marți, februarie 7, 2023
AcasăDiasporaLudmila Sîrbu, Viena: „Situația actuală ne dă speranța că vom depăși criza...

Ludmila Sîrbu, Viena: „Situația actuală ne dă speranța că vom depăși criza mai devreme decât alte state”

Cum s-au schimbat viața dvs. și traiul în capitala Austriei, în perioada pandemiei?

Locuiesc de șapte ani în Viena împreună cu soțul meu. Viața în capitala Austriei a produs o schimbare majoră în atitudinea mea socială, culturală și în dezvoltarea personalității mele. Două elemente sunt cele care au concurat la această schimbare: facultatea pe care o urmez aici și viața socio-politică care mă înconjoară. Relațiile dintre oameni se manifestă cu foarte multă căldură, responsabilitate și, în primul rând, respect. Este de menționat faptul că, pentru a obține un loc respectat în societatea austriacă, ceea ce echivalează cu o integrare deplină, este necesar de a stăpâni limba germană. Lucru firesc, pentru că numai în acest fel putem consuma dialogul cu structurile socio-politice atât de deschise nouă. Astăzi, după anii de studenție vieneză, mă bucur să constat că am devenit mult mai organizată interior, disciplinată, ambițioasă și hotărâtă să-mi ating scopurile. Însă acum trăiesc o altă realitate – conviețuirea cu virusul Covid-19.

Pandemia este, evident, un lucru dureros și regretabil, dar ea a scos în evidență ceva cu totul deosebit, și anume capacitatea de a crea o unitate, care se face simțită la tot pasul, între vienezii nativi și cei nou veniți.  Viața socială s-a redus, ca peste tot în țările lovite de pandemie. Ceea ce a adus schimbări și în viața mea cotidiană. Orarul meu zilnic, care cuprindea, pe lângă facultate și muncă, întâlnirile necesare realizării proiectelor asociației pe care o conduc, au fost amânate.

Unul dintre obiceiurile care s-au instalat în Austria pe perioada izolării este comunicarea live cu reprezentanții structurilor politice. Regulat sunt inițiate dialoguri pe diverse teme de interes general sau individual, în care avem posibilitatea să ne expunem părerile, să facem propuneri, să primim explicații. Avem și posibilitatea ca, în scris, să inițiem diverse petiții care ar susține interese de ordin general. Un mic exemplu: am intrat în contact cu conducătorul Camerei de Comerț din sectorul unde locuiesc, cu care am discutat problema întreprinzătorilor mici și mijlocii cât și eventualele posibilități de a compensa o parte din pierderile suferite de aceștia. Un alt dialog elocvent a fost cu conducătoarea clubului pentru femei din sector, unde s-a discutat despre femeile care sunt supuse violenței psihice și fizice, inclusiv pe timp de pandemie, și cum pot fi ajutate aceste femei, oferindu-li-se o platformă cu psihologi și ajutor de urgență. Un alt aspect evidențiat de acest club a fost inițierea workshop-urilor gratuite pentru femei, unde acestea au posibilitatea să învețe cum să depășească criza financiară în această perioadă prin desfășurarea anumitor activități remunerabile.

Care sunt metodele de protecție luate de statul austriac în legătură cu Covid-19?

Obligativitatea purtării măștii, încercarea de a face cumpărături o dată pe săptămână, de a evita complet contactele individuale, respectarea distanței minime de un metru, dezinfectarea mâinilor la intrarea în magazine sau purtarea mănușilor, întreruperea activităților școlare, universitare, închiderea spațiilor publice, întreruperea activităților de ordin cultural etc. Prima măsură, care s-a dovedit mai târziu o măsură înțeleaptă și de importanță majoră a fost închiderea granițelor cu statele vecine și închiderea spațiului aerian. Acum putem să ne bucurăm de primele rezultate care confirmă justețea măsurilor adoptate. Orașul Viena opera platforme de într-ajutorare, iar asociația ProMoldova a susținut unele din inițiativele propuse de oraș în legătură cu moldovenii: primirea asigurării, orientarea privind primirea ajutoarelor financiare oferite de orașul Viena, consultarea contractelor de închiriere, accesarea cursului de limbă germană online, finanțat de oraș, precum și traducere și mediere pentru cei care se află în imposibilitatea de a comunica telefonic în limba țării gazdă. Cu familia comunic cât se poate de des și mă preocupă situația celor de acasă.

Austria este țara cu un rezultat foarte bun în lupta cu virusul. Care este situația la momentul actual?

Situația actuală este îmbucurătoare și ne dă speranța că vom depăși criza mai devreme decât alte state. Începând cu 15 mai, viața socială în Austria va reîncepe treptat: se vor deschide școlile și bisericile. Deocamdată spațiile comerciale cu metrajul mai mare de 400 de metri pătrați vor rămâne închise, precum și spațiile culturale (teatre, cinematografe, galerii). Universitățile rămân închise, iar toate orele universitare se desfășoară pe platforma digitală. Familiilor vulnerabile li se va dubla ajutorul financiar. Restricțiile încălcate sunt amendate de către Stat începând cu suma de 500 de euro și până la 2.500. Peste 14.000 de cazuri au fost confirmate dintre care peste 11.000 însănătoșiți, pierderile umane se ridică la numărul de 522 de vieți. Luând în considerație situația actuală, asociația ProMoldova urmează să-și desfășoare activitatea pe platforma digitală. La momentul actual, suntem în pregătiri pentru a organiza un webinar pentru femei, în colaborare cu Centru de Sănătate pentru Femei din Viena. Webinarul va avea loc în colaborare cu conaționalii noștri din Franța. Desigur, ne facem planuri pentru viitor, pentru a organiza și alte evenimente frumoase și utile.

Ce ați dori să le transmiteți celor de acasă?

Deși mă aflu în izolare, acasă la Viena, am simțit necesar să mă implic în campanii de solidaritate cu mesajul pentru cei din Moldova: „Stai acasă!“ Prioritatea este să depășim această criză, să revenim la normalitate. N-aș îndrăzni să vorbesc despre normalitatea de dinainte, fiindcă cert nu va mai fi. Din punctul meu de vedere, pandemia este o revoluție. După, va fi altfel. Din păcate, incertitudinea de cum va fi și ce va fi creează frica în mințile oamenilor. Frica creează haos. Cred că ar trebui să acceptăm situația unei schimbări globale la toate nivelele și să fim pregătiți să ne adaptăm la noile condiții care vor apărea în societate.  Cu toate că, la momentul actual, multe sunt deocamdată necunoscute și, din acest motiv, este greu să vorbim despre anumite planuri de viitor.  Pe moldovenii de acasă și de oriunde îi îndemn să respecte măsurile de prevenție, să fie responsabili și să conștientizeze că reducerea pericolului depinde de fiecare dintre noi. Doresc o Moldovă sănătoasă și prosperă!

Interviu realizat de Aliona PURCI

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments