vineri, martie 31, 2023
AcasăȘtiriGuvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul participării la lucrările celui de-al XXIV-lea...

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul participării la lucrările celui de-al XXIV-lea Forum Economic Internațional din Sankt-Petersburg, a avut o serie de întâlniri cu liderii rusesti ai regiunilor-parteneri ai Autonomiei și reprezentanți ai cercurilor de afaceri din Federația Rusă

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul participării la lucrările celui de-al XXIV-lea Forum Economic Internațional din Sankt-Petersburg, a avut o serie de întâlniri cu liderii rusesti ai regiunilor-parteneri ai Autonomiei și reprezentanți ai cercurilor de afaceri din Federația Rusă.
În cadrul forumului, a fost semnat un acord privind cooperarea comercială si economică, tehnico-științifică, și umanitară între UTA Găgăuzia și regiunea Astrahan. Documentul care vizează implementarea planului comun de proiecte sociale și economice a fost semnat de Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah și Guvernatorul regiunii Astrahan, domnul Igor Babușkin.
Guvernatorul Găgăuziei s-a întâlnit și cu domnul Alexei Pesoșin, prim-ministru al Republicii Tatarstan, domnul Georghii Poltavchenko, ex-guvernatorul al Sankt-Petersburg și președinte al consiliului de administrație directorilor SA „USC”, domnul Alexandru Vîsokinskii, Viceguvernatorul regiunii Sverdlovsk, domnul Alexandru Burcov, Guvernatorul regiunii Omsk.
Ca urmare a negocierilor, au fost realizate acorduri privind dezvoltarea relațiilor cu regiunile Rusiei în domenii schimbul de experiență în procesul de creare a platformelor pentru a stimula evoluția rapidă a sectorului IT; digitalizarea serviciilor publice, inclusiv medicale; industrializarea și automatizarea economiei prin creșterea ponderii industriei.
Bascanul Găgăuziei și șefii regiunilor Federației Ruse și-au exprimat disponibilitatea de a semna în viitorul apropiat o serie de acorduri între instituțiile responsabile de dezvoltarea sectoarelor IT și a industriei, în urma cărora vor fi determinate planuri de acțiune comune.
În timpul discuțiilor, o atenție deosebită a fost acordată dezvoltării sectorului agricol. În Găgăuzia, în 2019-2020, condițiile naturale și climatice anormale sub formă de secetă au dus la pierderi de recolte în valoare totală de 660 milioane de lei, ceea ce reprezintă 2/3 din bugetul anual al Autonomiei.
„Autoritățile din Găgăuzia se concentrează pe industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului IT. Trebuie să luăm, de asemenea, acțiuni sistemice pentru a combate seceta și a rezolva problema colectării, sortării și reciclării deșeurilor. Vedem un potențial imens neexploatat în dezvoltarea parteneriatului între Republica Moldova și Federația Rusă. Extinderea și intensificarea cooperării este scopul participării noastre la forum „, a exprimat Irina Vlah.
Guvernatorul Găgăuziei i-a invitat pe colegii ruși să participe la al VI- lea Forum Internațional de Investiții Invest-Găgăuzia 2021 care este planificat în octombrie anului curent.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments