Diaspora+Demnitate
Acest editorial este despre faptul că diaspora are demnitate.
Analiza evenimentelor din ultima perioadă pe circumscripția nr. 50, dar valabilă și pentru celelalte două circumscripții din afara țării, ne impune să facem câteva prognoze clare pentru electorala din februarie 2019:
- Prezența slabă la urne (cu mult mai slabă decât în 2016)
- Tradiționala surpriză – rezultatele alegerilor
– Gâlceava din Parlament și dificultatea creării noului Guvern.
Toate acestea în perspectivă, dar între timp unii s-a adresat diasporei chemându-i pe moldovenii aflați peste hotare acasă la 24 februarie, să voteze în localitățile lor de origine… Greu de înțeles pentru cei care nu cunosc realitățile migranților, că moldovenii au, în marea lor majoritate, o „a doua Patrie”, cea care i-a primit, le-a oferit a doua șansă și cea pe care ei acum o numesc „acasă”. Poate câțiva tineri entuziaști vor răspunde apelului lansat de opoziție, dar sunt în minoritate! Cei mai vocali politicieni de la noi așteaptă din diasporă o salvare, fără să fi făcut ceva în favoarea celor care de ani buni solicită atenție, reprezentativitate și participare.
Dar să le luăm pe rând… Diasporei trebuie, în primul și în primul rând, să i se recunoască meritele. Da, diaspora a fost cea care a mișcat inclusiv electoratul de acasă în 2016, în turul 2 la prezidențiale. Tot diasporei i se datorează mobilizarea fără precedent în acele alegeri. Orice calcule în baza ultimului scrutin, însă, vor fi eronate, din simplu motiv că diaspora este profund dezamăgită și nu va mai face acel efort, probabil niciodată.
Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019: o schiță de portret-robot al viitorilor deputați
Se apropie cu pași foarte repezi alegerile parlamentare, care vor avea loc pe data de 24 februarie 2019. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova ca stat independent, aceste alegeri parlamentare se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt: 50 din cei 101 de deputați vor fi aleși în baza votului pentru listele prezentate de către concurenții electorali (așa cum a fost până acum), iar alți 51 de deputați vor fi aleși în tot atâtea circumscripții uninominale.
Nu vom intra acum în detaliile dezbaterii despre utilitatea, necesitatea și oportunitatea introducerii sistemului electoral mixt. Spațiul public abundă în luări de poziții pe marginea acestui subiect, persoanele interesate vor găsi un arsenal foarte vast de argumente pro și contra sistemului electoral mixt, argumente care au fost formulate de către experți, lideri politici, formatori de opinie, reprezentanți ai societății civile, oameni simpli etc. pe parcursul ultimului an și jumătate. Bun sau rău, adecvat sau inadecvat, legitim sau nu prea – timpul ne va arăta care vor fi consecințele introducerii acestui sistem electoral. Cert este că, la 24 februarie, alegătorii care vor participa la alegerile parlamentare vor primi două buletine de vot (în mod intenționat, nu ne vom referi aici la referendumul consultativ care va avea loc la aceeași dată).
Pe unul din cele două buletine de vot de alegeri parlamentare, alegătorii vor trebui să aplice ștampila în dreptul candidatului (înaintat de unul din partidele politice sau de vreun bloc electoral, sau independent) pe care îl va considera cel mai apt să reprezinte respectiva circumscripție electorală în viitorul Legislativ. În mod evident, la baza opțiunii pe care o va face fiecare alegător în privința candidatului votat pe circumscripție se vor afla o serie de criterii „clasice”, pe care alegătorul le aplică mereu în astfel de situații. Ne referim aici, spre exemplu, la orientarea geo-politică a candidatului, la opțiunea sa doctrinară, la notorietatea respectivei persoane. Totodată, la criteriile enumerate mai sus, se vor adăuga și altele noi, inerente calității de candidat pe o anumită circumscripție și inedite în contextul procesului electoral din Republica Moldova.
Mai multe secții de vot pentru cetățenii din diasporă
Pentru desfășurarea scrutinului electoral din anul curent, în afara țării vor fi deschise 125 de secții de vot, cu 25 mai mult decât în anul 2016. În același timp, pentru a evita epuizarea numărului de buletine de vot, pentru fiecare secție din străinătate vor fi distribuite 5000 de buletine, și nu 3000 cum a fost până în prezent. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv, în scopul creării condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot de către cetățenii din diasporă.

Astfel, numărul secțiilor de vot va fi dublat în Ucraina, Belarus, Cehia, Marea Britanie și Irlanda. În același timp, numărul secțiilor va crește în SUA cu 70%, în Federația Rusă – cu circa 40%, în Portugalia și Spania – cu 25%, în Franța și Italia – cu câte 16%, iar în România – cu 9 la sută.
Se propune a fi deschise următoarele secții: 29 – Italia, 12 – România, 12 – SUA, 11 – Federația Rusă, 7 – Franța, Portugalia – 5, Spania – 5, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – 4, Ucraina – 3, Canada – 3, Turcia – 3, Israel – 2, Belgia – 2, Cehia – 2, Belarus – 2, Germania – 2, Grecia – 1, Irlanda – 2, China – 1, Letonia – 1, Azerbaidjan – 1, Polonia – 1, Suedia – 1, Estonia – 1, Lituania – 1, Ungaria – 1, Austria – 1, Bulgaria – 1, Elveția – 1, Regatul Țărilor de Jos – 1, Qatar – 1, Japonia – 1, Croația – 1, Georgia – 1, Emiratele Arabe Unite – 1, Norvegia – 1.
La fiecare scrutin, numărul secțiilor de vot este în permanentă creștere: în anul 2010, în străinătate au fost deschise 75 de secții, în 2014 – 95 de secții, în 2016 – 100, iar in anul curent -125.
Adițional majorării numărului secțiilor de vot în regiunile dens populate de către diasporă, va fi extinsă și aria de exercitare a dreptului la vot. Pentru prima dată vor putea vota cetățenii Republicii Moldova aflați în Croația, Georgia, Norvegia și Emiratele Arabe Unite.
De asemenea, reprezentații diasporei vor putea acorda sprijin în desfășurarea alegerilor prin implicarea directă în calitate de funcționari electorali. Doritorii pot contacta ambasadele și consulatele, precum și Comisia Electorală Centrală pentru a deveni membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare.
În urma modificărilor aprobate, circa 625 de mii de cetățeni din diasporă vor putea participa la vot. Totodată, pentru alegerile din acest an, în secțiile de votare din străinătate va fi distribuit un număr fără de precedent de buletine de vot – 2,5 milioane de buletine.
GRECIA
Diaspora din Atena a debutat cu primul său spectacol
În prag de iarnă și pe final de an, Uniunea de prietenie Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis” a realizat cel de-al treilea proiect cultural preconizat pentru perioada de activitate a anului 2018, cu titlul Teatrul de animație „Păpușile care spun povești” .
Într-o atmosferă de basm, plină de amintiri cu gust de copilărie și casă, cuprinzând valori cu conotație populară dar și creștină, s-a desfășurat cu mare succes primul spectacol al teatrului de animație „Fata babei și fata moșneagului”, adaptat după Ion Creangă, scenografia și construcția păpușilor Olga Martinova, aranjament muzical Ivan Moraru, vioară Lilia Sprîncean și cu participarea actorilor amatori din diaspora Alina Bîzdîga, Galina Brodescu, Igor Sprîncean, Mihaela Ungureanu, Olga Bătrîncea, Svetlana Lisagor Vergis, Tudor Sprîncean.

La eveniment au fost prezenți Anastasia Vangheli, soția ambasadorului Republicii Moldova în Grecia Anatol Vangheli, preotul Sergiu Toia, lucrătorii ambasadei cu copiii, reprezentanți ai asociațiilor colegiale și peste 45 de spectatori, părinți și copii. Anastasia Vangheli a transmis organizatorilor și oaspeților evenimentului un mesaj de salut și felicitări din partea Excelenței sale, Ambasadorului Republicii Moldova în Grecia, remarcând susținere și apreciere din partea ambasadei pentru implementarea noului proiect. De asemenea, Anastasia Vangheli a făcut un elogiu actorilor pentru prestația profesională și pentru munca depusă cu dedicație și responsabilitate.
Preotul Sergiu Toia, la rândul său, a salutat inițiativa și a remarcat importanța valorificării potențialului diasporei în astfel de activități. Proiectul inedit și în premieră „Păpușile care spun povești” este o activitate planificată pentru implementare în următorii ani cu implicarea membrilor comunității diasporale.
PORTUGALIA
Cupa Centrului Cultural Moldav
Deja a devenit o tradiție a Centrului Cultural Moldav din Portugalia de a organiza în fiecare an turneul de fotbal „Cupa Centrului Cultural Moldav”. La 16 decembrie 2018, în Estoril, Cascais, cetățenii Republicii Moldova, stabiliți cu domiciliul în Portugalia, s-au adunat pentru a 10-a oară la turneul de fotbal „Cupa Centrului Cultural Moldav”, alături de echipele de fotbal alcătuite din amatori, originari din diferite țări, precum Moldova, România, Brazilia, Portugalia etc. Anul acesta, pentru prima oară, a participat echipa de fotbal din Republica Moldova, FC Pepeni, care a fost găzduită cu o deosebită plăcere.

