INTERVIU

Emil Druc: „Cu Franța avem nu doar afinități lingvistice și culturale, ci împărtășim și aceleași valori francofone”

Interviu cu Emil Druc,  Ambasador al Republicii Moldova în Franța

Emil Druc s-a născut pe data de 17 mai 1956. Având o experiență bogată ca angajat al Ministerului Afacerilor Externe, unde a ocupat mai multe funcții în perioada 1992-2010, în 2010 a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei, iar în 2011, prin cumul, în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al RM în Republica Finlanda şi în Regatul Norvegiei, cu reşedinţa la Stockholm. În acest an, Domnia sa a fost desemnat ambasador al Republicii Moldova în Franța.

Emil Druc (2)

– Dle Ambasador, care este viziunea Dvs. în privința dezvoltării relațiilor Diasporă – Guvern și care este rolul ambasadelor în acest sens?

– De fapt, promovarea relaţiilor cu diaspora ţine mai mult de o sarcină importantă ce derivă din programul de guvernare, decât de o viziune. Contribuţia diasporei la dezvoltarea economică, socială și culturală a țării este una incontestabilă. Totodată, diasporei îi revine un rol important de mesager în promovarea culturii, artei, tradiţiilor țării în statul de reşedinţă. De aceea integrarea componentei diasporale în procesul de elaborare a politicilor publice constituie una din sarcinile prioritare ale oricărui guvern. Rolul statutar al ambasadei în acest sens este, mai întâi de toate, să vegheze şi să apere, în caz de necesitate, drepturile fundamentale și interesele concetățenilor în țara de reședință. Pe lângă aceasta, ambasada are sarcina de a valorifica potențialul diasporei pentru dezvoltarea relațiilor cu statul acreditar susținând proiectele și inițiativele acesteia pe diferite domenii.

– Putem vorbi astăzi despre existența unei comunități de moldoveni bine organizate în Franța?

– În opinia mea, comunitatea moldovenilor din Franța este una vizibilă şi destul de dinamică. Îmi face plăcere să constat acest lucru. Asociațiile diasporale existente sprijină activ integrarea tinerilor sosiți la studii, prin organizarea seminarelor de instruire și acordarea consultanței pentru o mai bună înțelegere a sistemului de învățământ francez. În aria preocupărilor lor se înscrie și consolidarea coeziunii membrilor comunităţii moldovenilor prin organizarea diverselor activităţi cultural-artistice și de promovare a valorilor şi tradiţiilor naţionale. Mă bucur faptul că, pe lângă activitățile culturale și de integrare, moldovenii din Franța se implică, de asemenea, în proiecte sociale și de caritate, în special, cele care implică localitățile lor de baștină din Republica Moldova.

Ce activități întreprindeți împreună cu diaspora noastră în Franța?

– Ambasada are stabilită o colaborare frumoasă cu diaspora din Franța, prin implementarea mai multor proiecte și inițiative cu valoare adăugată, care contribuie la promovarea imaginii țării noastre și la integrarea moldovenilor în societatea franceză. În primul rând, ne bucurăm de o susţinere constantă din partea comunității noastre atunci când vine vorba de reprezentarea Republicii Moldova la expoziții și festivaluri internaționale, precum ediția din anul curent a Festivalului țărilor francofone de la Yèbles. Cu sprijinul asociației culturale „Mihai Eminescu”, Ambasada a consemnat Ziua Limbii Române printr-un recital de poezii și cântece pe versurile marelui nostru poet naţional. De asemenea, ambasada acordă sprijin inițiativelor de integrare a conaționalilor noștri în societatea franceză, inclusiv organizării de cursuri de limbă română pentru copiii din diasporă, seminarelor de integrare și orientare pentru studenții moldoveni, organizate de Asociația pentru Integrarea Migranților (AIM) etc.

 Ce ne puteți spune despre evoluția relațiilor moldo-franceze la nivel economic?

– Potrivit datelor statistice, dinamica relaţiilor economice, inclusiv a schimburilor comerciale dintre cele două ţări, este una de creştere. Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru mediul de afaceri francez, iar în ultima perioadă, sper că aţi observat, se vorbește frecvent despre investițiile franceze în Republica Moldova. În Franța se spune că investitorii sunt ca niște prieteni care trebuie ajutaţi. Anume aceasta este atitudinea Ambasadei și autorităților de la Chișinău când vine vorba de investitorii francezi, care se interesează în primul rând de climatul investiţional, facilitățile fiscale, predictibilitatea şi securitatea financiară din țara noastră.  De asemenea, vinurile și mierea din Republica Moldova sunt din ce în ce mai întrebate pe teritoriul Franței, fapt ce ne bucură și ne motivează să promovăm companiile din țara noastră pe piața franceză.

 – În perioada 3-6 octombrie curent, la Chișinău a avut loc un eveniment economic important: Moldova Business Week 2017. Au participat și oamenii de afaceri din Franța?

– Ca şi la ediţiile precedente, evenimentul a atras atenția reprezentanților instituțiilor franceze și oamenilor de afaceri din Franța, care au fost invitaţi prin intermediul camerelor de comerţ şi industrie.  Nu cunoaştem deocamdată numărul exact de persoane, acestea urmau să-şi confirme participarea direct organizatorilor.

– În 2013 ați declarat că vinurile noastre pot fi comparate cu cele din regiunile franceze Burgundia și Beaujolais și mai puțin cu cele bordoleze. S-a schimbat ceva de atunci?

– Nu-mi amintesc împrejurările în care aş fi făcut asemenea declaraţie, dar, cu siguranţă, am avut în vedere nu calitatea vinurilor celor două ţări, care este excelentă în ambele cazuri, ci caracteristicile olfactive ale acestor vinuri, aroma, buchetul lor. Din acest punct de vedere, nu s-a schimbat nimic: noi nu avem şi nu ştiu dacă putem avea vinuri de categoria celor bordoleze. E opinia unui diplomat, nu a unui expert oenolog. Cert este că vinurile noastre sunt tot mai apreciate în Franța. Medalia de aur cucerită la Concursul internațional de vinuri rosé de la Cannes, din aprilie curent, este o dovadă că vinul moldovenesc își păstrează autenticitatea și este din ce în ce mai competitiv pe piața europeană.

– Ați activat în calitate de ambasador al R. Moldova în Suedia, Finlanda şi Norvegia. Franța este o țară mai caldă, din punct de vedere geografic. Simțiți diferența asta și la nivel de relații diplomatice cu Republica Moldova?

– Relaţiile diplomatice ale ţării noastre sunt excelente atât cu ţările nordice pe care le-aţi numit, cât şi cu Franța, cu care avem nu doar afinități lingvistice și culturale, ci împărtășim și aceleași valori francofone: diversitatea culturală, toleranța și respectul reciproc. Apartenența Republicii Moldova la spațiul francofon creează multiple oportunități de valorificare a potențialului vast de cooperare moldo-franceză, atât pe plan politic, cât și pe cel social, economic și cultural.

– Ce vă impresionează la cultura și modul de viață din această țară și care credeți că ar trebui să fie exemplele demne de urmat pentru Republica Moldova, atât de cetățeni, cât și de autorități?

– Cred că lucrul care mă impresionează cel mai mult în această ţară este atașamentul francezilor faţă de valorile democratice şi statul de drept, faţă de modul lor de viață stabilit de secole, istoria, cultura și tradițiile acestei țări. Respectul profund pentru moștenirea din străbuni şi identitatea naţională, pentru patrimoniul material și imaterial (literar, artistic, gastronomic) enorm al acestei țări. Cred că aceste lucruri pot servi drept un exemplu bun şi pentru cetăţenii ţării noastre.

 

Interviu realizat de Aliona Purci