sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăArticolGazeta Basarabiei - Anul VIII, Nr. 7, 1-31 decembrie 2016

Gazeta Basarabiei – Anul VIII, Nr. 7, 1-31 decembrie 2016

ITALIA

Poezie și vin la evenimentul marca O3M „La gura sobei”

Comunicat de Presă

Sâmbătă, 26 noiembrie curent, s-a desfășurat evenimentul „La gura sobei”, organizat de Asociația tinerilor moldoveni din Italia „O3M”, cu degustație de vinuri, ghidată de somelierul Oleg Grossu și lansarea cărții Doinei Strulea „Vioara din mansardă”, sub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Moldova în Italia.

poezie-si-vin_p-1

Organizarea evenimentului a fost posibilă într-o sală stil vintage din Roma, zona Vatican, datorită parteneriatului cu Aster Club și grație prezenței unui public numeros interesat de poezie și vinurilor moldovenești Fautor.

Ne-au onorat cu prezența dna Stela Stîngaci, Ambasador al Republicii Moldova în Italia, dna Galia Sava, președintele Asociației antreprenorilor moldoveni din Italia, alți amici și cunoștințe.

[Citește mai departe…]

Diaspora și matematica post-electorală

de Dorin Dușciac

D. DusciacAlegerile prezidențiale din Republica Moldova (30 octombrie 2016 și 13 noiembrie 2016) și cele parlamentare din România (11 decembrie 2016) au readus în vizorul opiniei publice participarea diasporei în viața politică și, implicit, în procesele electorale din statul de origine. În cazul prezidențialelor din Republica Moldova, a fost notabilă prezența masivă a votanților din diasporă în turul doi al scrutinului, la care s-au prezentat peste 130 de mii de cetățeni cu drept de vot, stabiliți în străinătate. Această cifră este remarcabilă din două puncte de vedere: este cea mai mare prezență din toate timpurile a diasporei într-un scrutin național și, în același timp, ea înseamnă practic o dublare a numărului de participanți la vot, față de turul întâi al acestor alegeri. Numărul de votanți în diasporă în turul doi al scrutinului prezidențial ar fi putut fi chiar mai mare, dacă dreptul de vot ar fi fost asigurat pentru toți doritorii de a vota. Cadrul legal actual și lipsa metodelor de vot alternativ (votul prin corespondență sau prin internet, votarea timp de două zile consecutiv în afara Republicii Moldova, etc.) au condus la aceste dificultăți și este absolut necesar ca până la următoarele alegeri parlamentare din 2018 să fie efectuate ajustările necesare pentru a garanta tuturor cetățenilor, indiferent de locul de trai, posibilitatea de a vota. Dreptul de vot în diaspora trebuie apărat prin măsuri eficiente și bine gândite, parte a unui efort de lungă durată și a unei strategii de afirmare și consolidare a diasporei, și nu prin chemări populiste, grăbite și generatoare de beneficii de imagine pentru câteva persoane. Între timp, mobilizarea masivă a diasporei la alegerile prezidențiale din 2016 este cea mai bună noutate legată de acest scrutin, un „rezultat” în sine, care va conduce la o serie de modificări benefice în legislație și în practicile electorale.

[Citește mai departe…]

Optimizarea impozitului pe venit în Italia: cum să economisiți pe impozite?

O veste bună și o oportunitate extraordinară pentru concetățenii noștri care muncesc în Italia: acum, completând declarația anuală pe venit vă puteți folosi de scutirile și facilitățile fiscale garantate de statul italian, inclusiv scutiri pentru persoane aflate la întreținere, care au rămas acasă!

Cine se poate folosi de beneficiile fiscale?

Orice angajat, care este încadrat oficial în câmpul muncii din Italia, inclusiv lucrătorii la domiciliu (asistente medicale, menajere, bone etc.), pot conta pe facilitățile fiscale. Pentru a le obține trebuie să întruniți niște condiții obligatorii.

În primul rând, trebuie să fie depusă declarația de impozit pe venit. Formularul 730 se depune până la 7 iulie și formularul Unico până la 30 septembrie. Ambele tipuri de declarații vor fi completate în baza datelor despre venituri acumulate în perioada de raportare, drept dovadă servește documentul emis de angajator – Certificazione Sostitutiva Unica.

În al doilea rând, este necesar să prezentați alte documente care confirmă dreptul la scutiri și facilități fiscale. Acestea sunt documente prin care se atestă starea civilă și existența persoanelor care se află la întreținerea angajatului. Despre ele vom vorbi mai jos.

[Citește mai departe…]

O nouă șansă, de a fi mai buni…

de Olga Coptu

olga-coptu2A devenit deja o tradiție să fim mai buni de Crăciun, de mici îi învățăm pe copiii noștri să fie cuminți cu ocazia venirii lui Moș Nicolae, altfel vor găsi o nuia în loc de dulciuri. Însă, de multe ori, uităm să fim mai buni tot anul, mai onești, mai corecți tot timpul… Uităm să facem acte de caritate în afara sărbătorilor, nu ne implicăm civic și suntem eroi, doar în turul doi.

Suntem obișnuiți să criticăm cu ușurință, să caracterizăm sau să judecăm oamenii din jurul nostru. Dar cine suntem noi să dăm cu atâta nonșalanță aprecieri? Cei mai aprigi apărători sau atacatori sunt de regulă cei care nu cunosc mai nimic despre activitatea unei persoane sau a unei structuri/instituții, iar necunoașterea generează intoleranță, frică și duplicitate.

Acum, la răscrucea dintre ani, ar trebui să dăm dovadă de mai mult curaj, de asumare individuală a răspunderii, pentru că printre noi cam rar se zice „mea culpa”. E timpul să inversăm tendințele: nu e nevoie doar de reforme, voință politică sau factori de decizie, fiecare dintre noi poate face schimbarea, la nivel de societate. Să plasăm adevărul în locul minciunii, să înlocuim neîncrederea cu încrederea, lipsa de responsabilitate cu responsabilitatea, iar toleranța și solidaritatea să devină normalitate. A venit timpul să trăim altfel: fără minciună, fără ură, fără populism.

Îmi doresc ca în noul an să construim împreună o societate mai bună, mai umană și mai responsabilă. Îndrăzniți să credeți!

La mulţi ani celor care sunt în țară și moldovenilor de oriunde!

[Citește mai departe…]

Oleg Serebrian: „Bunele relații cu Berlinul sunt un lucru râvnit și prețuit. Și nu doar în Europa.”

Interviu cu ES Oleg Serebrian, Ambasador al Republicii Moldova în Germania, realizat de Aliona Purci

oleg-serebrian_p-1Domnule ambasador, în 2014, la sfârşitul mandatului de Ambasador al RM în Franţa, în cadrul unei emisiuni, aţi spus că nu doriţi să fie prelungit şi că „este și plicticos să te afli pe aceeași poziție timp de zece ani”. După Paris aţi fost numit ambasador al RM la Berlin, o capitală europeană la fel de importantă. Cum V-a primit Berlinul?

– Am o mare și veche dragoste pentru Germania, pentru poporul, cultura și istoria germană. Îmi place mult și Berlinul, un oraş pe care l-am cunoscut pentru întâia oară încă în anul 1993, în perioada studenției în Franţa. Am aici mulţi prieteni şi cunoscuţi, în special în mediul academic, dar și politicieni, jurnaliști, diplomați, oameni de creație. Desigur, Parisul și Berlinul sunt orașe foarte diferite, deși ambele sunt interesante în felul lor. Sunt capitale mari, centre politice, dar și culturale mondiale.

[Citește mai departe…]

La Chişinău a fost lansat un raport despre migranţii în dificultate reveniţi de peste hotare

de Ecaterina Deleu

În ultimii cinci – șapte ani se înregistrează tot mai des cazuri în care revin de peste hotare sau sunt repatriaţi în Republica Moldova migranţi (bărbaţi/femei) în etate, cu grave probleme de sănătate, care de multe ori nu au asupra lor niciun fel de documente. Printre migranţii în dificultate asistaţi de Centrul de Asistenţă şi Protecţie pentru victimele şi potenţialele victime ale traficului de fiinţe umane din Chişinău (CAP) se află însă şi minori migranţi neînsoţiţi, aflaţi singuri peste hotare – incidenţa lor depăşind 40-50 la sută.

la-chisinau-a-fost-lansat

Cei mai mulţi revin din Federaţia Rusă şi Ucraina (unde şi fluxurile migraţionale au fost mai timpurii), mai puţin din ţările europene. La nivel internaţional, se discută despre migranţi aflaţi în dificultate (aflaţi pe teritoriul unei ţări de migraţie sau repatriaţi/reveniţi în ţara de origine, de regulă cu sprijinul OIM sau altor parteneri internaţionali). E o altă faţă a migraţiei. Pentru Republica Moldova – este începutul unui fenomen de revenire a unei categorii de migranţi în situaţii de vulnerabilitate, de care trebuie să ţină cont.

[Citește mai departe…]

FRANȚA

Seminar juridic pentru cetățenii din regiunea pariziană

de Dorin Dușciac

seminar-juridicPe data de 10 decembrie 2016, în orașul Villeneuve-Saint-Georges din apropierea Parisului s-a desfășurat un Seminar de abilitare juridică pentru cetățenii Republicii Moldova, pe tema Drepturilor și obligațiilor angajatorilor din Franța. Evenimentul a fost organizat de către Asociația pentru Integrarea Migranților (AIM) din Paris și a avut ca obiectiv principal prezentarea principalelor prevederi legale din dreptul muncii din Franța din perspectiva unui angajator, cu precizările de rigoare valabile în cazul cetățenilor originari din Republica Moldova și/sau România. Dna Svetlana Revineală, membră a Baroului de Avocați din Paris, a prezentat audienței principalele aspecte legate de respectarea Codului Muncii francez, în procesul de angajare, de declarare a contribuțiilor fiscale obligatorii, de prezentare a bilanțului contabil etc. Pe parcursul seminarului, dna Revineală a fost ajutată de către Lesea Roibu, studentă la Contabilitate și Audit, membră a Asociației AIM.

[Citește mai departe…]

ITALIA

Eveniment multicultural „Un popor în diversitate”, organizat la Roma

Pe 28 octombrie curent a avut loc evenimentul multicultural „Un popor în diversitate” („Nella diversità un popolo”), organizat de patru asociaţii de tineri din Roma, Italia: Asociaţia femeilor din Capul Verde, Asociaţia QuestaèRoma, Asociaţia „Generaţia de aur din Ghana” şi Asociaţia tinerilor moldoveni din Italia „O3M – Open Mind Made in Moldova”, în colaborare cu CoNNGI şi Asociaţia culturală italiană „Le Réseau”.

În cadrul acestui eveniment au fost organizate trei workshop-uri, la care au participat zeci de tineri din diferite colțuri ale lumii, stabiliți în Italia.

Primul workshop, dedicat culturii și sportului, le-a oferit tinerilor ocazia de a-și împărtăși propriile experiențe, creând astfel o „punte de întâlnire” dintre culturile lor de origine și cea italiană.

[Citește mai departe…]

ITALIA

Centrul  Educaţional pentru copii „Alunelul”, Padova

În data de 17 decembrie curent, în oraşul Padova, în incinta Bisericii Sf. Parascheva din strada Tunisi 27/B, a avut loc inaugurarea Centrului Educaţional pentru copii „Alunelul”, organizat de către echipa Asociației „Soliedaritate Universală”. Centrul este deschis pentru toţii copii care doresc să studieze limba română, să cunoască mai multe lucruri despre istoria, cultura, tradiţiile Republicii Moldova.

Centrul „Alunelul” a luat naştere în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub al Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), misiunea în Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).

***********

CIMIȘLIA

Finalitatea unui proiect util și de impact: „Empowered women for social integration”

de Oxana Barbăneagră

Problemele existente în economia naţională, inclusiv lipsa locurilor de muncă bine plătite, afectează un număr tot mai mare de persoane, în special tineretul, care se simte exclus atât din viaţa social-economică a ţării, cât și din comunitatea acesteia. O bună parte văd soluţionarea problemelor, cu regret, numai prin plecarea din ţară în căutarea unui destin mai bun, în timp ce alţii caută soluţii aici, încercând să se integreze în diverse activităţi economice, cum ar fi lansarea micilor afaceri private.

Micile afaceri influenţează nu numai economia ţării, dar și întreaga societate, oferind oportunităţi de a ridica nivelul de viaţă, prin faptul că se câștigă noi surse de existenţă pentru întreţinerea familiilor, se creează noi locuri de muncă și se transferă sume considerabile în bugetul statului.

În data de 12 noiembrie 2016 a avut loc ultimul training (orașul Cimișlia) pentru femeile din localitățile rurale, grupuri vulnerabile și/sau cu dizabilități în cadrul proiectului „Empowered women for social integration”. În cadrul acestei zile de training intens, participantele au avut ocazia să dezvolte și să valorifice cunoștințele acumulate pe parcursul ciclului de cursuri, dar și să pună întrebări pe marginea începerii afacerii proprii și a business-planurilor întocmite. În mare măsură, cunoștințele acumulate servesc drept imbold necesar pentru inițierea unui start-up modest, care ar veni să soluționeze o problemă din localitate  (lipsa creșelor, a atelierelor de croitorie sau a unei spălătorii profesionale). Participantele la training au fost implicate în aplicarea tehnicilor de baza în contabilitate, au obținut cunoștințe minime pentru inițierea unei afaceri și au abordat posibile probleme/riscuri în realizarea propriului proiect.

[Citește mai departe…]

GRECIA

Republica Moldova la Târgul Internațional de Crăciun din Atena  

de Svetlana Lisagor Vergis

republica-moldovaÎn data de 26 și 27 noiembrie 2016, la Atena s-a desfășurat cea de-a  17 ediție a Târgului Internațional de caritate, organizat de asociația de binefacere „Prietenii copiilor” și realizat cu implicarea ambasadelor din Atena, sub egida primăriei capitalei elene. Evenimentul a avut ca scop ajutorarea copiilor din familiile vulnerabile din Grecia.

Standul Republicii Moldova a fost prezentat de Uniunea de prietenie Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis” (Un.A.I), sub egida Ambasadei Republicii Moldova în Grecia. Este al doilea an de participare a Uniunii Moldo-Elene și membrii săi s-au implicat activ în organizarea și prezentarea unuia dintre cele mai colorate și impresionante standuri ale țărilor participante.

Evenimentul s-a desfășurat în incinta HelExpo Palas, care, timp de două zile, a fost invadat de mii de vizitatori ce au admirat culturi din toate colțurile lumii. Participanții au expus și bucate tradiționale, captivând vizitatorii cu arome și gusturi multinaționale.

[Citește mai departe…]

ITALIA

Pentru că femeile nu conduc lumea, ele o nasc!

de Aliona Purci

pentru-ca-femeileProiectul „Inspiră”, în conceptul Femei pentru Femei, este un proiect câștigător din cadrul Diaspora Engagement Hub şi prevede organizarea a trei „Șezători de Suflet” pentru femei, cu femei și despre femei. Atelierele au avut loc la Padova, Milano şi Barcelona în perioada 15 septembrie – 31 decembrie anul curent.

Acest curs de inteligenţă emoţională este compus din mişcare creativă corporală, eliberare de stres și introducerea în teoria emoţiilor, având drept scop expandarea posibilităţilor şi abilitarea femeilor din diasporă.

„Proiectul a apărut ca o necesitate. O necesitate clară a femeilor, mai ales a celor migrante, care, în afară de traumele existențiale de creștere personală, au trebuit să parcurgă diverse alte traume sociale sau de apartenență, care le-au marcat traiectoria. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de solidaritate între femei: noi avem o energie circulară, care, unindu-se, creează lucruri mărețe. Nu putem fi în competiție, asta ne face neputincioase. Ne putem coaliza, admira și susține, pentru a renaște”, spune Cristina Leahu, coordonatoarea proiectului.

De acest proiect au beneficiat în jur de 55 de femei din diasporă, care s-au adunat la Milano, Padova şi Barcelona din mai multe oraşe: Roma, Torino, Genova, Cernusco, Vicenza, Montebelluna, Treviso şi Barcelona.

[Citește mai departe…]

Portret de Campion

Interviu cu Roman Prodius, atlet, maratonist, maestru al sportului de clasă internațională, membru al Lotului Naţional al R. Moldova, realizat de Aliona Purci

portret-de-campionRoman Prodius s-a născut la 12 aprilie 1981, în satul Selemet, raionul Cimişlia. După ce a absolvit școala medie în 1998, şi-a continuat studiile la Universitatea de Educație Fizică și Sport din Chișinău. Roman este căsătorit şi are doi copii. La momentul actual locuieşte în oraşul Roma, Italia.

Printre primele sale maratoane se numără maratonul din 2005 de la Valencia. Urmează  participarea la campionatele naționale și la alte concursuri internaționale, la maratonul din Mainz 2010 obține cel mai bun timp la maraton, iar în 2012 participă la Jocurile Olimpice de la Londra, unde a fost nevoit să se retragă din motive de sănătate.

În 2015 participă la crosul din Albufeira, Portugalia, unde iese primul la proba de 8,2 km. Ulterior participă la Campionatul Mondial de Atletism, unde se clasează pe locul al 31-lea la maraton. Tot în 2015 participă la maratonul din Viena, unde se clasează pe locul al 8-lea, performanţă care l-a ajutat să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.

În 2016 participă la Campionatul European de Atletism de la Amsterdam, unde se clasează al 22-lea la semimaraton. Tot în acest an participă la semimaratonul Roma Ostia, unde, la fel, demonstrează rezultate bune, ajungând al 7-lea cu record personal.

[Citește mai departe…]

Răsfoiește ziarul în format PDF 

Pagina 1

gazeta-basarabiei-nr102-page-001

Pagina 2

gazeta-basarabiei-nr102-page-002

Pagina 3

gazeta-basarabiei-nr102-page-003

Pagina 4

gazeta-basarabiei-nr102-page-004

Pagina 5

gazeta-basarabiei-nr102-page-005

Pagina 6

gazeta-basarabiei-nr102-page-006

Pagina 7

gazeta-basarabiei-nr102-page-007

Pagina 8

gazeta-basarabiei-nr102-page-008

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments