ARTICOL

Comitetul interministerial în domeniul diasporei

Comitetul interministerial _p.1

Prima ședință a Comitetului interministerial în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării (CIDMD) a avut loc în data de 12 octombrie curent. Evenimentul, organizat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD), grație Programului Global Comun „Integrarea migrației în strategiile naționale de dezvoltare”, implementat de OIM și Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare în Republica Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), a întrunit reprezentanți ai Administrațiilor Publice Centrale (APC), parteneri de dezvoltare, conform Hotărârii Guvernului nr. 725 din 08 septembrie 2017 cu privire la Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare (DMD).

În debutul evenimentului, Secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac și-a exprimat convingerea că acest comitet interministerial va asigura comunicarea și coordonarea eficientă a politicilor în domeniul DMD, care vor spori efectele pozitive ale fenomenului migrației internaționale asupra dezvoltării sustenabile a  Republicii Moldova. Secretarul general adjunct al Guvernului a menționat că potrivit viziunii strategice, până în anul 2025, Republica Moldova va deveni o țară cu un mediu favorabil de manifestare civică, socială, economică și politică pentru toți cetățenii săi și o destinație atractivă de reîntoarcere pentru membrii diasporei, realizarea angajamentelor în domeniul DMD axându-se pe următorii piloni: Dezvoltarea potențialului uman, Mobilizarea contribuției civice, Dezvoltarea parteneriatelor tematice și transferul de cunoștințe și tehnologii.

Comitetul interministerial

La rândul său, șefa BRD, Olga Coptu, a făcut o retrospectivă a activității Biroului, menționând că munca depusă până în prezent a generat un rezultat bun pentru țară dar și pentru migranții din afara țării. Astfel, Olga Coptu a remarcat contribuția partenerilor de dezvoltare (Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare, OIM, UNDP) la susținerea mai multor proiecte comune. Totodată, s-a menționat că scopul principal al ședinței este de a aduce la cunoștință punctele focale existente la nivel central, Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare și a identifica posibilități de implementare. „Cu eforturi comune vom dezvolta și consolida capacitățile Guvernului pentru a asigura în mod optim implementarea durabilă a Strategiei Guvernului „Diaspora-2025” ”, a subliniat Olga Coptu.

Șeful misiunii OIM în Republica Moldova, Antonio Polosa, a declarat că Moldova a înregistrat un progres semnificativ în dezvoltarea viziunii și cadrului normativ pentru asigurarea abordării integrate practice a migrației în strategiile de dezvoltare națională. De asemenea, Antonio Polosa a afirmat că OIM a pledat pentru consolidarea sistemului actual al punctelor focale ale diasporei, extinderea acestuia la nivel local și necesitatea stabilirii unui comitet de coordonare interministerial.

Reprezentanții BRD, Ghenadie Slobodeniuc și Nadejda Zubco au vorbit despre procesul de instituire a Comitetului interministerial, componența acestuia, sarcinile fiecărui membru, dar și despre sesiunile de reuniune a Comitetului, conform Hotărârii Guvernului nr. 725 din 08 septembrie 2017. Totodată, consultanții BRD au prezentat detaliat „Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul DMD” și „Planul de acțiuni pentru anii 2017-2020 privind reintegrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare”.

Evenimentul a inclus o sesiune de întrebări și răspunsuri privind procesul de lucru al Comitetului interministerial nou-creat, în scopul coordonării activităților ulterioare.

Comitetul interministerial este format din câte un reprezentant, la nivel de secretar de Stat, al fiecărui minister și vice-director al agențiilor. Președintele Comitetului interministerial este Secretarul general al Guvernului. Comitetul instituie grupuri de lucru interministeriale la nivel tehnic pentru gestionarea procesului de coordonare, implementare, evaluare și monitorizare a programelor de dezvoltare și prezintă Guvernului, periodic sau cel puțin o dată pe an, rapoarte cu privire la stadiul realizării programelor de acțiuni specifice. La reuniunile Comitetului pot participa, în calitate de invitați, reprezentanți ai Parlamentului, ai Președinției, ai autorităților administrației publice centrale și locale și ai altor instituții publice. Reuniunile Comitetului se vor efectua semestrial.

Totodată, echipa Biroului relații cu diaspora din Cadrul Cancelariei de Stat a desfășurat, în regiunile de sud, centru și nord ale Republicii Moldova, sesiuni de promovare a Hotărârii Guvernului nr. 725 din 08.09.2017 cu privire la Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare (DMD). În cadrul acestor sesiuni au fost convocați funcționari ai Administrațiilor publice locale de nivel 1 și 2, în scopul promovării domeniului dat, astfel încât abordarea integrată a domeniului care există de mai mulți ani la nivel central să fie realizată și la nivel local în întreaga țară.

 

Victoria Eșanu-Gavriliță