„Alegătorii de peste hotare”, o campanie de informare în diasporă cu participarea Biroului pentru Relaţii cu Diaspora
Comunicat de Presă
Campania de informare „Alegătorii de peste hotare” – organizată în perioada septembrie-octombrie 2016 la inițiativa Institutului Internațional Republican, împreună cu Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD), Comisia Electorală Centrală (CEC) și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene – s-a încheiat pe 16 octombrie, la Haga, Olanda.
În cadrul acestei inițiative au avut loc întâlniri cu diaspora în 11 orașe din Italia, Portugalia, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Grecia și Belgia. La întâlnirile cu diaspora din partea BRD au participat Olga Coptu, șefa BRD; Liuba Valcov, șefă-adjunctă a BRD și Dorin Toma, șeful Direcției Analiză și Programe.
ITALIA
Roma, a 25-a aniversare a independenței Republicii Moldova
Comunicat de Presă
La 18 octombrie curent, Ambasada Republicii Moldova în Italia a organizat o recepție consacrată celei de-a 25-a aniversări de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. Consemnarea aniversării jubiliare a avut loc în prestigiosul palat Brancaccio din centrul Romei. La eveniment au participat circa 500 de invitați, printre care corpul diplomatic și consular acreditat la Roma, senatori și deputați, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai mediului academic, oameni de afaceri, mass-media. Comunitatea moldovenilor din Italia a fost reprezentantă de către numeroși lideri de asociații, reprezentanți ai clerului, oameni de cultură.
PLURAL+ MOLDOVA 2016: FILMEAZĂ! PREZINTĂ! SCHIMBĂ!
Tinerii cineaşti şi fotografii sunt invitaţi să-şi prezinte lucrările până la 20 noiembrie 2016.
Comunicat de Presă
Chişinău, 21 septembrie 2016 – Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi Alianţa Civilizaţiilor (Iniţiativa ONU) au lansat astăzi a 7-ea ediţie a Concursului Foto şi Video PLURAL + MOLDOVA pentru tinerii din Republica Moldova.
Concursul PLURAL+ MOLDOVA, ediția 2016, este deschis pentru toţi tinerii în vârsta de 9-25 de ani. Obiectivul principal al concursului este să permită acestora să împărtăşească viziunile lor asupra migraţiei şi diversităţii, dat fiind faptul că ei sunt cei mai buni promotori ai toleranţei şi integrării într-o lume tulburată de diviziuni. Participanţii sunt invitaţi să accelereze schimbarea prin intermediul creaţiei lor: filme scurte sau fotografii despre migraţie, diversitate şi incluziunea socială.
„PLURAL+ MOLDOVA este o oportunitate excelentă pentru tineri să-şi prezinte ideile autentice despre probleme şi oportunităţile legate de migraţie. Tinerii sunt agenţi creativi ai schimbării şi pot veni cu o reflectare a problemelor sociale dar şi cu soluţionarea acestora”, a spus Antonio Polosa, Şeful Misiunii OIM în Republica Moldova.
Oleg Chirița: „Migrația a fost dintotdeauna un fenomen care a definit și va continua să transforme umanitatea”
A fost promovat la funcția de manager cu doi ani în urmă. În organizația internațională la care activează (ICMPD), Oleg Chirița gestionează două inițiative importante ale UE cu acoperire globală și conduce două echipe multinaționale. El este de părerea că orice schimbare în viața profesională, fie la Bruxelles, la Chișinău sau în altă parte, trebuie să aibă la baza pasiune, valorile umane și sentimentul de utilitate publica. Locul contează mai puțin, deoarece Oleg a devenit global și totul e doar o chestiune de adaptare cerebrală.
„La Bruxelles am ajuns printr-un concurs de împrejurări favorabile.
În 2009, un apel telefonic de la Centrul Internațional pentru Elaborarea Politicilor de Migrație (ICMPD) a „deraiat” itinerarul meu profesional. Ei au găsit CV-ul meu interesant și mi-au propus un job pentru care nu aplicasem. Am avut la dispoziție un week-end să decid dacă doresc sa fiu intervievat. Două zile mai târziu am fost anunțat că am luat job-ul. După cum vedeți, a fost o combinație de factori – puțin hazard, în spatele căruia s-au depus eforturi și muncă. Fusesem la Bruxelles înainte, cu alte ocazii și orașul nu îmi lăsase o impresie prea bună din cauza vremii, dar nu am ezitat, deoarece dintotdeauna am apreciat eficiența, flexibilitatea, înaltul profesionalism și eficacitatea organizației pentru care lucrez – ICMPD. Din fericire, odată ajuns acolo, relația mea „sentimentală” cu capitala europeană a evoluat, iar astăzi îl consider unul dintre cele mai interesante locuri pentru trai. Credeți-mă, după ce am fost în peste 80 de țări și 300 de orașe, pot să mă pronunț.
PORTUGALIA
Ziua Culturii Republicii Moldova în Portugalia
de Olesea Tanașciuc
Deja al VI-lea an consecutiv, comunitatea moldovenilor din Portugalia sărbătorește Ziua Culturii Republicii Moldova departe de casă. Sărbătoarea, cu genericul „Scumpă țară și frumoasă” s-a desfășurat pe 16 octombrie în localitatea Baixa da Banheira, Moita. Anul acesta evenimentul a avut o însemnătate deosebită, deoarece a fost dedicat celor 25 de ani de la proclamarea Independenței statului nostru.
La inițiativa Asociației culturale „Miorița”, împreună cu suportul celorlalte Asociații de moldoveni și români existente în Portugalia, ca „Centrul Cultural Moldav”, „Doina”, „Busuioc”, „Frăția”, „Liga Femeilor”, „Mica Românie”, „Atlantik Dynamik”, dar și al artiștilor portughezi „Coro Polifónico Barreiro”, „Coral TAB”, grupul de dans Junior „Almadans”, publicul spectator a avut parte de momente frumoase de poezie, dans, cântece tradiționale, organizate cu potențialul artistic din diasporă, iar surpriza cea mare a fost interpretul din Moldova, Ady Carp, care, prin melodiile sale frumoase și bună dispoziție, a reușit să încununeze evenimentul potolind din dorul și nostalgia de casă a celor plecați peste hotare.
Spre exemplu, conaționala Ala Urecheanu, stabilită cu traiul în Portugalia, a fost prezentă la spectacol împreună cu fiul său și a menționat că astfel de evenimente sunt foarte binevenite în diasporă: „A fost destul de frumos, m-am simțit ca acasă și mă bucur că se organizează asemenea sărbători pentru cei plecați în străinătate”.
Cuvinte de salut și apreciere au rostit oaspeții de onoare prezenți la eveniment: ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia dl Dumitru Socolan, consilierul țării noastre la Lisabona dl Valeriu Ostafii, reprezentanți ai Ambasadei României și ai Institutului Cultural Român în Portugalia în frunte cu ambasadorul dna Ioana Bivolaru, Înaltul Comisar pentru Migrație, Reprezentanți ai Autorităților Locale din orașele Barreiro și Moita etc.
Olesea Tanașciuc, Lisabona
ITALIA
Este toamnă…
de Cristina Blănaru
Este toamnă… și noi suntem departe de casă și de forfota specifică acestui nostalgic, dar și totalizator anotimp. Câți dintre noi nu și-ar dori să petreacă măcar câteva zile acasă lângă părinți, la culesul viei sau al merelor, învăluiți de mireasma mustului sau a nucilor coapte…
Așa e toamna în Moldova… Aici, în străinătate, e altfel. Viața de sat de „ca la țară” nu se simte aproape deloc, intrăm din plin în atmosfera frenetică a orașului și aproape că uităm de liniștea odihnitoare a provinciei. Așa se întâmplă, însă, că cei îndrăgostiți de carte și scris, măcar imaginar, pe calea lecturării, reușesc totuși să pătrundă pe meleaguri îndepărtate cu fundaluri realistice sau de basm. În data de 23 septembrie, cu ocazia echinocțiului de toamnă, Biblioteca din localitatea Limena, provincia Padova, a organizat o serată literară dedicată toamnei și trecerii de la sezonul estival la nostalgicul tablou tomnatic. Cititorii fideli ai bibliotecii, organizați în grupuri, au prezentat o toamnă și o vară în poezii și proză. Câțiva membri ai asociației „Moldavi nel Veneto” din Padova au încercat să aducă publicul în atmosfera toamnei din Moldova, propunându-i un recital de romanțe interpretate de doamna Lucia Paduraru, acompaniată la acordeon de domnul Constantin Prodan și la nai de Nicolae Singureanu. La final, Nicolae Singureanu a interpretat la nai Balada Păstorului Singuratic de Gheorghe Zamfir și o horă la nai și acordeon în duet cu domnul Constantin Prodan. În urma prezentării noastre am putut citi în ochii celor prezenți atâta fascinație și plăcere, încât sperăm că le-am incitat curiozitatea, introducând astfel țara noastră în lista viitoarelor lor itinerarii de vacanță.
Cristina Blănaru, membru al asociației „Moldavi nel Veneto”, enoriașă a Bisericii Ortodoxe „Nașterea Maicii Domnului”, Padova, Italia
GRECIA
Școală de dans popular în Grecia
de Svetlana Lisagor-Vergis
Din anul 2014, la Atena activează prima școală de dans popular pentru copii și adulți originari din Republica Moldova, stabiliți în regiunea Attiki.
Inițiativa creării școlii aparține fondatorului și președintelui Uniunii de prietenie Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis”, Svetlana Lisagor Vergis, care susține că „obiectivele școlii sunt: consolidarea legăturii și relațiilor dintre moldovenii stabiliți în Grecia, precum și dintre comunitatea de moldoveni și poporul elen; păstrarea, revigorarea și promovarea dansului și a muzicii populare, identității naționale și culturale, a moralei, obiceiurilor și tradițiilor caracteristice regiunilor din Moldova”.
În cadrul școlii au fost formate două grupuri de dansatori: „Moldoveneasca” și „Mugurel”, având ca învățător dansatorul profesionist Igor Sprincean.
Grupul folcloric „Moldoveneasca’” participă la diverse activități ale comunităților diasporale din Atena, dar și la numeroase festivaluri, evenimente culturale și de caritate, organizate de instituțiile publice și private atât în Atena, cât și în diverse orașe și insule din Grecia. Una dintre cele mai importante prestații ale ansamblului este participarea în cadrul spectacolului pentru copii „Cartea Legendelor”, proiect al companiei de producție elenă Fabrica de vis, și participarea la Festivalul Internațional al dansului național – Ierissos 2016, sub genericul „Dansând pe pământul lui Aristotel”.
Grupul „Mugurel” participă la activitățile organizate de asociații diasporale ale altor țări și la acțiunile din cadrul Uniunii „Al. Ipsilantis”, precum sărbătorile naționale și calendaristice, unde copiii sunt implicați activ în prezentarea folclorului și tradițiilor.
Ansamblurile de dans „Moldoveneasca” și „Mugurel” au fost premiate pentru activitățile de manifestare a culturii și obiceiurilor de către Clubul UNESCO și, cu diplome de participare a organizatorilor, de către instituții și organizații elene.
Pentru perioada de activitate 2016-2017, școala și-a redeschis ușile și invită copiii între 7-12 ani. De asemenea, sunt încurajați să participe și adulții, în special tinerii care vor o activitate productivă, interesantă, cu perspectiva de participare și promovare a dansului popular autentic.
Pentru mai multe detalii, cei interesați pot apela la numerele de tel. 210 3627 740 și 697 2030 969, Svetlana.
Atena, Uniunea Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis”
Igor Guzun: Recuperarea unei cărți sau a mai multora este ceva care trebuie să se întâmple cel puțin o dată la o generație
Interviu cu scriitorul Igor Guzun, autorul cărţii VINIL, directorul agenţiei „Urma ta”
În ultimii 5-7 ani apar tot mai multe lucrări ale unor scriitori din Republica Moldova stabiliţi peste hotare sau care au trăit experienţa migraţiei. Pe care dintre acestea le-aţi remarcat Dvs., de ce le apreciaţi?
– Pentru mine, atunci când sunt cititor, contează mai mult nu locul unde a fost scrisă o carte, ci cum este scrisă și cine este autorul. Și aleg să citesc următoarea carte ori că sunt curios, ori că mi-a vorbit cineva despre ea, sau că mi-a plăcut cartea lui precedentă și de asta vreau să citesc toate cărțile lui etc. Și abia acum îmi dau seama că unele dintre cărțile scriitorilor originari din Moldova, pe care le-am îndrăgit, au fost scrise în Canada, în Franța, în Rusia și așa mai departe.
Răsfoiește ziarul în format PDF
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8