SUA
Ghenadie Moroșanu – de la actorie la politică
Ghenadie Moroșanu s-a născut în orașul Anenii Noi, Republica Moldova. A absolvit Institutul Internațional de Management din Chișinău, specialitatea Relații Economice Internaționale și este absolvent al Institutului de Teatru și Film Lee Strasberg din Los Angeles, SUA, specialitatea Actorie. În prezent, activează la SixtySixTheatre LA și Group Theatre at Strasberg (Hedy Lab), Lee Strasberg Theatre and Film School și totodată activează ca actor în cadrul Companiei Internaționale „Victor Kruglov and Associates” SUA, Los Angeles, Hollywood.
A ales să plece în SUA, pentru a obține studii la cel mai înalt nivel în domeniul Artelor, la o școală unde au studiat multe personalități ca Robert De Niro, Marlon Brando, Al Pacino, Marilyn Monroe, Angelina Jolie etc., dar și pentru a-și dezvolta o carieră de actor și regizor, deoarece nu a văzut implicarea statului în dezvoltarea cinematografiei autohtone.

A.P.: A fost greu la început ? Care a fost impactul între ceea ce ai lăsat acasă şi ce ai găsit în SUA?
G.M.: În SUA eram nevoit să încep de la ZERO. Asta include studierea limbii, cinematografiei americane, artei, actoriei, culturii, infrastructurii, legilor, modului de viață, încadrarea în societatea americană. Am făcut totul aici fiind singur, desigur cu rudele și familia care mă susțineau de la distanță în acest drum nou cu multe obstacole. Nu este ușor, cu fiecare an locuit aici acumulez cunoștințe noi, studiez în continuu și aplic cunoștințele mele în SUA, Europa și în țara mea, atunci când revin acasă ca să realizez diferite proiecte ce includ filmul, teatrul și muzica. Am avut posibilitatea să mă încadrez în societatea de aici, anume pentru faptul că sunt un moldovean care își iubește țara.
A.P. : De ce anume actorie și de ce în SUA? A devenit realitate visul tău american?
G.M.: Actoria a fost cea mai mare pasiune a mea de când mă țin minte. În Republica Moldova am activat în mai multe domenii, am fost contabil, economist, specialist în investiții sociale, specialist funciar, regizor la casa raională de cultură, organizator și inițiator de concerte în țară și în afara ei pentru diaspora noastră, interpret, dar niciodată nu am îndrăznit să studiez actoria, deși gândul de a deveni actor nu mă lăsa niciodată. Cred că această perioadă a fost trăită de mine, pentru ca să acumulez un bagaj de cunoștințe și să îl folosesc în cariera de actor pe care am îmbrățișat-o. Visul meu a devenit realitate și realizările mele cresc în fiecare an.
A.P.: Ce ai recomanda tinerilor actori de la noi?
G.M.: Le-aș recomanda, în primul rând, să creadă în ei și să nu le fie frică să facă pași mari în viață. Totul este în mâinile noastre, desigur, dacă vom lucra mult asupra visurilor noastre. Succesele mari necesită timp, dorință, răbdare și muncă multă.
A.P.: Cât de des vii acasă și ce proiecte te leagă de Republica Moldova?
G.M.: Acasă vin de câteva ori pe an. În Moldova am familie, am o fiică care îmi este cea mai scumpă în viață, iubesc tradițiile și obiceiurile noastre. Îmi place să realizez proiecte și să combin cunoștințele mele din SUA și Moldova, oriunde m-aș afla, în producerea filmelor, work-shop-urilor de actorie, pieselor teatrale, formației mele de muzică. Am realizat câteva work-shop-uri împreună cu regizorul Gerald James, unul din mentorii mei și membru al Actors Studio (producer – Al Pacino și Harvey Keitel), cu care am reușit să montăm o piesă, în premieră, cu actori celebri din Republica Moldova, cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Uniunea Teatrală, UNESCO, Studioul Perlele Moldovei, Casa Raională de Cultură Anenii Noi. Am produs și jucat în filme de scurt și lung metraj, spoturi de publicitate, am organizat și participat la concerte în Moldova, Europa, SUA. Unul din proiectele cu care la fel mă mândresc este Festivalul Internațional „Mărțișor” în SUA, statul California. Este cel mai mare festival „Mărțișor” în SUA, organizat împreună cu Vasile Moroșanu, Artist al Poporului din Republica Moldova, și George Kulya, cetățean american cu origini moldovenești, fost campion la Box în Europa și fosta URSS. Anul acesta festivalul, care a ajuns la a VII-a ediție, va fi organizat la Sacramento și San Francisco, la data de 2 și 8 martie.
A.P.: Ați fost desemnat candidat al PDM pentru circumscripția 51, SUA, Canada. Cum comentați implicarea dvs. în electorala 2019?
G.M.: Am ales să candidez pe listele Partidului Democrat din Republica Moldova, pentru că este un partid puternic. PDM a demonstrat pe parcursul ultimilor ani că are grijă de cetățeni, că poate asigura creșterea economică, crea locuri noi de muncă și atrage investiții. Acestea sunt și premisele care ar crea condiții pentru ca cei plecați să revină acasă. În același timp, este singurul partid care a acceptat provocarea de a trimite în confruntarea electorală oameni mai puţin implicaţi politic, dar altfel construiţi din punct de vedere uman: buni gospodari, cinstiţi, cu putere de muncă, oameni care ştiu administraţie şi sunt capabili să respecte cuvântul dat.
Așa se face că țara noastră a trecut prin multe etape de dezvoltare dificile, fiind structurată de diverse curente și cutremure politice, iar unul dintre efectele nocive ale acestor tulburări și ale instabilității a fost că oameni activi, cu potențial, aflați în apogeul carierei au ales să plece în căutarea oportunităților de afirmare. Mă întristează faptul că acest potențial uman, din cauza lipsei susținerii și asigurării unui climat al ordinii și stabilității, astăzi contribuie la dezvoltarea altor state. Vă asigur că noi, cei care formăm diaspora moldovenilor peste hotare, dorim să ne întoarcem acasă. Prin valorificarea și promovarea acestui patrimoniu, pe care îl formează oamenii, Moldova în scurt timp ar putea deveni o țară prosperă.
A.P.: Ce vă propuneți să schimbați acasă, în Republica Moldova?
A.P.: Viziunea mea despre Moldova este cea a unei țări unde tinerii au locuri de muncă, bani să-și cumpere o casă și își pot întemeia o familie; în care pensionarii au venituri decente, nu-și fac griji pentru ziua de mâine și costul medicamentelor nu este exagerat. Moldova zilei de mâine este țara în care copiii au parte de educație de calitate, cu profesori plătiți corect, școli bine dotate, cu un curriculum adaptat pieței muncii, cu medicină performantă și medici motivați să presteze servicii calificate. Construcţia unei comunităţi politice democratice durabile prin stimularea dialogului cu societatea.
Zecile de mii de moldoveni care lucrează în străinătate trebuie că fie încurajaţi și motivați să investească în Republica Moldova, să fie siguri că investițiile lor nu se vor pierde și vor produce dividende. În acest sens, există mai multe inițiative și bune practici, care și-au demonstrat eficiența (PARE 1+1, de exemplu). Dar întotdeauna există loc pentru mai bine și eu sunt ferm hotărât să caut soluții în această direcție. Am în vedere atât investițiile directe, cât și crearea unor întreprinderi mixte cu conaționalii care își desfășoară activitatea peste hotare.
Responsabilitatea noastră prioritară este tânăra generaţie, precum şi recunoaşterea meritelor celor care muncesc într-adevăr pentru susţinerea societăţii moldoveneşti şi a celor care şi-au adus contribuţia din plin la progresul ţării. Susținerea și promovarea liderismului în rândul tineretului, pentru a stimula o transfuzie de forțe tinere în politică și în toate domeniile de activitate.
Consider că fiecare cetățean al Republicii Moldova stabilit peste hotare merită să aibă un reprezentant fidel în Parlament, care să îi apere interesele, având și sprijinul unui partid puternic.
Interviu realizat de Aliona Purci