În luarea sa de cuvânt, Oleg Boghenco, președintele Centrului Cultural Moldav, a menționat importanța acestei activități a asociației, care trebuie să aibă o continuitate pentru viitoarea generație de moldoveni din Portugalia și, de asemenea, a mulțumit organizatorilor, echipelor participante și tuturor celor care au contribuit la realizarea turneului de fotbal din anul acesta.
Invitați de onoare ai evenimentului au fost Dumitru Socolan, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Portugheză, care a adus un mesaj de felicitare participanților cu ocazia turneului de fotbal, dorindu-le succese și victorie, și Oleg Railen, Secretarul I al Ambasadei.
La turneul de fotbal „Cupa Centrului Cultural Moldav – 2018” au participat patru echipe, care s-au plasat pe următoarele poziții:
Locul I – Tricolor
Locul II – Algarve
Locul III –FC Pepeni
Locul IV – Caldas da Rainha.
Echipele participante au fost premiate cu diplome și cupe de participare.
Evenimentul s-a desfășurat cu succes grație organizatorilor, Sergiu și Aurelia Scolnii.
Nadejda Boghenco, Lisabona
Feliția Tîrzilă, moldoveanca de la Larga, care a ajuns director academic la cel mai mare teatru din Palestina
Feliția Tîrzilă are 38 de ani și este născută în satul Larga, raionul Briceni, provenind dintr-o familie de muzicieni – Petru și Valentina Tîrzilă. „Bineînțeles că părinții au avut grijă ca eu să le urmez talentul și așa am ajuns să fac pian la școala de muzică din sat din clasa 1. În clasa a 8-a am obținut o bursă de studii la Liceul de Artă „Octav Bancilă” din Iași, România”, spune doamna Tîrzilă.

După liceu și-a continuat studiile la Universitatea de Artă „George Enescu” din Iași, unde a absolvit Canto clasic, Teoria Muzicii și Pian secundar. Fiind studentă la Conservator, l-a cunoscut pe Walid Abu Rmeileh, de origine arabă, din Ierusalim, care îi devine soț în anul 2000. În 2005, împreună cu soțul, decide să se stabilească cu traiul în Ierusalim și așa începe viața Feliției în Țara Sfântă. „La început, mi-a fost extraordinar de greu din cauza limbii, tradițiilor foarte diferite. Eram practic o străină, la care toți se uitau ciudat. Eu lăsasem în România postul de profesor de muzică, dar cel mai greu a fost să mă despart de familia lăsată în Republica Moldova. Primele luni au fost de coșmar. Nu credeam că voi fi fericită vreodată aici. Nu credeam că voi profesa aici vreodată. Mi-a fost greu, pentru că muzica este viața mea!”, își amintește Feliția Tîrzilă.
În septembrie 2005, însă, a primit postul de profesor de Canto și Teoria Muzicii în cadrul Conservatorului „Edward Said” din Ierusalim, unde activează până în prezent și unde a avut mult succes în concerte și proiecte din mai multe țări, precum Germania, Franța, Italia, Elveția ș.a. Ulterior, a format și corul „Jerusalem Choir”, cu care a avut succes deplin și unde au absolvit studenți care acum îi sunt colegi și cu care se mândrește mereu.
ITALIA
Crăciun de acasă, în Italia
Chiar dacă sunt departe, moldovenii nu uită de tradițiile și obiceiurile de acasă. Cu această ocazie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Consulatul General al Republicii Moldova la Milano, a organizat în data de 5 și 6 ianuarie curent, în orașele Florența și Como, din Italia, două concerte cu participarea interpretului de muzică populară Mihai Ciobanu. Artistul a colindat comunitatea noastră din Italia și a susținut o suită de melodii populare îndrăgite de diaspora noastră, cum ar fi „Casa părintească nu se vinde”, „Anii cei mai dragi din viața mea”, „Anii nu se uită-n calendar” ș.a.

La Florența, evenimentul a fost organizat de către Oleg Oglindă, președintele asociației „Fraternità mondiale”. La eveniment a fost prezent Consulul Republicii Moldova la Padova, Vadim Zmeu, și Consulul Onorific al Republicii Moldova la Florența, Alessandro Signorini, care a spus: „Cu mare plăcere particip la evenimentele comunității de moldoveni din Florența, deoarece astfel de evenimente consolidează relația dintre cei plecați și Republica Moldova”.
La Como evenimentul a fost organizat de către Alexei Cărpineanu, paroh al Bisericii Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În incinta bisericii au evoluat ansamblul folcloric „Cununița”, conducători artistici Mihai și Victoria Pădure, cu un recital de colinde de Crăciun. La eveniment a fost prezent Consulul General al Republicii Moldova la Milano, Sergiu Goncerenco, care a vorbit despre importanța conservării și promovării în diaspora a obiceiurilor noastre.
De menționat că Victoria Pădure este originară din regiunea Cernăuți și de mai mulți ani locuiește cu familia în Italia. Deoarece ducea dorul de casă și de vioară, pe care a studiat-o în țară, îi lipseau foarte mult datinile și tradițiile, a creat ansamblul folcloric de copii „Cununița”, din care fac parte copii din Republica Moldova, Ucraina, România și Italia. Victoria ne-a mărturisit: Încercăm să păstrăm tradiţiile şi obiceiurile moldoveneşti. O facem cu mare drag şi pasiune împreună cu soţul, el este din Republica Moldova, Briceni.
Aliona Purci
ITALIA
Asociația de Voluntariat PUER Onlus pentru copiii din Moldova
Sărbătoare la Ambasadă pentru copiii moldoveni din internate și familiile italiene din Asociația de Voluntariat PUER Onlus
La 27 decembrie, Ambasada a găzduit o frumoasă sărbătoare pentru copiii din școlile internat din Cărpineni, Strășeni și Chișinău, familiile italiene din Asociația de Voluntariat PUER și profesoarele care-i însoțesc.
Ambasadoarea Stela Stîngaci, în semn de prețuire și recunoștință pentru angajamentul extraordinar în favoarea copiilor defavorizați, pentru spirit profund de umanitate și solidaritate, a înmânat Asociației și familiilor italiene o diplomă de merit.

La rândul său, Președintele Asociației PUER, Sergio de Cicco, a mulțumit, în numele tuturor, pentru deschiderea și susținerea valoroasă acordată de către Ambasadoarea Stela Stîngaci Asociației, exprimând speranța ca proiectul ”PUER-Moldova” va putea continua.
Cu sprijinul Ambasadei, au fost recent semnate Acorduri de colaborare cu privire la vacanțele și tratamentul gratuit în Italia pentru copiii moldoveni defavorizați, între Asociația italiană de voluntariat PUER și Direcția Municipală Chișinău pentru Protecția Drepturilor Copilului, precum și Consiliile raionale Hâncești și Strășeni.
Asociația PUER are o experiență de circa douăzeci și cinci de ani în domeniu, găzduind peste treizeci de mii de copii din Belarus și Republica Moldova.
MAREA BRITANIE
Asociația Moldo-Britanică VATRA în Șezătoare
În data de 13 ianuarie, Asociația Moldo-Britanică „Vatra” a organizat o Șezătoare de Sfântul Vasile. Evenimentul a avut ca scop adunarea comunității moldovenilor din Marea Britanie pentru a împărtăși împreună căldura sărbătorilor de iarnă. La șezătoare s-a ținut cont de obiceiurile care se făceau pe vremuri în cele mai frumoase tradiții de acasă, astfel revenind la rădăcini. Cei plecați de pe meleagurile natale cunosc cel mai bine ce înseamnă dorul. Iar tradițiile sunt acelea care ne mângâie sufletul, au menționat cei prezenți la eveniment. Oaspeții au fost plini de voie bună și s-au implicat din plin în activitatea organizatorică, dar și pe parcursul derulării programului artistic.

Evenimentul a fost deschis de către Ambasadoarea Republicii Moldova în Marea Britanie, E.S. Angela Ponomariov. Gazda serii a primit-o cu pâine și cu sare, după cum dictează obiceiul de a primi oaspeții în țara noastră.
Pe parcursul șezătorii s-au desfășurat mai multe concursuri: „cine toarce cel mai lung fir de lână”, „cine dezghioacă cel mai repede porumbul” etc. De asemenea au răsunat cântece tradiționale, oaspeții au învârtit hore. Nu au lipsit nici bucatele tradiționale: plăcintele, sarmalele, izvarul, tortele copilăriei de acasă. Toate bucatele au fost savurate de concetățenii adunați la sărbătoare.
Invitat special a fost Valentina Raileanu, cu vocea sa deosebită, corul de bărbați „London Moldovan Singers”, Lozovan Eugen, care a interpretat colinde la chitară, și un grup de copii, condus de Olesea Tudosan.
Toți cei prezenți s-au bucurat de compania multor copii cuminți și atenți, care au avut posibilitatea să cânte în limba română, să recite poezii, să-l ureze pe Moș Crăciun, iar în schimb au primit câte un cadou.
Oaspeții au plecat mulțumiți și plini de voie bună. Acest eveniment a fost posibil datorită colaborării cu Ambasada Republicii Moldova, căreia organizatorii i-au adresat cuvinte de apreciere și mulțumiri.
IRLANDA
Valeria Guzun, speranța Naționalei Irlandeze la Gimnastică Ritmică, categoria Juniori și mândria noastră
Are 12 ani și este născută la Chișinău. În clasa întâi, a pășit pragul liceului Ion Creangă din capitală. Din 2015, împreună cu părinții Diana și Oleg Guzun, s-a mutat cu traiul în Irlanda, în orășelul Naas.
Mama fetiței spune că: „În Irlanda, Valeria s-a acomodat foarte ușor, peste două luni reușea deja să discute cu copii în engleză și să înțeleagă temele. Profesorii sunt foarte mulțumiți de ea, la fiecare adunare aud doar cuvinte de laudă în adresa ei, deoarece orice însărcinare primește, ei sunt siguri că o va îndeplini cu succes. Și-a făcut prieteni din primul an la școală, precum și la antrenamentele de gimnastică. Ea a fost prima din familie care s-a adaptat în Irlanda”.

Valeria a început să facă gimnastică la vârsta de șapte ani, ghidată de Natalia Podgainaia, din cadrul liceului „Dacia”, unde a participat pentru prima dată la competiții, iar prima sa medalie de la competiția Moldovanocika 2015 i-a adus locul doi.
La momentul actual, se antrenează în Irlanda, la clubul sportiv „Elite”, cu fosta campioană olimpică în grup a Bulgariei în 2005, Kristina Ranghelova. Face parte din Echipa Națională de Gimnastică Ritmică, categoria Juniori a Irlandei, iar la prima sa competiție națională a luat locul 1. Participă și la competițiile în grup, unde doi ani la rând a luat locul 1, la Compețiile Naționale în grup cu 5 cercuri. Acum Valeria se antrenează foarte mult și își dorește ca împreună cu Echipa Națională de Gimnastică Ritmică, categoria Juniori, a Irlandei să participe la competițiile internaționale.
Alt hobby al Valeriei este să pozeze. A fost model timp de doi ani consecutiv, prezentând rochiile pentru prima împărtășanie, pentru salonul Cathy’s Communion Dresses. Visează să se filmeze într-un show TV.
Cu toate că se simte în apele ei în Irlanda, îi este foarte dor de Moldova, de bunici, verișori și
prietenii de acasă. „Îi lipsesc distracțiile de acasă, mereu zice că la Chișinău era altfel, mai vesel. Îi este dor de fructele proaspete rupte din copac, nu procurate”, a mai spus doamna Guzun.
Aliona Purci
GRECIA
Domeniul relațiilor cu diaspora, discutat la Atena
Domeniul relațiilor cu diaspora discutat în cadrul întrevederii Ambasadorului Anatol Vangheli cu Viceministrul afacerilor externe al Republicii Elene, Terens Nikolaos Quick

Acțiunea a prilejuit efectuarea unui bilanț al colaborării moldo-elene pentru anul precedent și a analizei perspectivei relațiilor pentru anul 2019. Un subiect prioritar al discuțiilor l-a constituit cooperarea moldo-elenă în domeniul relațiilor cu diaspora, fiind convenită stabilirea unei colaborări dintre Biroul Relații cu Diaspora al Cancelariei de Stat cu Ministerul Afacerilor Externe al Greciei, cu scopul preluării celor mai bune practici elene în domeniu. Acțiunea este destinată îmbunătățirii sprijinului cetățenilor Republicii Moldova peste hotare și valorificării contribuției diasporei pentru țara noastră.
Cu ocazia menționată, viceministrul Terens Nikolaos Quick a reiterat deschiderea și sprijinul pentru consolidarea bunelor relații de prietenie dintre Republica Moldova și Republica Elenă.
Răsfoieste ziarul în format PDF
Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

Pagina 5

Pagina 6

Pagina 7

Pagina 8
