INTERVIU

ITALIA

Octavian Micleușanu: „Am fotografiat foarte multe vedete ale cinematografiei contemporane”

Originar din Nisporeni, în anul 1999 câștigă o bursă de studii în România, la Academia de Arte din Cluj-Napoca, fotografie, apoi este înscris la Asociația fotografilor din Cluj-Napoca,  unde învăță să developeze pelicule în laborator. Participă la diverse expoziții colective de fotografie. După doi ani de studii se hotărăște să plece în Italia, unde reușește să intre la Academia de Arte din Veneția.

Octavian Micleușanu, stabilit de mai mulți ani în Italia, ocupația principală fiind fotografia, de unde atâta dragoste pentru imagine?

Suntem înconjurați de imagine, lumină, umbră, culori, emoții, retrăiri, bucurii. Dragostea pentru fotografie am avut-o încă din copilărie. Când aveam cam 17 ani, cred, și eram la Colegiul de Artă „Alexandru Plămădeală”, mi-am cumpărat primul meu aparat fotografic cu film și am început a fotografia portrete, peisaje și „street photography”. Era interesant că în acea perioadă am început a colabora în calitate de fotograf cu o revistă din Chișinău, eram plătit pentru asta.

La momentul actual, continuu să colaborez cu revistele din Moldova și din străinătate, este foarte important pentru un fotograf colaborarea cu diverse reviste. Dragostea pentru fotografie este și datorită faptului că sunt și artist, pictez, desenez, am și sculptat. De asemenea, colecționez muzică, am foarte multă muzică, coloane sonore ale filmelor, de autori renumiți. L-am cunoscut pe Brian Eno, marele muzician de muzică Ambient și al coloanelor sonore, am muzică a diverselor culturi ale lumii, diverse țări și continente. Mai sunt pasionat și de astronomie. Am o biblioteca întreagă de cărți și 20 aparate foto cu film în colecție.

Ce perspective au oferit pentru persoana ta ca artist studiile la „Accademia di Belle Arti di Venezia”?

La Academie un an jumate am fost Asistent tehnic de laborator la grafică. După absolvire, devenind și cetățean italian, am reușit să ajung profesor la Institutul Tehnic Levi-Ponti din Provincia Veneția, unde predau până în prezent.

Am observat în fotografia ta multă dragoste pentru Veneția. Ce reprezintă astăzi acest oraș pentru fotograful Octavian Micleușanu?

Viața cultural-artistică în Veneția este plină de evenimente, aici locuiesc, particip la multe expoziții colective de artă, dar în anul 2007 am realizat și o expoziție a mea personală la Institutul Român Cultural De Cultura Umanistică N. Iorga. O instituție a statului Român care se află într-un Palat amplasat în centrul Veneției, cu aproximativ 124 opere de artă, pictură, grafică, sculptură, gravură. Dar și expoziții de fotografie. De fapt, la Veneția activez ca fotograf din 2002. Am deja o perioadă îndelungată în fotografia de reportaj. Particip de cinci ani ca fotograf la „Festivalul De Cinema din Veneția”, „Bienala de Artă”, „Bienala de Dans Contemporan”, „Bienala de Arhitectură” ș.a. Cele mai recente prezentări de modă, la cele mai noi colecții ale marilor case de modă și trendurile fashion lansate de designeri și asta tot nu pur și simplu prezentat pe podium, dar în cele mai renumite și frumoase palate din Veneția. La Carnavalul din Veneția am fotografiat în cafeneaua cea mai veche din Europa, cu personaje îmbrăcate în costume foarte scumpe, în stilul sec. XIV, la Bienala de Dans am fotografiat dansul contemporan și pe renumita Lucinda Childs, Leul de aur  în carieră 2017. A fost o experiența extraordinară, emoții la maxim! Am fost printre puținii care au asistat la spectacole, numărul spectatorilor este foarte limitat, cei care sunt în domeniu știu despre ce vorbesc.

În general am fotografiat mulți directori ai Bienalelor din Veneția, directori ai marilor muzee ale lumii. Am obținut autorizare pentru a fotografia desenele marelui maestru al epocii Renașterii Leonardo da Vinci.  În cadrul Bienalei de Cinema la Veneția, am fotografiat foarte multe vedete ale cinematografiei contemporane.

Cum se poate regăsi un moldovean într-o lume a fotografiei, mai ales în Italia? Cât de greu a fost să te afirmi în acest domeniu?

La Nisporeni locuiam o distanță de 10 minute de pădure și, bineînțeles, plecam adeseori la fotografiat peisaje, cred că am deprins această pasiune de atunci. Veneția, în schimb, este o locație perfectă ca oraș internațional pentru artiști. Aici se combină perfect totul: apa, arhitectura, oamenii și activitatea lor, peisajele și mediul, clima, transportul. Dar vreau să spun că Veneția seamănă cu un sat, aici toți se cunosc între ei.  În Veneția, în fiecare zi au loc diverse inaugurări de expoziții, concerte, activități și inițiative artistice și culturale, întâlniri între artiști, și, desigur, nu poți fi indiferent și iată de ce am mereu aparatul de fotografiat cu mine, ca să păstrez în fotografiile mele tot ce îmi captează atenția. Desigur, Veneția este și un oraș al îndrăgostiților. Am fotografiat multe cupluri îndrăgostite, miri și mirese, printre care căsătoria lui George Clooney și Amal Alamuddin.

Este foarte greu să te afirmi ca artist, pentru asta se fac mari sacrificii prin muncă zilnică, răbdare și multă credință, dar trebuie să ai încredere în ceea ce  faci. Mie mi-a fost mai simplu, am studiat și am lucrat în Veneția, la Bienala din Veneția, am colaborat și colaborez cu diverse reviste din Italia, care m-au acreditat ca fotograf la toate evenimentele din Italia, respectiv cred că am avut și noroc.

Ce așteptări ai de la anul care vine, planuri/proiecte de viitor?

Aici în fiecare an cresc profesional, treptat adun diverse fotografii pentru expoziții, astfel îmi îmbogățesc portofoliul și reușesc să realizez nu doar expoziții personale și colective, dar și visurile mele. Îmi doresc să realizez proiecte și în țara natală, Moldova, sper să reușesc, rămân oricum disponibil de a colabora pentru orice proiect, cine dorește mă poate contacta, e-mail: octavianmicleusanu@gmail.com, tel.(+39)3202852977

Ești la curent cu tot ce se întâmplă în R. Moldova, cât de des revii acasă și unde mergi?

Este adevărat, mențin legătura cu țara, ba mai mult, încerc să rămân în contact cu toți cei pe care i-am cunoscut vreodată. La momentul actual colaborez și fac parte din Asociația Cineaștilor din Moldova, condusă de dl Valeriu Jereghi. O altă experiență cu moldovenii de aici, din Italia, a fost când am făcut parte din comisia pentru secția de vot la alegerile din Moldova.  Da, desigur sunt la curent cu tot ce se întâmplă în R. Moldova și nu numai, sunt la curent cu tot ce se întâmplă și în alte țări și continente, e și normal să fim bine informați, suntem în epoca globalizării și digitalizării. În R. Moldova, când revin, vizitez Uniunea Artiștilor și atelierele colegilor mei de breaslă, la fel, satele și meleagurile natale. În curând sper să realizez expoziții personale în țară. Pentru cunoscători, pot spune că toate fotografiile, filmările și operele mele se vor putea vedea în ceva timp pe noul meu web site pe internet.

Interviu realizat de Olga Coptu