duminică, mai 28, 2023
AcasăDiasporaITALIA: Ziua Internațională a Copiilor, sărbătorită la Roma  

ITALIA: Ziua Internațională a Copiilor, sărbătorită la Roma  

Un articol de Galia Sava

„Şi cerul, şi pământul preschimbă sărutări

Prin raze aurite şi vesele cântări”

  1. Alecsandri

 

Anume în acest spirit, de iubire sublimă, duminică, 5 iunie, asociaţia socio-culturală „Acasă” de la Roma a reunit copii din diaspora într-un context feeric pentru a-i sărbători.

Copiii au petrecut o după-amiază la aer liber, în contact direct cu natura şi lumea negrăitoarelor la fermă didactică „Baby Fattoria” din Ponzano Romano, o localitate din Provincia Romei.

Micuţii, după ce au socializat între ei, cu aportul magicianului Gabriele de Luca şi a gustării oferite de către membrii asociației, au pornit călătoria de vis prin împărăţia lui Gino: au vizitat animalele, au aflat multe curiozităţi din viaţă acestora, le-au mângâiat, le-au hrănit cu mânuţele lor, au făcut poze cu ele, s-au dat de-a rostogolul prin iarba verde. Au trăit momente unice, cum numai acasă, la ţară la bunici, se întâlnesc.

După asta, părinţi şi copii s-au jucat de-a „batistuța”, joc din folclorul copiilor, fapt prin care asociaţia noastră a lansat apelul de a organiza o şcoală duminicală care ar ajuta copiii din diaspora să-şi cunoască propria identitate: origini, limbă, tradiţii, noţiuni de istorie şi geografie naţională. Pentru cei crescuţi, ba chiar născuţi într-o ţară străină nu e deloc uşor, dar menţinerea propriei identităţi rămâne  a fi un factor foarte important în dezvoltarea personalităţii lor.

A fost o zi cu voie bună, cu zâmbete pe fețele tuturor: copii şi adulţi, moldoveni şi italieni, români, ucraineni.

Suntem bucuroşi că am reuşit să dăruim iubire şi voie bună copiilor de ziua internațională a apărării drepturilor lor.

 

Echipa asociației „Acasă”, Roma

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments