duminică, mai 28, 2023
AcasăȘtiriGazeta Basarabiei – Anul X, Nr. 4, 1-31 decembrie 2018

Gazeta Basarabiei – Anul X, Nr. 4, 1-31 decembrie 2018

O serată a Culturii Enogastronomice

La Castel Mimi, prima serată a Culturii Enogastronomice pentru valorizarea materiilor prime din Republica Moldova

Există locații și edificii care merită atenția noastră dincolo de frumusețea lor: Castel Mimi e unul dintre acestea. O operă de artă din sec. XIX de o frumusețe rară, readusă la viață, care relansează industria turismului din Moldova, generând oportunități pentru comunitate, dezvoltare economică și locuri de muncă. Cu o investiție extraordinară, a fost restituită cetățenilor această perlă arhitecturală, un bun recalificat și valorizat, care revigorează o parte din Moldova și mișcă economia din regiune.

Seara_culturii_pag1

La sfârșit de noiembrie, Castel Mimi a fost ales să găzduiască o manifestare foarte specială, parte a unui program care țintește să creeze un Centru de formare și cultură enograstronomică, un proiect formativ ce îmbină studiul cu practica, cultura managerială, precum și experiențele directe care ar putea încuraja contactele cu producătorii.

[Citește mai departe…]

*****

Violeta Martin Moraru, Canada: „Să faci ce-ţi place înseamnă libertate, iar să îţi placă ce faci înseamnă fericire”

Cu studii de doctorat, cu implicare socială şi cu diverse activităţi antreprenoriale, Violeta Martin Moraru, originară din Moldova şi stabilită de peste un deceniu în Canada, nu se înscrie doar într-o singură definiţie.

– Atunci când, se întâmplă, stimată doamnă Violeta Martin Moraru, să fiţi întrebată cine sunteţi şi cu ce vă ocupaţi, cum răspundeţi? Ce v-ar plăcea să se ştie, în primul rând, despre munca Dumneavoastră?

Violeta Martin Moraru COVER Foto

„Sunt stabilită în Canada de 11 ani. La Chişinău am absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, mai apoi am studiat sociologie şi, în special, studii de gen. Am fost ziaristă, dar ani buni m-am dedicat muncii de cercetare.

Venind la Montreal, după doar cinci luni am devenit studentă la Studii feministe, Uqam, iar după un an am început a studia Organizare de evenimente. Atât în timpul studiilor, cât şi după, adică din 2009, am început a organiza evenimente. Aceasta este activitatea mea şi în prezent.

Din primele luni de viaţă în Canada, am înţeles că vreau să fac asta, vreau să fiu lângă şi cu mulţi oameni împreună, să comunic şi să creez ceva frumos. În primul rând, aş vrea să se ştie despre munca mea, că sunt dedicată acesteia şi că îmi place enorm ceea ce fac. Din primul an mi-am întipărit, ca o pecete, în gândurile mele că să faci ce-ţi place înseamnă libertate, iar să îţi placă ce faci înseamnă fericire”.

[Citește mai departe…]

*****

PORTUGALIA

Ambasada Republicii Moldova a participat la Bazarul Diplomatic din Portugalia

Pe 30 noiembrie – 1 decembrie curent, Ambasada Republicii Moldova la Lisabona a participat, al 2-lea an consecutiv, la Bazarul Diplomatic din Portugalia, organizat sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa.

Evenimentul, ajuns anul acesta la cea de-a 34-a ediție, a avut loc în incinta „Centro de Congressos de Lisboa” și a întrunit circa 40 de misiuni diplomatice acreditate în Portugalia, care au prezentat frumoase expoziții cu vânzarea celor mai deosebite și mai reprezentative produse ale țărilor lor. Scopul acestui eveniment este unul caritabil, pentru susținerea instituțiilor medicale ce acordă îngrijiri paliative.

Ambasada RM

Ambasada țării noastre a avut și în acest an o prezență de excepție la târgul de caritate, expunând o gamă largă de produse moldovenești puse la dispoziția misiunii de către agenții economici din Moldova: „Viorica Cosmetic”, „Mândria”, Vinăriile „Cricova”, „Asconi” și „Chateau Vartely”, „Melegem Moldova”, „ANTRIM”, „Rifero”, „Lorina Handmade” și „Miloș Tur”.

Ambasada exprimă sincere mulțumiri producătorilor și agenților economici pentru sprijinul acordat în contextul acestui eveniment cu tentă nobilă,  reprezentanților comunității moldovenești din Portugalia care au contribuit la prezentarea produselor, dar și tuturor vizitatorilor de la eveniment.

Olesea Tanașciuc

Lisabona, Portugalia

Foto by: Nadia Oliveira

*****

PORTUGALIA

Moldoveanca care îndulcește inimile portughezilor

Pe Larisa Grosu am cunoscut-o acum câțiva ani, este una dintre membrii activi ai diasporei noastre în Portugalia. Dna Larisa locuiește din 2000 cu familia în orașul Faro, pe malul oceanului Atlantic și este inima a tot ce înseamnă comunitatea noastră în această țară, atât la biserică și la școala duminicală pentru copiii din generația a II-a de migranți (Centrul Educațional unde se studiază limba română, obiceiurile și tradițiile noastre), cât și la evenimente gastronomice, prezentări de țară și multe altele.

O.C.: De câți ani ați plecat din țară și cum au fost primii ani în țara de destinație?

L.G.: Sunt plecata de 18 ani. La început a fost foarte greu: copii mici, nu cunoșteam limba, munceam mult… Istoria este cunoscută, se aseamănă cu multe altele.

O.C.: Cum ați ajuns în „bucătărie”, de unde atâta dragoste pentru gătit?

L.G.: Întotdeauna am fost pasionată de gastronomie, pasiunea de a găti dulciuri cu gustul din copilărie o port cu mine. La insistența băiatului mai mare, am început a găti torturi la comandă. Foarte repede am înțeles că este important nu doar gustul, dar și aspectul, partea mea mai slabă era decorul. Am mers să fac studii în domeniu, iar în mai 2018 am absolvit Academia Profecionala de Cake Design din Caldas de Rainha (Portugalia). Cu mila Domnului, am avut parte de profesori cu experiență internațională ca Teresa Henriques – fondatoarea Academiei.

 Moldoveanca_care_indulceste

O.C.: Ce este deosebit în gastronomia portugheză?

L.G.: Gastronomia portugheză este simplă, sănătoasă, bazată pe bucate din pește și produse de mare. Patiseria tradițională este ceva deosebit, foarte cunoscut este „Pastel de nata”, un dulce specific portughez cunoscut în lumea întreagă.

O.C.: Care sunt perspectivele în acest domeniu?

L.G.: Sunt abia la început, am multe idei și planuri. Dar prefer să vorbesc după realizarea lor cu ajutorul Domnului. Lansarea cărții va avea loc duminică 9 decembrie, revin mai târziu cu detalii și poze. Conținutul cărții nu-l cunosc, este o surpriză pentru toți. Din câte știu, au participat bucătari portughezi renumiți în arta patiseriei și foști elevi ai Academiei. Eu am participat cu o rețetă din țară.

O.C.: Ați reveni acasă să împărtășiți această experiență?

L.G.: Da, aș reveni cu drag să împărtășesc tot ce am învățat și ceva din experiența acumulată în ani. Vă cuprind cu drag.

Interviu realizat de Olga Coptu

*****

GRECIA

Inaugurarea oficială a proiectului „Biblioteca comunității noastre”

În data de 27 noiembrie curent, Uniunea Moldo-Elenă „Al.I psilantis” (Un.A.I.), în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Grecia, a lansat un nou proiect inedit, conceput de către Un.A.I.

Evenimentul a fost organizat în incinta ambasadei, în prezența Corpului Diplomatic, a membrilor comunității diasporale din Atena și prietenilor eleni interesați de proiect.

Ambasadorul Anatol Vangheli a adresat felicitări și apreciere Uniunii, în special coordonatorului proiectului dna Svetlana Lisagor Vergis, pentru această idee inedită și pentru munca depusă. Participanții au fost încurajați să producă cât mai multe idei, iar Ambasada va oferi tot suportul necesar pentru implementarea lor. „Sprijinim propunerea ca proiectul „Biblioteca comunității noastre” să fie promovat de către diasporă și în alte țări”, a menționat Excelența sa. În același context, Ambasada a oferit un set de cărți Bibliotecii comunității noastre, astfel fiind promovată și acțiunea de donații pentru biblioteca nou lansată.

Inaugurarea oficiala

În contextul evenimentului Svetlana Lisagor Vergis, coordonatorul proiectului, a făcut o prezentare minuțioasă a planului de funcționare și a paginii web a bibliotecii.

