ARTICOL

Ziua sportului moldav în Italia

Duminică, 08 octombrie 2017, în orașul Padova din Italia, în incinta complexului sportiv CUS Padova (via Jacopo Corrado 4) s-a desfășurat evenimentul sportiv „Ziua sportului moldav în Italia”.

Ziua sportului1 (1)

La ediția din acest an a turneului de fotbal au participat 16 echipe de fotbaliști semi-profesioniști și amatori din toată Italia, formate din cetățeni ai Republicii Moldova, aflați cu traiul permanent pe teritoriul italian. Echipele vin din orașele: Bologna, Brescia, Treviso, Cittadella, Ferrara, Vicenza, Mestre, Milano, Padova, Reggio Emilia, Parma, Marghera, Peschiera del Garda, Veneția, Verona și San Dona di Piave. La fel şi la celelalte turnee au participat sportivi moldoveni din toată Italia. Participarea la eveniment a fost una numeroasă, deoarece sportivii vin însoţiţi de suporteri, fani, rude şi prieteni; stimele noastre sunt de peste 500 de conaţionali.

Evenimentul a fost organizat de către Parohia ortodoxă moldovenească „Naşterea Maicii Domnului”, Asociația „Moldavi nel Veneto” și „Nistru”, în parteneriat cu asociaţiile de moldoveni „Olimpia” (Mestre), „Gazeta Basarabiei” (Padova), „Solidarietà Universale” (Padova), „AssoMoldave” (Roma), dar şi cu suportul altor asociaţii.

Ziua sportului2

Oaspeți de onoare ai evenimentului au fost doamna Stela Stîngaci, Ambasador al Republicii Moldova în Republica Italiană; domnul Diego Bonavina, şef direcţie sport al Primăriei or. Padova; domnul Gianfranco Bardelle, preşedintele Comitetului Olimpic Italian, regiunea Veneto; doamna Victoria Eşanu-Gavriliță, reprezentant al Biroului relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova; domnul Armando Messineo, preşedintele societăţii de asigurări medicale „Cesare Pozzo”, care a fost unul din principalii sponsori și alți oaspeți.

În rezultatul competiției sportive, câştigător al turneului de şah a fost Vladislav Chirpii. De asemenea, s-a oferit un premiu special tânărului şahist de 9 ani, Damian Olari. Învingător al turneului de tenis a fost Dumitru Maidan. Câştigător al turneului de luptă liberă a fost tânărul de 18 ani, Nicolae Popa, iar câştigătoare a turneului de fotbal a fost echipa moldovenilor din orașul Verona. De asemenea, a fost premiat cel mai bun jucător, cel mai bun golgheter, cel mai bun portar şi cel mai corect jucător – jucătorul fair-play.

Un moment aparte a fost prestaţia campionului European şi al Moldovei, atletul paralimpic Ştefan Roşca, care a venit cu o performanţă la ridicarea greutăţii şi a fost premiat la sfârşit pentru curaj şi perseverenţă.

Acest eveniment promovează integrarea cetăţenilor moldoveni în societatea italiană, cultura sportivă şi exemplul unui mod sănătos și activ de viață al cetățenilor Republicii Moldova, aflați cu traiul în Italia. Totodată, evenimentul oferă oportunitatea de o bună promovare a sportivilor şi atleţilor moldoveni, care muncesc şi locuiesc pe teritoriul italian.

Sursa: brd.gov.md