Alegerile parlamentare 2019. În loc de epilog.
Așa cum era de presupus, odată cu trecerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie lucrurile au revenit la „normalitate”. Și fiindcă, așa cum spune o zicală străveche, surcica nu sare departe de trunchi, această „normalitate” a lovit dintr-odată și Diaspora. La aproape două luni de la scrutin puțini își mai aduc aminte de căldura intensă și nozeabondă pe care o degajau dezbaterile aprinse din campania electorală. Dezbateri care deseori degenerau în controverse înverșunate și care, grație tehnologiilor moderne, au implicat nu numai alegătorii din Republica Moldova, dar și pe cei din afară. A venit timpul să ne întrebăm cu ce ne-am ales în urma acestor alegeri? Ce am avut noi de câștigat sau, mai degrabă – având în vedere situația actuală din Republica Moldova – ce am avut de pierdut în urma ultimului scrutin? Focul campaniei electorale a mistuit multe legături între oameni, or, în cazul celor din Diaspora, este vorba de legături care s-au format cu greu, de-a lungul anilor, fiindcă e deseori vorba de oameni care nu se cunosc personal, care nu se văd în fiecare zi, care nu frecventează aceleași locuri și care nici măcar nu locuiesc în același oraș, în aceeași regiune sau în aceeași țară. Am urmărit și am fost implicat personal în ultimii zece ani în crearea acestor legături personale, pe care, fără pic de exagerare, le putem asemui cu o operă de construcție a unor poduri. A unor punți între oameni care a priori nu au mare lucru în comun, în afara faptului că sunt originari din același colț de lume și că au, majoritatea dintre ei, intenția sinceră de a ajuta pe cei rămași acasă. Campania electorală a distrus, din păcate, multe din aceste construcții zidite cu greu, rod al unei comunicări și al unei munci dificile și asumate. Nu vreau să mă lansez aici în niște acuzații banale la adresa politicienilor, sau a „partidelor politice care dezbină mereu societatea”.
Fericirea diasporei noastre
„World Happiness Report 2019” publică un document care măsoară „nivelul fericirii” în 156 țări din lume. Un capitol din acest raport este dedicat analizei corelației dintre nivelul de trai al populației unei țări și perspectivele de vot. Astfel, potrivit raportului, votul populist va avea succes printre categoriile de populație cu un nivel de fericire mai scăzut, acolo unde situația electoratului este dificilă, nu neapărat din punct de vedere economic, ci anume prin prisma indicatorilor care „măsoară nivelul fericirii”. Prin urmare, cifrele demonstrează o legătură directă între „fericirea” electoratului și predispoziția lui la următoarele alegeri. Cei care trec prin perioade grele, nu doar vor sta departe de urnele de vot, dar în rândul lor va crește neîncrederea în partidele de la guvernare și respectiv predispoziția pentru votul populist. Tendințele unui vot populist vor crește odată cu incertitudinea asupra unui viitor mai bun și este mai răspândit printre cei care afirmă că va fi mai rău peste cinci ani.
Acum, la rece, să vedem ce s-a întâmplat în campania electorală de la noi. Pentru că m-am implicat direct în această campanie, îmi permit să-mi expun punctul de vedere asupra ceea ce a fost propria mea experiență. Așadar, diaspora a ales trei candidați pe trei circumscripțiile din afara țării, reprezentanți ai partidelor care după alegeri se declară toate în opoziție. S-ar părea, după logica articolului din „World Happiness Report 2019”, că, pe lângă multiplele argumente în favoarea opoziției, reprezentanții diasporei noastre sunt și „nefericiți”.
Il tappeto, segno distintivo della Moldova
Linguaggi, rituali, consuetudini sociali, racchiusi in queste piccole opere d’arte

La creazione artigianale moldava più nota al grande pubblico resta sicuramente il tappeto.
Apprezzati e ricercati dal mercato contemporaneo, e relativamente noti anche tra i non specialisti del settore, in quanto la loro tecnica tradizionale, denominata “scoarța”, è entrata nella Lista del Patrimonio Culturale Immateriale dell’Umanità dell’Unesco, la fabbricazione dei tappeti costituiva parte della vita quotidiana nei villaggi rurali moldavi: durante il lungo inverno intagliare il legno, produrre ceramiche, tessere tappeti di lana, era un modo alternativo per produrre reddito.
Il tappeto riflette una infinità di concetti estetici, di bellezza e di armonia. Nel corso dei secoli vari motivi ornamentali, composizioni e linee cromatiche, sono stati selezionati e stilizzati per dare un aspetto più gradevole al tappeto.
Nel folclore moldavo, il tappeto era il simbolo dell’abilità femminile, tenuto con cura, trasmesso per eredità, realizzato con talento e gusto artistico, per essere conservato in casacome marchio di ricchezza e prestigio della famiglia, adoperato per decorare le pareti interne delle case, ma anche durante certe cerimonie, come quelle funebri o come parte della dote della sposa. L’arte del tappeto moldavo appartiene agli ultimi ceppi della già scarsa e disomogenea produzione europea: i processi tecnici e gli ornamenti recano l’impronta di diversi gruppi etnici, anche nella terminologia e nella tipologia, da quello tracio, al latino (lînă, cînepă), a quello turco (kilim, cerga, macat). I tappeti moldavi sono riconoscibili grazie ai colori vivaci e ai disegni con piccoli motivi geometrici, semplici ed eleganti e con particolarissimi motivi a rosa che li caratterizzano.
FRANȚA
„Metamorfozele societății moldovenești. ‚Intelectuali’ și capital social în procesul de transformare post-socialistă”, de Dorina Roșca
Lansare de carte la INALCO (Paris)

Pe data de 9 aprilie 2019 în incinta Institutului Național de Limbi și Culturi Orientale (INALCO) din Paris a avut loc prezentarea publică a volumului „Metamorfozele societății moldovenești.‚Intelectuali’ și capital social în procesul de transformare post-socialistă” (ed. INALCO – Presses, Paris, 2019), de Dorina Roșca, doctor în economie (EHESS – Școala de Înalte Studii în Științele Sociale), directoare a Institutului European de Studii ale Dezvoltării din Paris. În prima parte a evenimentului, ES Adrian Cioroianu, Ambasador al României la UNESCO, a trasat în mod succint câteva aspecte ale contextului istoric în care a evoluat spațiul românesc în ultimele câteva secole, completându-și alocuțiunea cu o scurtă descriere a situației actuale a Republicii Moldova. A urmat o prezentare a cărții, în care autoarea a efectuat o trecere în revistă a principalelor axe de cercetare de care s-a ghidat în procesul de elaborare a studiului, pornind de la definirea conceptului de „intelectual”. Spre deosebire de Republica Moldova, unde termenul „intelectual” – moștenit de la sistemul sovietic – desemnează în limbajul comun orice persoană care a făcut studii superioare și care efectuează o muncă non-manuală, în Franța și în Occident în general această noțiune se referă mai degrabă la funcțiile contestatare ale celor mai proeminenți reprezentanți ai culturii, științei și artelor vizavi de puterea publică sau politică.
GRECIA
Trofeu pentru MOLDOVA la Sanremo
În perioada 9 -13 aprilie 2019, ansamblul de dansuri populare MOLDOVA din Atena, din cadrul Uniunii de prietenie Moldo-Elene „Alexandros Ipsilantis”, a participat la cea de-a III-a ediție a unuia dintre cele mai prestigioase evenimente din Coasta de Azur – Festivalul Internațional de dans folk din Sanremo – Cannes 2019. Evenimentul este organizat de către instituția municipală a orașului Diano Marina din regiunea Liguria, Italia, și agenția de turism Liguria Travel, cu participarea a 42 de ansambluri din 35 de țări ale lumii.

Programul primei săptămâni a Festivalului a inclus parade cu muzică, port național și dansuri ale ansamblurilor și spectacole cu participarea colectivelor din 18 țări, printre care: Republica Moldova, Grecia, România, Olanda, Comitatul Pueblo, Austria, Lituania, Polonia, Germania, Franța, Suedia, Spania, Portugalia, Slovenia.
Deschiderea evenimentului s-a desfășurat în incinta primăriei orașului Diano Marina, în prezența primarului Giacomo Chiappori, consilierilor și reprezentanților ansamblurilor.
Partea oficială de salut și schimb de cadouri simbolice a fost deschisă de către ansamblul MOLDOVA din inițiativă proprie, cu scopul de a oferi în semn de prietenie gazdei italiene și reprezentanților ansamblurilor o inaugurare cu conotație artistică.
Ansamblul MOLDOVA s-a evidențiat prin prezența sa specială la Festival, prin coloritul vestimentar, melodii autentice, prezența scenică dinamică, predispunere și implicare activă la participarea evenimentului.
Trofeul Principal al Festivalului Internațional de dans folk din Coasta de Azur a fost oferit ansamblului MOLDOVA cu votul unanim al organizatorilor, fiind luate în considerație atât criteriile și condițiile pentru participare la eveniment, cât și aprecierile publicului.
Acest trofeu a venit exact după cinci ani de la fondarea ansamblului, ca o apreciere, un cadou pentru activitatea frumoasă în promovarea imaginii și a bogăției patrimoniului național al Republicii Moldova atât în țara gazdă Grecia, cât și peste hotarele ei. Cu acest prilej, vreau să aduc felicitări și urări cordiale pentru o activitate lungă a ansamblului, cu multe succese frumoase în continuare, cu dansatori care să ducă faima țării noastre dansând pe scene mari din toată lumea.
De asemenea, aduc mulțumiri și aprecieri pentru contribuție și susținere în realizarea succesului obținut la acest Festival învățătorului ansamblului, Igor Sprincean, profesoarei de dansuri populare de la Colegiul de Arte din Soroca, Elena Postolachi, Biroului pentru Relații cu Diaspora, Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, dlui Iurii Zabulica și, nu în ultimul rând, fiecărui dansator al ansamblului în parte. Svetlana Lisagor Vergis, Atena
„Și eu am un vis”
Cu ocazia a 30 de ani de la adoptarea Convenției Internaționale a Drepturilor Copiilor, Asociația Alsace Moldavie (AAM), în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, organizează un concurs de desene pentru copii cu dezabilități din Republica Moldova, cu tema „Și eu am un vis”.
Lucrările preselecționate vor fi expuse în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Copiilor, la Strasbourg, pe data de 01.06.2019. Premiul 1 (și, in funcție de fondurile disponibile, premiile următoare) va fi reprezentat de o excursie la Strasbourg, inima Europei: vizita Instituțiilor Europene și a atracțiilor din regiunea Alsacia.
Sunt invitați să participe la concurs copiii cu dezabilități, beneficiari ai centrelor de plasament din Republica Moldova, cu vârste între 6 și 15 ani.
Concursul de desene se organizează pe 3 categorii de vârste: Categoria A: de la 6 la 8 ani
Categoria B: de la 9 ani (împliniți înainte de sau pe 1 iunie 2019) la 12 ani
Categoria C: de la 13 ani (împliniți înainte de sau pe 1 iunie 2019) la 15 ani
Data limita a transmiterii lucrărilor este 15.05.2019.
Data exactă și locația pentru expoziție și Festivitatea de premiere vor fi comunicate în timp util de către organizatorii concursului.
Mai multe detalii privind concursul, precum si Regulamentul acestuia in limbile RO/FR/EN, le puteți găsi pe pagina web a Asociatiei Alsace- Moldavie: https://www.alsacemoldavie.org
Urmăriți-ne si pe pagina Facebook: https://www.facebook.com/Association-Alsace-Moldavie-2075798049307305/ , precum si pe site-urile oficiale ale partenerilor.
Daca doriți să contribuiți la realizarea unui vis de copil și să susțineți realizarea acestui proiect prin donații, o platforma de fundraising în cest scop a fost creată de către Asociația Alsace-Moldavie pe
PORTUGALIA
Festivalul „Mărțișor 2019” în Portugalia
Centrul Cultural Moldav din Cascais, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Biroului Relații cu Diaspora și Primăria municipiului Cascais, au organizat în Portugalia, pe data de 10 martie 2019, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului „Mărțișor”.

Evenimentul, la care au participat peste 700 persoane, a avut loc în incinta Auditoriului Colegiului Marista de Carcavelos, din apropierea Lisabonei, oaspeții de onoare prezenți primind în dar câte un mărţişor – simbol al primăverii și renașterii.
Pe scenă au evoluat ansamblurile de dans popular ale Centrului Cultural Moldav „Hora Moldovenilor”, „Opincuța” și ansamblul folcloric „Busuioc”, conduse cu multă pasiune și dăruire de Ion Danila.
De asemenea, în premieră la această ediție a Festivalului Mărțișor, a evoluat Corul Intercultural al Centrului Cultural Moldav, în frunte cu dirijorul Nelia Vano.
Participanții la spectacol s-au bucurat de un program artistic variat, fiind încântați de cele mai frumoase melodii populare, interpretate de Ionela Ostafeiciuc, Iulian Ciobanu, Ion Reniță, Ioana Ghieș, Mihaela Moraru, Iurie și Victoria Leucă. Moderatorii concertului, Eugen Bîrsan și Otilia Boghenco, au creat o adevărată atmosferă de sărbătoare.
În prima parte a spectacolului, Centrul Cultural Moldav a prezentat fructul muncii sale depuse pe parcursul celor 16 ani de activitate, în timp ce în partea a doua pe scenă a urcat Artistul Poporului Republicii Moldova, Mihai Ciobanu, venit special cu această ocazie din Chișinău, cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Interpretul a ridicat sala în picioare cu frumoasele sale melodii, atingând strunele sufletelor publicului spectator, de la mic la mare.
Președintele Centrului Cultural Moldav, Oleg Boghenco, a exprimat sincere mulțumiri doamnei Ministru, Monica Babuc, pentru această surpriză extraordinară și pentru susținerea permanentă pe care ministerul o acordă asociațiilor culturale din diaspora, subliniind că domnul Mihai Ciobanu va rămâne pentru mult timp în inimile și sufletele moldovenilor din Portugalia.
Oaspeți de onoare ai acestui eveniment cultural important a fost Excelența sa, Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Dumitru Socolan, împreună cu soția sa, Tamara Socolan.
Cu ocazia sărbătorilor de primăvară, Ambasadorul Republicii Moldova a transmis un mesaj de felicitare și urări de bine tuturor celor peste 700 de spectatori prezenți în sală.
Ca și edițiile anterioare, Festivalul „Mărțișor” din acest an a fost unul dedicat interculturalității, la spectacol participând colective ale asociațiilor portugheze din municipiul Cascais, precum Coro Alentejano Vozes de Campo Branco din Cascais și Coro Infantil din Carcavelos.
Centrul Cultural Moldav exprimă sincere mulțumiri Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova pentru sprijinul acordat în realizarea acestui minunat spectacol, interpretului de muzică populară, Mihai Ciobanu, autorităților municipiului Cascais, Biroului pentru Relații cu Diaspora și tuturor participanților și spectatorilor, pentru susținere și prezență la eveniment.
Nadejda Boghenco, Lisabona
PORTUGALIA
Sărbătorile Pascale în comunitatea moldovenilor și românilor din Portugalia
Duminică, 14 aprilie, comunitatea moldovenilor și românilor din Portugalia a avut prilejul să participe la un eveniment special, dedicat Sărbătorilor de Paști, organizat de Ambasada Republicii Moldova, împreună cu prietenii de la Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova a asigurat participarea la acest eveniment a meșterului popular, Mihaela Dragoman.

Programul, desfășurat la sediul Institutului Cultural Român, a cuprins o demonstrație de încondeiere a ouălor de Paște, susținută de meșterul popular Mihaela Dragoman din Republica Moldova și un recital de nai. oferit de Sergiu Nichitovschi.
Cei mici au putut participa la un atelier de desen și de vopsire a ouălor, coordonat de profesorii care asigură predarea Cursului de limbă, cultură și civilizație românească în școli din Lisabona.
De asemenea, la sărbătoare a fost amenajat un stand cu bucate tradiționale, pentru ca oaspeții la eveniment – moldoveni, români, portughezi și alte naționalități – să poată savura din delicatesele gastronomice.
Cu mesaje de felicitare în contextul sărbătorilor Pascale, a venit către publicul numeros Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, dl Dumitru Socolan, Ambasadorul României, dna Ioana Bivolaru și Directorul Institutului Cultural Român.
Pe parcursul evenimentului, cu sprijinul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, a fost prezentată o inedită colecție de ouă încondeiate și fotografii alb-negru, care redau o imagine cuprinzătoare a vieții țăranilor din România în perioada sărbătorilor creștine.
Olesea Tanașciuc, Lisabona
PORTUGALIA
Adrian Ursu a cântat de Mărțișor pentru moldovenii din Portugalia
Luna martie este, pe departe, preferata tuturor – pentru că aduce soare, mărţişoare, ghiocei, într-un cuvânt, renaştere şi speranţă. Este luna bogată în evenimente și în țară, și peste hotare.

Comunitatea moldovenilor din Portugalia a dat start evenimentelor legate de Mărțișor. Astfel, duminică, 3 martie, a avut loc spectacolul „Sfântă ni-i casa”, ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediție și care l-a avut ca oaspete de onoare pe interpretul moldovean Adrian Ursu.
Evenimentul organizat de Asociația „Miorița”, președinte Rodica Gherasim, s-a desfășurat în incinta teatrului „São João” din orașul Palmela și a adunat moldoveni din toate regiunile Portugaliei.
Deschiderea sărbătorii a avut loc cu momente artistice ale colectivelor din diasporă: Cristina Școlnîi (formația „Dragoste”), colectivul Asociației „Miorița”, clubul literar de copii „Moștenitorii”, care au recitat poezii dedicate mamelor, bunicilor și primăverii.
Artistul Adrian Ursu a fost întâmpinat cu pâine și sare, așa cum se cuvine la moldoveni, și a susținut un recital bogat de 3,5 ore, atât cu piese de muzică ușoară, cât și de muzică populară. Publicul spectator, dornic și nostalgic de cântece de-acasă, a încins hore și în scenă și în sală.
Cu toții au dansat, au cântat, dar au și lăcrimat împreună cu interpretul la piesele „Mama” și „Mi-e dor de casa mea”, creându-se o atmosferă și emoții greu de descris în cuvinte, ci, mai degrabă, în ropote de aplauze.
„Moldovenii în diasporă, toți sunt receptivi, toți sunt dornici de muzica de-acasă, toți dansează, aplaudă și cântă, dar la cât de uniți și sufletiști au fost cei din Portugalia, așa ceva, pur și simplu, mai rar întâlnești. A fost o aură, o energie și o simbioză între mine și public. Vorbesc despre un concert la care ajungi până la lacrimi. Lacrimi de bucurie, lacrimi de dor și am trăit împreună cu publicul de aici aceste sentimente frumoase”, a spus interpretul Adrian Ursu.
Prezenți la eveniment au fost și Secretarul I al Ambasadei Republicii Moldova la Lisabona, Valeriu Ostafii, consilierul primăriei or. Palmela, Dr. Luís Calha, reprezentantul „Air Moldova” în Portugalia, liderii asociațiilor de moldoveni, precum și alți membri activi din comunitate.
Evenimentul a avut și tentă caritabilă, fiind puse în vânzare mărțișoare confecționate de Misiunea Socială „Diaconia” din Moldova.
Organizatorii aduc mulțumiri BRD-ului pentru mărțișoare, cărți și calendare. De asemenea, și firmei „Telhados felizes” pentru suportul acordat.
Olesea Tanașciuc, Lisabona
GRECIA
Atelier de Mărțișor la Atena
Chiar dacă afară e frig și iarna nu se dă dusă, pe final de lună, în data de 23 februarie, la Atena, copiii din diaspora au creat o atmosferă de primăvară confecționând mărțișoare în cadrul atelierului „Mâini dibace”.

Al VII-lea an consecutiv, Uniunea „Al. Ipsilantis” a fost gazda evenimentului, la care și-a invitat membrii și prietenii, o nouă ediție a atelierului de creație dedicat simbolului renașterii, al dragostei, al speranței, al vieții – Mărțișorul.
Copiii, împreună cu părinții și bunicii, au confecționat mărțișoare decorative: o aplicație cu mari cerințe atât pentru copii, cât și pentru părinți. Însă succesul a fost garantat de prezența, susținerea și experiența tinerei arhitect, Marina Cipileaga, care a condus master class-ul evenimentului, la care au participat 22 de persoane, dintre care 11 copii cu vârsta între 2 și 13 ani.
Scopul organizării a astfel de evenimente este de a consolida comunitatea diasporală, de a oferi ocazii pentru interacțiune între părinți și copii, de a lucra în echipă, de a comunica și de a se împrieteni cu alți semeni. Un alt scop major pentru Un.A.I. este de a promova și oferi posibilitate persoanelor din sfera de creație să împărtășească din cunoștințele și experiența lor.
Organizatorii și membrii Uniunii „Al. Ipsilantis” urează o primăvară frumoasă și caldă tuturor!
Svetlana Lisagor Vergis, Atena
GRECIA
„De ziua ta, Femeie!”
Pe 10 martie curent, Uniunea de prietenie Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis” a celebrat sărbătoarea dedicată zilei femeii, cu genericul „De ziua ta, Femeie!”

Evenimentul a fost deschis cu mesaje de salut și felicitare din partea președintei Uniunii și a invitaților de onoare – Ambasadorul Moldovei în Grecia, Anatol Vangheli, și soția sa, Anastasia Vangheli.
La cea ce-a V-a ediție a evenimentului, membrii Un.A.I. s-au bucurat de un eveniment realizat cu succes în compania muzicală a cuplului Lilia și Tudor Sprincean și a bunului prieten al comunității noastre, Dina Izbisciuc. O participare de excepție au avut-o și membrii ansamblului de dansuri MOLDOVA din Atena, cu o prestație de dansuri populare, dar și cu un dans în premieră, faimosul Sirtaki.
Un scop special al evenimentelor organizate de către Uniunea „Al. Ipsilantis” este și promovarea oamenilor noștri, prin care menținem și promovăm valorile și identitatea noastră europeană. În anul acesta, imaginea în prim plan a sărbătorii, „Femeia cu pruncul în brațe”, aparține sculptorului Iurii Cipileaga.
Evenimentul a avut și o conotație de promovare a simbolului tradițional al primăverii: organizatorii au oferit tuturor prezenților mărțișoare, iar doamnelor și domnițelor li s-au oferit flori și o surpriză dulce, dedicată zilei de 8 Martie.
Să ne fiți iubite și iubitoare, stimatele noastre Doamne!
Svetlana Lisagor Vergis, Atena
Spectacolul radiofonic „Întoarcere în trecut nu există”: despre migrație și efectele sale
În data de 26 martie curent, în incinta Bibliotecii „Ovidius” din orașul Chișinău, Radio Moldova a prezentat în premieră spectacolul radiofonic „Întoarcere în trecut nu există”, după piesa omonimă de Mihail Gh. Cibotaru. La eveniment au fost prezenți: Mihail Gh. Cibotaru, autorul dramei contemporane „Întoarcere în trecut nu există”, actorii Vitalie Rusu, Artist al Poporului (regia artistică), Iurie Negoiță, Iurie Focșa, Angela Ciobanu, Lilia Bejan; Domnița Jechiu (regia muzicală și sonoră) ș.a. Spectacolul a avut la bază tema migrației și efectele sale.

Ludmila Alexei este redactor-producător de teatru radiofonic la Radio Moldova și a fost cea care ne-a oferit un interviu pe marginea acestui eveniment.
A.P.: Cum v-a venit ideea lansării unui spectacol radiofonic pe tema migrației?
L.A.: Piesa „Întoarcere în trecut nu există” de Mihail Gh. Cibotaru o citisem cu vreo patru ani în urmă. Recunosc, ceva nu mi-a plăcut în ea atunci, ori mi se păruse tema cam banal abordată. Cunoșteam opera lui M. Gh. Cibotaru, eram sigură că este un autor valoros, dar, nu știu cum, acest text nu-mi atinsese strunele. Peste ani, mai exact în ianuarie curent, la o lectură mai atentă, am descoperit tragismul celor două personaje, Nataly și Pavel, suferința lor și felul cum se tratau reciproc. Am asociat dialogul dintre eroii centrali cu miile de povești pe care le citisem pe rețelele de socializare – mă refer la diferite cazuri nefaste cu moldoveni sau români, cupluri emigrate în Europa, care nu și-au găsit fericirea nici „la capătul lumii”.
Eu, fiind producător la „Teatrul la microfon”, am propus imediat Consiliului Artistic de la Radio Moldova să montăm piesa. Am argumentat că tema este mai mult decât actuală, este ceea ce ne doare acum: destrămarea familiei, ruperea legăturilor de rudenie, călcarea în picioare a legilor căsniciei, pierderea identității personale, suferințele copiilor și neputința lor de a-i împăca, de a-i readuce „acasă, împreună” pe părinții lor. În textul lui M. Gh. Cibotaru ies la suprafață și destrămarea tradițiilor de familie, distrugerea rădăcinilor și cufundarea omului în întunericul veșnic. Povestea descrisă de autor pare a fi cunoscută, știută. În orice sat cineva îți poate înșira o istorioară similară. „Ea” sau „El”, plecați la munci undeva prin Europa, revin peste ani acasă… și aici firul poveștii ia o altă cale, deloc fericită, din păcate. Cineva înșeală mereu, altul trișează, unii se înjură, își fură averile, își snopesc în bătăi femeile etc. Cei care îndură, însă, sunt copiii, fără echivoc. Și uite așa, având în față speranța că vom reuși, că vom avea public sensibil la durerile contemporane, că vom cuceri ascultătorul nu prin vorbe frumoase, ci prin fapte, prin realități, am reușit să creăm un spectacol care să-și atingă scopul și care, peste alte multe decenii, să povestească generațiilor viitoare istoriile triste de la începutul acestui mileniu zbuciumat.
GRECIA
Testamentul necitit a fost „deschis” la Atena
În data de 14 martie curent, la Ambasada Republicii Moldova în Grecia, s-a desfășurat primul eveniment al proiectului „Biblioteca comunității noastre”, din cadrul Uniunii de prietenie Moldo-Elene „Alexandros Ipsilantis”. Cu acest prilej, membrii diasporei moldovenești au fost invitați la prezentarea cărții „Testamentul necitit” a autoarei Lilia Bicec.
Cine este Lilia Bicec? Este una dintre noi, femeile migrante. S-a născut la 2 martie 1965, în satul Viișoara, Glodeni, în familia unor foști deportați în Siberia. Licențiată a Facultății de Jurnalistică a Universității de Stat din Chișinău, a lucrat la redacțiile gazetelor raionale din Căinari și Glodeni, apoi la publicația liberă „Accent Provincial” din Bălți.

Evenimentul a fost deschis cu un mesaj de salut din partea al Ambasadorului RM în Republica Elenă, Anatol Vangheli. În mesajul de prezentare a oaspetelui, Lilia Bicec, și a programului evenimentului, președinta Uniunii „Al. Ipsilantis” a remarcat: „Dna Lilia Bicec a ajuns în capitala elenă cu dorința de a oferi mai mult decât o călătorie personală în „trecutul imperfect” al unei etape critice din viață, în tabloul căreia se regăsesc multe femei care au decis să emigreze. Este o călătorie care a început pentru fiecare dintre ele de la stații diferite, dar toate au urcat în același tren – locomotiva speranței care ducea spre necunoscut.”
„Am avut o plăcuta surpriză să prezint pentru întâia oară „Testamentul necitit” în incinta unei Ambasade moldovenești peste hotare. Mă simt onorată și sper mult ca proiectul inițiat de Uniunea „Al. Ipsilantis”, în frunte cu președinta Svetlana Lisagor Vergis, să fie de bun auspiciu, alimentând conaționalii noștri cu hrana spirituală a literaturii”, a menționat autoarea cărții, Lilia Bicec.
Lilia Bicec a reușit, prin abordarea subiectului actual al cărții, să cheme la dialog amintirile, emoțiile, lacrimile, greutățile, regretele, pierderile, remușcările, dorul femeii și să dezlege nodurile sufletului, prin prisma dezvăluirilor din scrisorile unei mame plecate la muncă în Occident.
Evenimentul a fost unul de suflet, în tot sensul cuvântului, având un impact deosebit asupra participanților, indiferent de timpul aflării lor în străinătate, ocupație sau vârstă. A fost o ocazie de relevanță a sufletului, o explozie emoțională cu o sete și necesitate de a fi auzită. Cine însă mai poate auzi durerea pe care o mamă a ascuns-o în adâncul ei, acolo, unde cândva era loc doar pentru lumină și dragoste? Câte poate ascunde o mamă în celulele ei? Până când?
„Testamentul necitit” este o carte-mărturie, plină de multă tandrețe și multă dramă. Care începe cu o hartă sentimentală cu țări în care aproape că fiecare familie din Moldova are oameni dragi – Italia, România, Rusia, poate Suedia etc. și se încheie cu „Ultimul răvaș”. (Igor Guzun)
Totodată cartea te scoate, cu o forță invizibilă, din starea de greu, atunci când încep succesele, realizările, atunci când copiii nu mai fac parte din trecutul pe care l-a lăsat acasă dar sunt aici, în prezent, cu ea, cu mama.
Svetlana Lisagor Vergis, Atena
Răsfoieste ziarul în format PDF
Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

Pagina 5

Pagina 6

Pagina 7

Pagina 8
