COVID.

În luarea sa de cuvânt, ministrul Aureliu Ciocoi a salutat inițiativele lansate în cadrul ICE, care vizează redresarea post-COVID în domeniul sănătății și cel economic. În același timp, au fost apreciate intențiile organizației de a consolida interacțiunea transfrontalieră în domenii care vizează mediul, știința și conectivitatea, acordând, de asemenea, o atenție specială tinerilor.

Referitor la procesul de integrare europeană, Aureliu Ciocoi a accentuat interesul Republicii Moldova de a continua agenda de reforme și de modernizare a statului, subliniind inclusiv valoarea adăugată a proiectelor ICE în această direcție.

În cadrul reuniunii au fost adoptate decizii care vizează activitatea Organizației și un Comunicat comun referitor la angajamentul participanților pentru implementarea obiectivelor strategice ale ICE: integrare europeană și cooperare pentru dezvoltarea durabilă a țărilor ICE, în special în vederea combaterii consecințelor post-COVID.

Sursa: mfa.gov.md

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments