INTERVIU

Cunoaște-ți candidatul

Născută la Cimișlia, istoric de profesie, opt ani de migrație în Italia și o experiență de peste zece ani în domeniul migrației.

– Cine este Olga Coptu?

– Sunt Olga Coptu și candidez la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția uninominală numărul 50, la Vest de Republica Moldova.

– De ce ați revenit din Italia?

– Pentru părinți și pentru că îmi pasă. Sunt convinsă că putem schimba lucrurile în Moldova, dacă ne implicăm. Potențialul diasporei nu mai poate fi neglijat. Moldovenii vor să revină acasă, iar autoritățile, în special la nivel public local, trebuie să aprecieze curajul lor și să-i stimuleze în decizia lor de a reveni. Migranții aduc investiții, capital uman prețios și idei moderne pentru a schimba la față satele și orașele noastre.

Acum cinci ani am decis să revin acasă. Am activat în diferite funcții publice și, indiferent de funcția ocupată, am gândit și realizat proiecte pentru diasporă. În fruntea Biroului Relații cu Diaspora, am reușit cu echipa să îmbunătățim substanțial cadrul normativ în domeniul Diasporei, Migrației și Dezvoltării. Pentru a valorifica potențialul migranților noștri, nu este suficientă elaborarea de politici, se impune implicarea diasporei în procesul de transformare a statului. Pentru prima dată, atât partidele politice, cât și diaspora are șansa să înscrie în cursa electorală oamenii din afara țării. Doar prin implicarea celor care au un parcurs migrațional, experiența și valorile acumulate, putem schimba starea de lucruri la noi acasă.

– De ce candidați din partea Partidului Democrat din Moldova?

– Pentru că urăsc ipocrizia și nu mă voi ascunde după deget, sunt membru PDM din 2014 și consider că, dincolo de orice retorică, PDM  este partidul cu cei mai buni profesioniști. PDM este partidul de guvernământ care nu face lucrurile pe jumătate, acest Guvern a aprobat în 26 februarie 2016 Strategia „Diaspora 2025” și, foarte important, HG 725 din 08.09.2017, acte normative care cu bătaie lungă vor da fructele lor atât pentru protecția migranților la orice etapă a migrației, cât și pentru gestionarea eficientă a migrației, care poate și trebuie să fie o plus valoare nu doar pentru țările de destinație, cât și pentru țara de origine. Pentru mine personal, partidul reprezintă un instrument util în realizarea acțiunilor concrete pentru diaspora Republicii Moldova.

– Ce vă propuneți să realizați în caz că ajungeți deputat?

– Propun o foaie de parcurs care să reflecte importanţa strategică a Diasporei. Pe scurt, am elaborat un Program electoral concis din trei puncte, esențiale pentru diaspora noastră:

1. Elaborarea unui Program de integrare a copiilor reveniți din diasporă în sistemul educațional național.

Copiii reveniți din afara țării trebuie înscriși automat în școală și trebuie ajutați să se integreze, la fel cum se întâmplă cu copiii noștri atunci când ajung în Italia, Franța, Germania.

2. Aprobarea Legii privind scutirea de taxe la reîntoarcerea voluntară în patrie.

Consider că Statul Republica Moldova trebuie să încurajeze revenirea acasă și nu e just ca migranții reveniți să fie taxați.

3. Este necesară o lege a Diasporei, pentru a proteja cetățenii noștri oriunde s-ar afla.

Aici este vorba despre un statut bine definit pentru migranții noștri, un statut recunoscut acasă prin Lege, astfel încât să devină prioritar pentru instituțiile competente, inclusiv negocierea cu țările gazdă a Acordurilor de protecție socială, a programelor de integrare a migranților în țările gazdă, ratificarea acordurilor care garantează protecția migranților.

Diaspora are nevoie de o voce în Parlament. Un om din diasporă, cu experiență și care să depună suflet pentru diasporă.

– De ce doar trei puncte?

– Îmi doresc ca Programul meu electoral să fie cunoscut de cât mai mulți membri ai diasporei, să-l putem discuta, completa și dezbate. Am elaborat un program ușor de memorizat, alegătorii mei vor ști pentru ce votează. Câți alegători cunosc programele electorale ale aleșilor lor? Eu sper că diaspora va susține acest program și îmi asum angajamentul de a-l realiza sută la sută deja în primul an de mandat.

– Spațiul public de la noi e invadat de ură, frustrări și nemulțumire totală. Cum răspundeți la atacurile la adresa Dvs.?

– Adevărul e că nu răspund. Trebuie să constat că nu prea văd campanie electorală reală în tot felul de învinuiri nefondate, fie la adresa mea, fie la adresa altor concurenți electorali. Cât privește rețelele de socializare, este adevărat că lumea și-a revărsat păsul, amarul și dezamăgirea în internet, acolo trăim, judecăm și existăm de fapt, ai impresia că nu se mai discută la bucătărie, în bar sau la o cafea, se discută doar pe net. Iar în net rămâne multă negație, manipulare și interpretări eronate atât de o parte, cât și de cealaltă, o întrecere de trolling, care se pare că nu mai poate fi stăpânită.

– Cum am ajuns până aici, unde sunt discuțiile sincere, argumentate și cu o verticală valorică?

– Nu mai există aceste discuții/dezbateri sincere și mai puțin pot fi definite printr-o verticală valorică. Discursul public de la noi este uniform, static și plicticos. E o criză identitară profundă, dar astăzi nu mai interesează pe nimeni, mesajele sexiste sunt omniprezente, dar cine se scandalizează?

– Susțineți că membrii diasporei sunt agenți ai schimbării. Ce poate face diaspora pentru R. Moldova?

– Diaspora este agent al schimbării și de modernizare pentru ţară. Diaspora este prea valoroasă pentru Moldova. Toate Guvernele vor fi nevoite să depună eforturi pentru a valorifica acest imens potențial. Statul, adică noi, trebuie să valorificăm oportunitățile oferite de prezența unei diaspore  numeroase peste hotare. Migranții sunt cei mai sinceri susținători în parcursul nostru european și cel mai valabil argument de integrare lipsită de probleme sau dificultăți de adaptare. Ei sunt surse permanente de proiecte şi investiţii. În primul rând, moldovenii de peste hotare acumulează experienţă, posedă expertiză, capătă deprinderi şi îşi construiesc reţele de contact pe care nu le-ar fi avut în ţară. Expertiza lor poate fi valorificată şi pusă în slujba dezvoltării Republicii Moldova chiar de acolo unde trăiesc ei acum. Putem valorifica ingeniozitatea și creativitatea și beneficia cu toții de transferul de idei şi de proiecte în ambele direcţii, din străinătate către Moldova şi invers. Ştim, de exemplu, că banii trimiși anual acasă fac din moldovenii de peste hotare cel mai mare investitor, iar capitalul remitențelor reprezintă o parte importantă din creşterea economică și din PIB. Avem obligația să le oferim mai mult, și anume oportunităţi concrete pentru a-i atrage să-şi investească productiv talentul şi resursele înapoi acasă.

Pentru a valorifica potențialul migranților noștri, nu este suficient elaborarea de politici de către decidenții de la Chișinău, se impune implicarea diasporei în procesul de transformare a statului. Nu în ultimul rând, moldovenii de peste hotare sunt importanţi factori de influenţă în ţările gazdă.

– Care credeți că a fost cea mai prețioasă lecție pe care ați primit-o în perioada în care ați fost plecată din țară? – Am învățat să cântăresc cu mare atenție oamenii și, în același timp, să păstrez lângă mine numai oamenii pozitivi și deosebiți.