De asemenea, au fost expuse scopurile și obiectivele proiectului, printre care: „să oferim lectură membrilor diasporei pentru valorificarea timpului personal; să convingem diaspora că biblioteca poate fi un sprijin în dezvoltarea personală și de menținere a legăturii cu limba maternă; cunoașterea, păstrarea și valorificarea tradițiilor și culturii naționale; să oferim un loc de întâlnire/interacțiune pentru diaspora și prietenii comunității. Iar obiectivele acestui proiect sunt: proiectarea și derularea acțiunilor culturale care definesc lectura ca valorificare a timpului și personalității, valorificarea conținutului bibliotecii (cărți, broșuri, reviste, ziare, tablouri ș.a.) prin organizarea și susținerea unor întâlniri, cenacluri, șezători, dezbateri și analize, prezentări ale cărților citite, referire la autorii cărților ș.a. Beneficiarii și grupul țintă ai proiectului sunt copiii și părinții din diaspora stabilită în regiunea Attika”.

La momentul actual, biblioteca dispune de peste 140 de cărți, colecții și volume pentru toate vârstele, dicționare, albumuri etnografice, reviste, broșuri, cd-uri, dvd-uri.  Pentru mai multe detalii accesați : Facebook, pagina Biblioteca comunității noastre.

Este al doilea proiect realizat din acest an de către Un.A.I., primul fiind „Săptămâna cinematografiei moldovenești la Atena”. Urmează cel de-al treilea proiect în premieră „Teatrul de animație – păpușile care spun povești”, din 2 decembrie curent.

Uniunea de prietenie Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis”, Atena 2018

*****

Pe aripi de cântec spre Diaspora…

Fac muzică demult, dar abia recent s-a născut în mine dorința de a cânta în Diasporă, pentru conaționalii plecați de acasă. Să susțin concerte peste hotare devenise un vis de-al meu și o curiozitate. Mă întrebam, cum este acolo publicul? Cât de însetat de muzică, or oamenii au plecat cu durere și din sărăcie, nu din fericire. Iar într-o bună zi am primit un telefon din Franța pentru un concert și nu-mi venea să cred, mă asaltau emoțiile ca și atunci când faci ceva pentru prima dată. Artistul, în general, este alinare sufletească și hrană spirituală pentru public prin arta sa, iar publicul din Diasporă este unul însetat cu adevărat.

selfp
selfp

Prima oară am zburat la Paris pentru un concert la Restaurantul Omenashou. De Sfântul Vasile pe vechi sau, cum îi mai spunem noi, Anul Nou pe vechi, și mai exact în 13-15 ianuarie 2017, am avut invitația să cânt pentru românii, românii moldoveni, rușii și ucrainenii din Valenton. Lume frumoasă s-a adunat la Restaurantul Chez Omenashou pentru a sărbători și pentru a se simți ca acasă. Bucate tradiționale, atmosferă caldă, ospitalitate, băutură dulce, muzică de petrecere, voie bună și surpriza artistică a serii – Stela Botez. Eu am cântat cu drag, iar conaționalii au dansat și s-au distrat pe cinste. M-a mirat faptul că publicul de acolo cânta împreună cu mine și mă aștepta. M-au cunoscut înainte de a mă vedea la serbare, pe youtube și rețele de socializare.

[Citește mai departe…]

*****

Despre moldovenii din Italia orin obiectiv

O inițiativă care încearcă să vorbească despre motivele și istoriile moldovenilor care au decis să trăiască și să lucreze în Italia. Este motivul pentru care un jurnalist, Daniele Dei, din orașul italian Florența, în colaborare cu Luigi Savoia, Director al revistei „Moldova în Progres”, a planificat o serie de interviuri și acțiuni care se vor finaliza în primăvara anului 2019 cu un documentar ce va fi publicat pe media italiene și va fi promovat cu ajutorul televiziunilor naționale italiene. De asemenea, vor fi difuzate și alte interviuri cu personalități marcante din Republica Moldova, realizate în noiembrie anul curent la Chișinău. Un alt obiectiv este și de a face cunoscut potențialul economic al Republicii Moldova.

Cu această ocazie, Daniele Dei, face un apel către moldovenii care locuiesc în Italia, pentru a-l ajuta în realizarea acestui documentar.

despre_moldovenii_din_it

Mai jos textul publicat de jurnalistul italian:

„Salut, mă numesc Daniele și sunt jurnalist. În luna aprilie 2018 am vizitat Republica Moldova pentru prima dată, împreună cu prietenul meu Ivan și am descoperit farmecul acestei țari. Am scris o postare pe Facebook și am avut multe aprecieri. Ca să le  mulțumesc pentru această manifestare care au avut-o, am decis să fac ceea ce îmi iese mai bine.

În noiembrie 2018 am revenit în Moldova și, datorită lui Luigi Savoia, am reușit să fac cunoștință cu mai multe persoane și instituții care m-au ajutat să înțeleg cum funcționează anumite mecanisme.

Solicit ajutorul vostru în realizarea visului meu și anume să povestesc italienilor istoria diasporei moldovenești. Pentru a mă ajuta, este nevoie să elaborați un video de aproximativ 2 minute, unde să povestiți cum ați venit în Italia, care au fost primele impresii, ce  credeți despre Moldova și care pot fi perspectivele economice aici. Trimiteți acest video pe e-mail-ul moldova@danieledei.it, împreună cu datele de contact, în cazul în care doriți să fiți contactat sau să vă ținem la curent despre noutățile noastre. Termenul limită este 31 ianuarie, 2019.

Vă mulțumesc și aștept video de la voi, Daniele.”

*****

ITALIA

„Il mondo è bello perché è diverso”

Il progetto Europeo „Mondi insieme” 2018 promosso dal Cinformi, Ufficio di immigrazione e informazione della Provincia di Trento, è in pieno svolgimento: continuano gli incontri nelle scuole del territorio con i rappresentanti delle Associazioni di immigrati e i loro esperti nei diversi ambiti.

Il giorno 11 ottobre 2018 siamo stati ospiti all’istituto Economico e Tecnologico Carlo Antonio Pilati di Cles in Provincia autonoma di Trento. E’ stata un’esperienza unica. Gli studenti hanno conosciuto rappresentanti di tre continenti dai paesi diversi, come la Moldavia, Colombia e Senegal, Togo. Le loro culture, storie di vita, le testimonianze vere di crescita personale e professionale con un messaggio comune: „Il mondo è bello perché è diverso”. L’obiettivo centrale di questo progetto è studiarlo, presentarlo, conoscerlo e condividerlo con gli altri, creare un’ armonia nel territorio e una civile convivenza.

L’associazione di promozione sociale Italo-moldava Arcobaleno di Trento, ha invitato come ospite speciale Dott.ssa Galia Sava, consulente fiscale, con la sua testimonianza.

Il mondo è bello

Il suo percorso di immigrazione in Italia è iniziato a Trento nel 2007. Per adeguare i propri titoli di studio a quelli italiani si è trasferita a Roma, dove ha dovuto completare percorsi di studio alle scuole superiori nell’istituto Leonardo da Vinci di Roma e all’Università Roma Tre per equipollenza della sua laurea in economia, necessaria per inseguire il sogno di diventare commercialista. Attualmente esercita la libera professione nel suo studio di Roma- Studio Sava.

E’ stata scelta lei, perché una persona semplice, comune come tanti, ma con una forza di volontà, con grande coraggio, tenacia e perseveranza per trasmettere agli studenti la sua esperienza di non arrendersi mai, di sognare, di porsi degli obiettivi e insistere con tanta forza di volontà e sacrifici affinché diventino realtà.

Un altro argomento dell’incontro è stato dedicato all’attività di utilità sociale -l’associazionismo e volontariato. Dott.ssa Galia Sava ha presentato in breve l’associazione „A casa” e „AIM” -l’Associazione degli imprenditori moldavi in Italia.

La Repubblica Moldova con le sue bellezze e come meta da scoprire è stata presentata dalla Presidente dell’associazione italo-moldava Arcobaleno di Trento, Veronica Ciubotaru, che ha illustrato i progetti attivi sul territorio e ha invitato tutti a partecipare a diverse attività per conoscere la Moldavia.

Veronica Ciubotaru, presidente Ass. Arcobaleno di Trento

*****

ITALIA

Scutirea fiscală pentru moldovenii din Italia

Pentru informarea moldovenilor din Italia despre dreptul de a obține scutirea fiscală, pe data de  27.11.2018, a avut loc conferință comună în regim on-line cu participarea Excelenței Sale Ambasadorul RM în Italia, Stela  Stîngaci; a Excelenței Sale Ambasadorul Italiei în RM, Valeria Biagiotti; a expertului fiscal administrator al Studio Sava la Roma, Galina Sava și a expertului jurist, administrator al „Paraconsul”, Andrei Russu (moderator).

Conferința a fost vizionată în direct pe rețeaua de socializare Facebook de mai mult de 3500 de moldoveni aflați în Italia.  

În calitate de consultant fiscal, aș vrea să îi informez pe toți cei interesați despre  faptul că în Italia pot face declarația pe venit acele persoane care au un venit mai mare de 8000 de euro sau care au două  sau mai multe Certificate pe venit, așa – zisul „CUD”. Făcând declarația pe venit, contribuabilul ar putea beneficia de o scutire fiscală pentru soț și copiii care se află în R. Moldova și au reședința acolo.

Pentru a beneficia de scutirea fiscală, persoană care face declarația trebuie să prezinte un pachet de acte consultantului fiscal care îi elaborează declarația pe venit. Acesta, la rândul său, va verifică actele și le va anexa la declarație, astfel persoana va putea beneficia de scutire pentru membrii familiei. Totodată sunteți tutelați în cazul unui control de la Agenzia delle Entrate.

Care sunt actele necesare pentru a beneficia de scutirea fiscală pentru întreținerea membrilor familiei și cum se obțin acestea acte?

Nu este dificil. Puteți să va adresați la profesioniști în domeniu sau să le solicitați personal, atunci când mergeți acasă pentru. Aceste documente sunt:

  1. Certificatul Codului fiscal italian pentru fiecare membru de familie care este la întreținere. Acesta se obține la Ambasada Italiei în Moldova.
  2. Certificatul de la primărie privind componența familiei.
  3. Certificatul de la inspectoratul fiscal teritorial.
  4. Certificatul de la Casa Națională pentru asigurări sociale (CNAS).

Aceste acte trebuie apostilate în Republica Moldova și apoi traduse în limba italiană. Responsabilitatea veridicității actelor este a contribuabilului.

Referitor la procedura de obținere a Certificatului Codului fiscal italian, Valeria Biagiotti, Ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova a confirmat că această este relativ simplă. Este necesar doar de prezentat Certificatul de componență a familiei la Ambasadă. În anul acesta s-au eliberat circa 300 coduri fiscale la cererea cetățenilor.

E.S. Stela Stângaci, Ambasador al Moldovei în Italia, venit cu o solicitare către comunitatea moldovenilor din Italia, ca fiecare cetățean să lucreze în baza unui contract de muncă legal. Totodată Domnia sa a menționat că în luna mai 2018 a fost parafat Acordul de cooperare în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Italiană și că Ambasadele ambelor state lucrează în comun ca acest Acord să fie semnat până la sfârșitul acestui an.

Organizatorul conferinței este Expertul juridic Andrei Russu, administrator al Agenției Juridice din Republica Moldova „Pară Consul”. Cu Andrei Russu colaborez de mai mult timp. Atunci când clienții mei au nevoie de un avocat în Moldova sau de a solicita acte pentru cetățenia italiană, sau pentru scutirea fiscală, recomand cu încredere acest profesionist.

Cu siguranță vom continua să organizăm acest gen de conferințe, deoarece trebuie să informăm comunitatea noastră din Italia în detalii despre noile schimbări de lege în ce privește domeniul fiscal italian. Referitor la legislația fiscală, sunt disponibilă să explic detaliat toate procedurile, deoarece am experiență în acest domeniu activând în calitate de consultant fiscal italian din anul 2012.

Galia Sava – Studio Sava, consultanță fiscală

Via Genzano, 6, Roma. Tel 3881588870

Răsfoiește ziarul în format PDF

Pagina 1

Gazeta-Basarabiei-110---Nr.-4-2018---WEB-001

Pagina 2

Gazeta-Basarabiei-110---Nr.-4-2018---WEB-002

Pagina 3

Gazeta-Basarabiei-110---Nr.-4-2018---WEB-003

Pagina 4

Gazeta-Basarabiei-110---Nr.-4-2018---WEB-004

Pagina 5

Gazeta-Basarabiei-110---Nr.-4-2018---WEB-005

Pagina 6

Gazeta-Basarabiei-110---Nr.-4-2018---WEB-006

Pagina 7

Gazeta-Basarabiei-110---Nr.-4-2018---WEB-007

Pagina 8

Gazeta-Basarabiei-110---Nr.-4-2018---WEB-008

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments