Zilele Diasporei în Republica Moldova
Comunicat de Presă
Zilele Diasporei au loc în Republica Moldova anual, în a treia săptămână a lunii august, conform hotărârii Guvernului din 8 iunie 2016. În anul curent, Zilele Diasporei au găzduit două mari evenimente la nivel național precum Congresul Diasporei, ediția a VII-a și Forumul de Afaceri al Diasporei, ediția a II-a și peste 50 de activități la nivel local în 34 de autorități publice locale.
Zilele Diasporei sunt organizate în Republica Moldova cu scopul de a asigura dialogul la nivel de diasporă-țară, pe de o parte, și țară-diasporă, pe de altă parte, de a mobiliza și implica asociațiile din diasporă în procesul de promovare a Republicii Moldova prin acțiuni comune, menite să contribuie la dezvoltarea durabilă a țării.
Evenimentele din cadrul Zilelor Diasporei au fost organizate în anul curent cu susținerea partenerilor Biroului pentru relații cu diaspora – Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), NEXUS Moldova, PNUD Moldova.
Congresul Diasporei
În contextul organizării Zilelor Diasporei, în perioada 19-20 august 2016, la Palatul Republicii din orașul Chișinău s-a desfășurat ediția a VII-a a Congresului Diasporei.
La eveniment au participat 181 de delegați din 27 țări și 79 de reprezentanți ai administrației publice centrale, locale și parteneri internaționali.
Votul în Diaspora: nu ne limitați drepturile constituționale!
de Dorin Duşciac
Pe data de 30 octombrie 2016 în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, cetățenii vor putea vota în mod direct persoana care va îndeplini prerogativele de șef al statului în următorii patru ani. Ultima dată, cetățenii au fost chemați la urnele de vot pentru a-și alege în mod direct Președintele în îndepărtatul an 1996. Atunci, la fel ca și acum, alegerile prezidențiale aveau loc în contextul unor transformări profunde, prin care trecea Republica Moldova. Cadrul legal, funcționarea instituțiilor în stat, accesul cetățenilor la mecanismele democratice – toate acestea se află și astăzi, la fel ca și acum două decenii, într-o continuă transformare.
Ceea ce s-a schimbat, însă, în mod radical în acești 20 de ani este faptul că de la mijlocul anilor 1990 și până în prezent o bună parte din electoratul Republicii Moldova nu se mai află acasă. Sute de mii de moldoveni și-au părăsit casele, familiile, localitățile de baștină și au plecat în lumea largă, în căutarea unui trai decent. Impactul acestui veritabil exod prin care a trecut Republica Moldova în ultimii 20 de ani și prin care mai continuă să treacă este greu de evaluat. La scara istoriei, emigrarea masivă din Republica Moldova este un fenomen foarte recent, care încă nu s-a încheiat. Astăzi, dispunem de relativ puține elemente care ne-ar putea permite să afirmăm că plecarea oamenilor va încetini în anii care vin. Mai mult chiar: odată cu aplicarea generalizată a procedurilor de reîntregire a familiei de către primul val de migranți, putem presupune că în următorii ani ritmul exodului originar din Republica Moldova va căpăta un caracter și mai cadențat.
Școala Sustenabilității
Comunicat de Presă
În comuna Răzeni, raionul Ialoveni, în perioada 16-18 august 2016 s-a desfășurat proiectul „Școala Sustenabilității”, organizat de către comunitatea Noroc Olanda (Regatul Țărilor de Jos), în colaborare cu Asociația pentru Integrarea Migranților (Franța), Casa Mare (Estonia), Sănătatea are Gust (Republica Moldova), și cu suportul mai multor asociații din diasporă. Au fost selectați 20 de participanți dintre cei 106 candidați înregistrați din 13 țări, precum: R. Moldova, Olanda, Canada, Franța, România, Italia, Germania, Portugalia, Spania, SUA, Anglia, Ungaria și Belgia. Prima ediție a Școlii Sustenabilității a întrunit cinci hub-uri de lucru, prin care se vor pune, de fapt, bazele unor viitoare afaceri sau proiecte sociale de amploare, despre care ne povestesc inițiatorii acestora:
Ion Radu (România), Hub 1. Plastic Reciclat Fantastic: Procesul de reciclare a plasticului este unul destul de complicat. Începând cu faza de colectare-sortare și până la obținerea produsului final sunt o mulțime de procese: sortarea tip la tip, culoare la culoare, fărâmițarea, spălarea, atingerea unor temperaturi înalte în cuptoare, debitarea surplusului de material, finisarea etc.
FRANȚA
Svetlana Revineala – „avocatul care ajută” migranții moldoveni din regiunea pariziană
Interviu
Exodul de creiere a fost, este și va fi o problemă cu care orice societate se poate confrunta, indiferent de gradul său de evoluție. De ce cineva alege să plece pentru noi orizonturi academice sau profesionale, rămâne a fi o întrebare de ordin personal și de context. Dar cum să îi faci pe aceștia să se întoarcă sau să contribuie la dezvoltarea țării de origine, poate fi o preocupare reală (și necesară, dacă facem referire în special la Republica Moldova) a autorităților și a societății. Căci Moldova noastră „și-a pierdut și își pierde creierele” prin străinătate în multe domenii și rar există exemple când acestea își propun să se întoarcă înapoi. Iar cât de grav este acest fapt, îl știm și îl simțim cu toții. De fapt, gravitatea acestui fapt se diminuează atunci când exodul de creiere se transformă într-o circulație a creierelor: când cei plecați sunt motivați să împărtășească din experiență, cunoștințe și valori cu cei de acasă.
Svetlana Revineala, avocat de origine basarabeană în Paris, reprezintă un astfel de exemplu: în cadrul parcursului său migrator Moldova – Franța, dumneaei a asimilat cunoștințe și experiențe în domeniul juridic francez, pe care în prezent le pune la dispoziția comunității de migranți moldoveni din Franța, dar și celor de acasă prin intermediul diferitor proiecte. Ea este „avocatul care ajută” migranții moldoveni din regiunea pariziană să fie protejați social și juridic în Franța, tot ea reprezintă „un migrant moldovean în Franța” care își propune să contribuie prin utilizarea know-how-ului său la dezvoltarea relațiilor franco-moldave.
CIMIȘLIA, Republica Moldova
Avem un nou Centru NEXUS. Acum suntem și la Cimișlia
Comunicat de Presă
Toată lumea a fost sunată, invitată, panglicile cumpărate, meniul discutat, aprobat și… da, încă multe alte zeci de detalii au fost puse la punct, mai puțin emoțiile. Trebuie să recunoaștem că ne-au chinuit un pic, dar într-un final le-am depășit. Acum gata, am respirat ușurați! Am reușit să deschidem cel de-al V-lea Centru NEXUS din țară și el se află în orașul Cimișlia.
Emoții mari înainte de lansare
Cu câteva minute înainte ca primii invitați la eveniment să apară, am reușit să-l prind pe Sergiu Andronachi, directorul Centrului NEXUS Cimișlia. Sergiu mai avea atâtea de făcut, iar din cauza emoțiilor vocea îi ceda și mâinile îi tremurau. Chiar și așa a găsit câteva clipe să-mi împărtășească marea bucurie pe care o simțea: „Sunt foarte fericit că se deschide un nou Centrul NEXUS, la noi, în Cimișlia. Iar eu promit să mă implic personal ca să ofer tot suportul informațional necesar ca oamenii care se află în procesul de migrație să fie pregătiți și informați. Doar nu în zadar sloganul nostru este: migrează pregătit, revino mulțumit.”
Cornelia Ciofu, manager operațiuni Centre NEXUS, s-a ocupat și s-a asigurat personal că tot ce s-a planificat pentru această zi a și fost îndeplinit cu mult profesionalism și atenție: „Lucrurile merg înainte, echipa este calificată, este gata să înceapă activitatea și este plină de entuziasm. În spatele acestei lansări stă munca imensă a întregii echipe și fiecare și-a făcut treaba așa cum trebuie. Sperăm să ajungem acolo unde ne-am propus și să îndeplinim tot ce ne-am propus, sau, mai exact, ceea ce și-a propus Nicolaas, cel care a și inițiat conceptul NEXUS. O inițiativă extrem de ambițioasă a unei singure persoane. Care părea ceva fantastic acum câțiva ani, atunci cânt toți îi spuneau că este imposibil. Dar el nu a renunțat, iar acum iată ce rezultat avem – azi deschidem cel de-al V-lea Centru NEXUS !”
SUA
Învăţ, ca să pot învăţa pe alţii…
de Aurica Kirkwood/ Andronic
Recent am vorbit cu o fostă colegă de facultate, pe care nu o văzusem de 25 de ani. Ea locuieşte la Veneţia şi creşte două fete deştepte şi frumoase de una singură. Am avut atâtea de vorbit, dar ne-am despărţit promiţând să reluăm vorba de unde am lăsat-o şi să mai depănăm amintirile. Ne-am povestit cât de greu ne era să predăm pe timpuri şi prin ce greutăţi am trecut. Mi-a răvăşit atâtea amintiri, poate de aceea m-am aşezat să aştern şi eu ceva pe hârtie… Apoi mi-am amintit de o altă colegă de facultate, care zicea la una din întrunirile noastre că din cei 50 de absolvenţi ai facultăţii de litere doar câţiva lucrează în învăţământ. Eu mă număr printre ei. Iată de unde începe legătura mea sacră cu şcoala…
M-am născut în orăşelul Cimișlia şi am absolvit şcoala medie nr. 3 din localitate. După absolvirea instituţiei, am fost admisă la facultatea de litere a Universităţii de Stat din Moldova şi după absolvirea ei m-am reîntors la şcoala mea, ca să fiu profesoară de limba şi literatura română. Amintirile create între pereţii acelui lăcaş de învățământ sunt unice şi de neuitat. Nu am să uit cum am făcut vizită primilor mei elevi acasă, prima mea adunare cu părinţii, nu pot uita jubileele şcolii, seratele consacrate lui Eminescu, activităţile la ziarul şcolar, competiţiile creativităţii care ne-au dus în Klaipeda, Lituania, şi Knoxville Tennessee, SUA. Şi, desigur, zilele Învăţătorului, 1 martie, Crăciunul, culesul strugurilor, debate-urile şi lecţiile creative cu elevii mei. Am simţit că-mi cresc aripi lungi și zbor aflându-mă lângă ei. Ei au fost motoraşul care a făcut imposibilul posibil. Primii mei elevi erau cu cinci ani mai mici decât mine. Erau în clasa a 10-a. Le predam Eminescu, arzând şi eu pentru Eminescu… De atunci ţin minte pe de rost fragmentele din Luceafărul, Scrisoarea a III-a, Lacul, Floare albastră, Şi dacă, Doina. Făceam parte din grupul pentru modernizarea învăţământului din Moldova cu care plecam în România să ne îmbogăţim experienţa cu metodele noi aplicate acolo. Făceam lecţii deschise şi constatam că aveam mai mulţi asistenţi decât elevi. Scriu aceste lucruri pe hârtie şi trăiesc încă o dată ceea ce mi-a dat atunci aripi să zbor. Sunt momente pe care nu le voi uita niciodată…
CIMIȘLIA, Republica Moldova
Antreprenoriatul – soluție pentru cetățenii Republicii Moldova, reîntorși acasă
de Olga Postovanu și Oxana Barbăneagră
În Republica Moldova, instruirea continuă pentru dezvoltarea capacităților de inițiere și gestionare eficientă a afacerilor reprezintă unul din obiectivele autorităților și instituțiilor publice naționale, precum ODIMM – Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, cât și pentru multe ONG-uri implicate în vederea realizării acestui angajament.
O realizare frumoasă, de instruire, informare și încurajare a unui grup de persoane din regiunea de sud a Moldovei s-a făcut datorită proiectului „Responsabilizarea Femeilor pentru Integrare Socială”. Astfel, în perioada mai – septembrie, au fost organizate o serie de instruiri dedicate provocării grupurilor de participanți în dezvoltarea propriilor afaceri.
Prin activitățile desfășurate, proiectul și-a propus să abordeze problematica integrării sociale a femeilor prin implicarea lor în domeniul antreprenoriatului, ajutându-le să obțină noi abilități și să dezvolte potențialul lor în managementul afacerilor. Activități similare au fost desfășurate și în alte țări din cadrul Parteneriatului Estic, precum Armenia și Belarus.
Răsfoiește ziarul în format PDF
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8