sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăȘtiriInvestitorii din Italia invitați să cunoască oferta producătorilor agricoli din Republica Moldova

Investitorii din Italia invitați să cunoască oferta producătorilor agricoli din Republica Moldova

Produsele agroalimentare din Republica Moldova, exportate în peste 70 de țări din lume, ar putea ajunge în cantități mult mai mari în piețele și magazinele din Italia. Asta, după ce în cadrul unui webinar online, membrilor Confederației Generale în Agricultură din Italia, le-au fost prezentate oportunitățile investiționale în Republica Moldova, dar și avantajele pe care le aduc investițiile în sectorul agricol, atât încât țara noastră se remarcă prin pământuri fertile, un loc strategic climateric și geografic.

Webinarul s-a desfășurat în format online, și a adunat peste 90 de antreprenori și investitori italieni, membri ai Confederației Generale în Agricultură din Italia (Confagricoltura),  unde au aflat despre oportunitățile de investiții în domeniul agricol din țara noastră, în special în sectorul fructelor și legumelor, plantelor oleaginoase, cerealelor, producției de zahăr, zootehnic, vitivinicol și produselor ECO.

În cadrul webinarului, Directorul General al Agenției de Investiții Rodica Verbeniuc, le-a vorbit membrilor asociației Confagricultura despre calitatea produselor moldovenești și succesul obținut de Republica Moldova la capitolul exportului de vinuri

„Acum după ani, când tehnologia informației este un sector care ne clasează în topurile internaționale și care pentru prima dată a depășit exportul de vinuri, cu peste 400 de milioane de lei, poate oferi oricând inovație și infrastructură revoluționară în agricultura națională. Autoritățile de la Chișinău, depun toate eforturile necesare pentru a aduce acest sector mai aproape de procesul de modernizare, dar și valorificarea produsului eco cât mai mult în Europa. Agricultorii încearcă să treacă la tehnica livezilor moderne, folosind drone agricole, sisteme de fertirigare, sisteme unice de formare a scheletului pomului după tehnologii franceze (Drapeau Marchand), dar și tehnici noi în sistemele de irigație”, a declarat Rodica Verbeniuc.

Rodica Verbeniuc a făcut referire și la topurile globale de export, unde Republica Moldova s-a clasat pe locul I la nivel mondial după volumul de mere exportat per cap de locuitor. În prezent cele mai exportate produse agricole în Italia sunt grâul, porumbul, uleiul de semințe de floarea soarelui, nucile, prunele, vinurile din struguri proaspeți, fructele uscate și mierea de albine. Astfel, în anul 2018, 40.3% din exportul total moldovenesc de produse alimentare a ajuns pe piața Italiei.

La eveniment au participat și Ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, care a declarat că ar fi bucuros să vadă produse italiene în magazinele și piețele din Republica Moldova, și invers, ca produsele noastre să fie exportate în Italia.

Prezent la eveniment, președintele Confederației Generale în Agricultură din Italia (Confragricoltura) s-a arătat interesat de oferta investițională a Republicii Moldova precizând că își dorește să viziteze Republica Moldova cât de curând posibil pentru a înțelege direct potențialurile și posibilitățile de colaborare între Republica Moldova și Italia.

Ultimele statistici arată că Italia a ajuns a fi al 2-lea cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova în 2018-2019, în perioada 2014-2018 fiind înregistrată o creștere a exporturilor de 7% (309.6 milioane dolari), iar în anul 2018 a fost stabilit un record, comparativ cu 243.4 milioane dolari în 2014. Cu toate aceste schimbări, Moldova nu se regăsește nici în Top-ul 70 parteneri de import ai Italiei, clasându-se pe locul 77.

***
Agenția de Investiții este unica instituție mandatată să promoveze imaginea Republicii Moldova pe dimensiunea economică, investițională și turistică, fiind administrator al Brandului de Țară.

Agenția elaborează platforme și instrumente de promovare în susținerea mediului de afaceri din Republica Moldova și facilitează dialogul interinstituțional pentru investitorii străini, prin stabilirea de parteneriate de colaborare cu toate grupurile de interes. 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments