Noroc Olanda!
Victoria-Eliza Chirnițchi
Noroc Olanda este o inițiativă a cetățenilor moldoveni stabiliți în Regatul Olandez, menită să păstreze căldura de acasă în rândul moldovenilor plecați, dar și să promoveze tradițiile moldovenești în țara lalelelor. Mica organizație și-a început activitatea în 2012, la inițiativa Dorinei Baltag, lui Alexandru Bivol, Irinei Burlacu, lui Artur Vacarciuc, lui Dumitru Dediu și Irinei Bocan. Ideea care i-a unit a fost curiozitatea de a-i cunoaște pe alți moldoveni din țara lalelelor, de a se socializa și de a iniția activități în comun pentru moldovenii din Olanda și Moldova. Astfel, s-au organizat șezătorile moldovenilor care au dus la crearea website-ului www.norocolanda.nl și, mai târziu, a paginii omologe pe Facebook. Șezătorile, precum și pagina web au fost create cu scopul de a consolida comunicarea și structura informația despre și pentru comunitatea moldovenilor din Olanda.
„Comunitatea noastră își propune sa perpetueze punctele forte ale culturii moldovenești prin răspândirea și promovarea tradițiilor noastre dincolo de hotarele Republicii Moldova”, povestește Dorina Baltag, inițiatoare a mai multor proiecte marca Noroc Olanda. Pe lângă șezători, comunitatea organizează proiecte și alte diverse activități unde spiritul horelor, Mărțișorului și bucătăria moldovenească bucură nu doar inimile moldovenilor, ci și ale celor care sunt interesați sa ne descopere.
Să nu abandonăm integrarea europeană!
de Dorin Dușciac
În ultimul an și jumătate conceptul de integrare europeană a Republicii Moldova pare să fi dispărut aproape cu desăvârșire din spațiul public de la noi. Ba mai mult chiar, asistăm la transformarea integrării europene din „obiectiv major al politicii noastre interne și externe”, într-o noțiune care este în cel mai bun caz neglijată de către formatorii de opinie. Cum se explică acest lucru, cât de onestă și sinceră este această „uitare” căreia i-am căzut pradă, și care ar fi modalitatea de a reabilita parcursul european al Republicii Moldova în ochii basarabenilor? În rândurile de mai jos, vom încerca să răspundem la aceste întrebări, pe care le considerăm legitime și alarmante deopotrivă.
În contextul șirului de calamități sociale cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultima perioadă, este firesc ca populația să trăiască o profundă dezamăgire. După niște alegeri parlamentare viciate, urmate de neregulile grave înregistrate în sistemul bancar, după spectacolul trist al celor cinci guverne și trei alianțe de guvernare care s-au succedat pe parcursul unui an, după inconsistența ideologică a unei mișcări protestatare care mai mult a speculat decât a protestat – ne întrebăm acum dacă situația putea fi alta decât această dezamăgire profundă. Bineînțeles că nu. Pierderea încrederii în obiectivele majore asumate este un lucru cât se poate de firesc în aceste condiții. Ceea ce nu este, însă, nici firesc și nici cu efecte pozitive, este asocierea procesului însuși de integrare europeană cu politicienii corupți și, prin urmare, renunțarea „la pachet” și la o anumită parte a clasei politice, și la integrarea europeană. Nu este firesc acest lucru, fiindcă trebuie să știm întotdeauna că orice obiectiv de dezvoltare a unui stat este realizat de către oameni. Iar aceștia, prin natura lor, sunt coruptibili. În anumite țări și în anumite perioade ale istoriei au existat politicieni care s-au sacrificat cu adevărat și au pus mai presus interesul public față de interesul lor personal sau de partid. Noi, se pare, încă nu am avut parte de așa ceva. Totuși, asta nu înseamnă în nici un caz că trebuie să punem semn de egalitate între instabilitate politică și democratizare, între haosul administrativ și libertate, între corupția generalizată și integrarea europeană.
Al III-lea Forum Public „Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă și Prosperă: Femeile Contează!”
Femei Lideri din grupurile femei migrante, femei foste dependente de droguri, femei victime ale violenței, femei afectate și infectate cu HIV, femei cu necesități speciale, femei şi fete de etnie romă, femei în etate și femei antreprenoare s-au întâlnit cu reprezentanții partidelor politice, membri ai Parlamentului, pentru a discuta direct și deschis despre prioritățile de dezvoltare din perspectiva femeilor din Republica Moldova.
Pentru al III-lea an consecutiv a fost organizat la Chișinău un dialog în cadrul Forumului Public „Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă și Prosperă: Femeile Contează!”
Organizatorii evenimentului care promovează sloganul „O Planetă 50/50 până în 2030: Acționează pentru Egalitate de Gen!” sunt Grupul Consultativ al Societății Civile (CSAG – Civil Society Advisory Group), inițiativă din care fac parte mai multe organizații nonguvernamentale de protejare și promovare a drepturilor femeilor, în parteneriat cu Platforma Femeilor Parlamentare și cu sprijinul UN Women Moldova.
În acest an grupul femeilor migrante a avut la dispoziție 20 de minute în discuția cu fracțiunile parlamentare pentru a prezenta câteva dintre principalele problemele ale migranților la revenirea în țară:
- Asigurarea dreptului la educație și instruire pentru copiii moldoveni reveniți din migrație.
- Recunoașterea studiilor şi calificărilor obținute peste hotarele ţării.
Grupul a reunit femei revenite din migrație la Leova, Bălți, Cahul și alte orașe și sate din Republica Moldova, care se confruntă cu aceleași probleme la revenire și aceleași provocări. Ele au hotărât să-și unească eforturile pentru a se consolida în asociații de migranți reveniți, astfel încât vocea migranților să fie auzită, iar bunele practici replicate în toată țara.
GRECIA: Sărbători Pascale la Atena
de Svetlana Lisagor Vergis
În data de 24 aprilie, la Atena s-a desfășurat în premieră o serată inedită cu genericul „Tradiții și obiceiuri de primăvară și de Paști”. Festivitatea a fost organizată de Uniunea Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis”, sub egida Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, Organizației Tineretului și Sportului pe lângă primăria din Atena și a Clubului UNESCO din Pireu și Insule.
Prezenți la eveniment au fost invitații oficiali de la instituțiile locale: dna Apostolidu Maria, din cadrul primăriei Ateniene, dnul Nisioglu, vicepreședintele clubului UNESCO, și dna Dorina Roman, consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Grecia.
Scopul desfășurării festivităților organizate de Uniunea Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis” este unul important: de a promova, transmite și menține bogățiile patrimoniului cultural în diasporă și, în special, de a oferi generației tinere posibilitatea de a redescoperi moștenirea noastră culturală, preluând-o chiar de la părinții lor care sunt implicați de fiecare dată în realizarea evenimentelor cu tematici culturale. Din acest motiv, în acest an, organizatorul festivității și-a propus să îmbine câteva din cele mai frumoase tradiții de primăvară cu cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, Paștele.
Programul seratei a cuprins un buchet de tradiții și obiceiuri, culese din folclorul vechi din spațiul basarabean și bucovinean: cântece, poezii, cimilituri și prezentarea unor obiceiuri care se practică în unele regiuni până în ziua de azi. La fel de importantă a fost și pregătirea scenei, cu un decor de primăvară cu tema Paștele și obiceiurile din perioada pascală.
NEXUS invită elevii din Moldova să-și cunoască semenii din diasporă în cadrul Programului DOR 2016
www.NEXUSnet.md
Pentru al patrulea an consecutiv copiii din ţară, dar şi cei plecaţi departe de meleagurile natale pot petrece împreună opt zile la tabăra de vară în cadrul Programului DOR – *Diaspora *Origini *Revenire – organizat de Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) cu sprijinul NEXUS Moldova. Programul are scopul de a întări legăturile emoționale, culturale și de identitate ale copiilor și tinerilor plecaţi peste hotare cu țara de baștină.
La această ediţie a Programului DOR sunt așteptați 100 de copii și tineri: 75 din diaspora moldovenească, 10 din diaspora românească, cărora li se vor alătura 15 copii și tineri din Moldova. Cei 85 de copii din diasporă pot completa formularele de participare direct pe site-ul www.dor.md (copiii vor fi selectaţi în baza principiului „primul venit, primul acceptat”).
Pentru ceilalţi 15 copii, care se află în ţară, echipa NEXUS a pregătit un concurs naţional. Tinerii trebuie să treacă o probă de creaţie. Aceştia au sarcina de a elabora un lucrare/produs artistic (la propria dorinţă), care să exprime creativ conceptul de dor. 15 copii care vor trimite cele mai bune lucrări vor fi selectaţi pentru a participa la tabăra de vară – DOR 2016.
Concursul a luat start pe 11 aprilie şi va dura până pe15 mai 2016.
Pentru a participa la concurs, elevii-candidați trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
- Vârsta cuprinsă între 12-17 ani.
- Să comunice excelent în limba română.
- Să exprime creativ conceptul de DOR în raport cu migrația printr-o anumită formă artistică. Toate condițiile și modul concret de înscriere în concurs pot fi găsite la www.nexusnet.md/rom/dor.
În curând NEXUS va ajunge și la Cimișlia
de Olga Coptu
Există în Moldova o rețea de Centre de Servicii NEXUS, deschise în prezent la Cahul, Chișinău, Edineț și Ungheni. În timpul foarte apropiat se preconizează deschiderea unui nou centru NEXUS la Cimișlia. „Oricare ar fi modalitatea să ne bateți la ușă, fiți sigur că NEXUS vă va primi cu zâmbetul pe buze și soare în oficiu, indiferent de timpul de afară” – cu aceste cuvinte se prezintă operatorii centrului clienților lor.
Asociația FAMILII MIGRANTE a semnat, în luna decembrie a anului trecut, un Acord de colaborare cu NEXUS. De atunci urmărim cu atenție activitățile centrului și ne bucurăm dublu pentru faptul că, în zona de sud a Moldovei, Cimișlia a fost aleasă ca locație potrivită pentru deschiderea unui centru în susținerea migranților. Fiind profund afectate de migrație, orașul, dar și regiunea au nevoie de intervenții și o viziune clară pentru a ajuta migranții la revenire și, în special, pentru a informa corect familiile acestora, astfel evitând emigrarea lor definitivă pe cât este posibil.
„Oricine intenționează să plece în străinătate, fie deja se află acolo sau are rude/prieteni peste hotare, fie se gândește să revină în țară sau deja s-a întors, are o sumedenie de întrebări, răspunsul cărora necesită mult efort și consumă mult timp” – cei de la NEXUS vor oferi răspunsuri gratuit clienților lor.
Centrul NEXUS reprezintă și o rețea de parteneriate cu instituțiile publice, companiile private și organizațiile nonguvernamentale care pot oferi soluții de care au nevoie migranții moldoveni și familiile acestora.
Olga Coptu
Afirmația „O minte sănătoasă într-un corp sănătos” își pierde sensul
de Ana Donia
În ultimul timp, tot mai frecvent, tot mai mulți bunici, părinți, tutori consideră că un copil „sătul și curat” este un copil deja educat. Deși alimentația și îmbrăcămintea sunt necesități iminente pentru viața unui copil, educația se face paralel. Odată ce toți se declară preocupați de faptul ca un copil să fie hrănit, trebuie să fim atenți ce consumă acest copil, care sunt alimentele de bază pentru un copil. Pe lângă varietatea de „bunătăți” cu care ne delectăm copiii – mă refer aici la chipsuri, acadele cu coloranți și conservanți, băuturi carbogazoase, pe care le considerăm mici abateri de la alimentația sănătoasă – ar fi cazul să evaluăm și conținutul alimentației pretins-sănătoase.
Așadar, având un copil preșcolar, am urmărit care ar fi rația alimentară în cadrul grădiniței, din spusele copilului. Mi s-a părut inițial că domină făinoasele și cerealele, fapt confirmat și de unii educatori, iar ulterior și de Centrul de Sănătate Publică Cimișlia. Am solicitat verificarea respectării normelor fiziologice zilnice și valoarea nutritivă a bucatelor. În rezultatul verificărilor efectuate s-au constatat mai multe abateri de la normele zilnice prevăzute pentru copiii preșcolari, iar fructele și legumele proaspete lipsesc.
În discuțiile purtate cu părinți, șefi de grădinițe, bucătari am colectat mai multe obiecții și lacune, care contribuie la aceea ca alimentația copiilor în grădinițe să fie o problemă. Este vorba și de procedurile de achiziții publice, care, atâta timp cât se bazează pe „cea mai mică ofertă”, respectiv cel mai ieftin produs, nu pot garanta produse de calitate.
În ultimul timp, tot mai mulți părinți se arată îngrijorați de calitatea produselor alimentare, de meniul zilnic al copiilor din instituțiile preșcolare, iar aceste nemulțumiri au luat amploare la nivel de țară. Este o problemă complexă, care ar putea fi soluționată prin implicare, dar și prin recunoașterea și conștientizarea ei de către toți factorii de decizie .
Ana Donia
ITALIA: Un nou dar din partea asociației „Renaștere” din Parma
Asociația „Renaștere” din Parma aduce un nou dar pentru Moldova: în imagine vedeți cea de-a 4-a ambulanță care străbate drumul din Italia către țara noastră.
Ludmila Furtună, președintele asociației „Renaștere”, activează de mulți ani în calitate de medic la Parma, însă, ajutând pacienții din Italia, nu uită de necesitățile celor care au rămas în țara de baștină.
Astfel asociația „Renaștere”, constituită din medici moldoveni, a făcut mai multe acte de caritate pentru diferite categorii de pacienți din R. Moldova. Recent „Asociația Publica Parma ONLUS” a „petrecut”, la un an distanță, încă o mașină specializată „Papa 12” – o ambulanță care și-a început drumul lung spre localitatea Alexandru Ioan Cuza. După ce a deservit ani buni pacienții din Parma, această ambulanță va fi utilă și la noi.
Pe această cale aducem sincere mulțumiri tuturor celor implicați în proiecte de susținere a localităților și populației din Moldova.
Alertă de călătorie în legătură cu reintroducerea controalelor la frontierele interne Schengen ale Republicii Polone în perioada 2–31 iulie 2016
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene atenţionează cetăţenii care intenţionează să călătorească în Polonia asupra faptului că autorităţile poloneze urmează să reintroducă, în perioada 2–31 iulie 2016, controale la frontierele interne Schengen ale Republicii Polone, precum și în porturi și aeroporturi. Măsura a fost adoptată în contextul găzduirii de către Polonia a Summit-ului NATO în perioada 8 – 9 iulie 2016 şi a Zilelor Mondiale ale Tineretului Bisericii Romano-Catolice în perioada 25 – 31 iulie 2016.
Pentru a trece controlul, călătorii din Republica Moldova vor trebui să posede un pașaport valabil și, după caz, un document care să confirme dreptul lor de a intra în Polonia.
MAEIE recomandă cetăţenilor moldoveni care doresc să călătorească în Polonia în perioada menţionată să se asigure că deţin asupra lor toate documentele necesare.
Pentru mai multe informaţii cetăţenii Republicii Moldova pot contacta:
Centrul de Apel al MAEIE:
din Republica Moldova: 080090990 (apel gratuit de la telefonul fix)
din străinătate: +373 22 788 722 (tarif standard)
Ambasada Republicii Moldova în Republica Polonă:
Tel.: +48 (22) 646 55 07
Fax: + 48 (22) 6462099
E-mail: varsovia@mfa.md
Târgul de Post 2016
de Oleg Chicu
Anul acesta, cea de-a III-a ediție a târgului de post „Vegan Show” a avut loc în data de 27 martie, la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”, Chișinău.
Evenimentul a fost organizat de către compania „Etno-Gastronomica” și revista „Просто&Вкусно”, având ca partener principal brandul „OM”.
Amenajat frumos de angajații Moldexpo, precum și de echipa doamnei Tamara Șchiopu, târgul a adunat, în incinta pavilionului nr. 3, peste două mii de vizitatori pe parcursul întregii zile.
Sloganul acestei ediții a fost „Activ, eco, sănătos”, și aceasta pentru că cei prezenți au avut parte nu numai de bucate de post, ci și de produse ecologice, activități sportive, prezentări tematice etc.
Dacă anul trecut cei mai mulți participanți au fost din rândul micilor producători agricoli, de data aceasta principalii vânzători au fost diferite companii și branduri cunoscute din Republica Moldova. Acestea au pus la dispoziție produse alimentare, atât conservate sau uscate, cât și proaspete; ceaiuri; uleiuri; produse cosmetice etc. – toate ecologice. Desigur, nu au lipsit nici micii fermieri, dar aceștia au fost reprezentați într-un număr mai mic.
Cele patru colțuri ale pavilionului au fost amenajate pentru prezentări gastronomice și diferite masterclass-uri, oferite de mai mulți specialiști în domeniul nutriției și a modului sănătos de viață.
Hristos e în toate
Deşi plânge cerul cu lacrimi de apă
E bucurie în Ziua de Paşte,
Atunci când El viu în inimi ne sapă
Să pună sămânţa care va naşte.
Iar noi să-i fim pământul cel mai fertil
Când va veni odată la se-mă-nat
Să-L primim în inimi frumos şi umil
Cu dulci cuvinte„Hristos a înviat!”
Să nu-l căutăm hăt în ceruri pe sus,
Fiindcă El e mereu în toate.
Bunica odată în şoaptă mi-a spus
Că Hristos e în soră şi frate.
– Dar în mamă, tată, bunică, bunel
Tot este Hristos -am întrebat-o eu.
– Să ştii că este-n toată suflarea El,
Dar cel mai mult e în sufletul tău.
E în geam şi în piatra care l-a spart,
E-n lumânarea aprinsă care te-a fript,
E şi-n parul cela ce ţine un gard,
E şi-n cuţitul acesta în pâine înfipt…
– De ce l-au răstignit dacă-i în toate?
– Printre noi să ştim a-L recunoaşte
Isus Hristos a înviat din moarte
Astăzi în Ziua Sfântă de Paşte.
Iurie Bojoncă 1 mai 2016, Preganziol
ITALIA: „Mărţişor din Moldova”
de Aliona Purci
A devenit deja o tradiţie ca Mărţişorul să fie sărbătorit şi în diasporă. La 13 martie curent, moldovenii din Padova s-au adunat la un frumos concert dedicat primăverii, cu genericul „Mărţişor din Moldova”.
La acest minunat spectacol au participat circa 400 de spectatori, care s-au bucurat de un frumos program artistic alături de violonista Svetlana Mandachi, de Romeo, Francesco Duluta și Sănduța Vatavu. Invitaţii de onoare ai seratei au fost artiştii poporului din Republica Moldova, Nelly Ciobanu şi Vitalie Dani.
Pe toată durata spectacolului a răsunat muzică „de acasă”, care a adus în inimile celor plecaţi un strop din dulcea Moldova. Evenimentul a fost completat de prezenţa campionilor internaţionali la dans, Dan Rima şi Gaby Darko.
Cu această ocazie, au fost prezentate şi două colecţii de câte 12 rochii ale brandului autohton Di Vero.
Organizatorii evenimentului au fost Ecaterina Doni, reprezentanta Di Vero Padova, şi Nicolae Michișor, preşedinte al agenţiei AIR GLOBAL TRAVEL.
Aliona PURCI, Padova
PORTUGALIA: Alocația familială în Portugalia (Abono de Família)
de Olesea Tanașciuc
CE ESTE?
Alocația familială este o sumă, plătită lunar, care are ca scop să ajute familiile în susținerea și educarea copiilor.
Cine are dreptul la ALOCAȚIA DE FAMILIE?
Pot beneficia de alocația familială toți copiii și tinerii de până la 16 ani, rezidenți în Portugalia, care nu sunt angajați și care îndeplinesc următoarele condiții:
- Dispun de un patrimoniu (conturi bancare, acțiuni, fonduri de investiții etc.), a cărui valoare nu depășește 100,612.80€ la data depunerii cererii.
- Nu au venituri mai mari decât categoria a treia de remunerare (3.º escalão).
Începând cu vârsta de 16 ani, alocația este oferită în mod exclusiv pentru persoane cu handicap și studenții care frecventează instituții de învățământ.
ITALIA: Lansarea cărţii Miei cari figli, vi scrivo de Lilia Bicec la Padova
de Aliona Purci
Pe data de 9 aprilie curent, în incinta librăriei Lìbrati – Libreria delle Donne din oraşul Padova, Italia, a avut loc prezentarea cărţii „Miei cari figli, vi scrivo”, care este, de fapt, traducerea cărţii „Testamentul necitit” de Lilia Bicec, publicată în 2009 la editura Cartier in Chișinău. Cartea ilustrează „scrisorile unei mame plecate la muncă în Occident”, poveste în care s-au regăsit majoritatea femeilor din Republica Moldova plecate la muncă peste hotare. Autoarea, originară din raionul Glodeni, satul Viişoara, a activat ca ziaristă până a emigra în Italia, în 2000. La momentul actual este stabilită cu traiul în oraşul Brescia, Italia, unde a fondat asociaţia moldo-italiană „Moldbrixia”.
O seară de suflet care a adunat lume dornică de vorbă de acasă şi de discuţie. Au fost împărtăşite experienţe, au curs amintiri, lacrimi şi mândrie. Mândrie, pentru că odată ce mai avem oameni cărora le pasă, nu este nimic pierdut. „Nu m-am aşteptat să întâlnesc un grup de moldoveni dornici să participe nu doar la lansare, dar şi la discuţii. Sincer, m-am bucurat”, ne-a comunicat doamna Lilia Bicec.
Evenimentul a avut loc în cadrul Cenaclului Literar Multicultural organizat de Cristina Zavloschi, preşedintele asociaţiei „L’albero dei desideri”(Copacul Dorinţelor).
Aliona Purci, Padova
Doi ani de călătorii fără vize în Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova
În urmă cu doi ani, la 28 aprilie 2014, ca urmare a unui proces îndelungat și complex Uniunea Europeană a abolit cerința de viză de scurtă ședere pentru călătorii în spațiul Schengen pentru cetățenii Republicii Moldova, deținători ai pașapoartelor biometrice.
Pentru cetăţenii Republicii Moldova, regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană reprezintă unul dintre cele mai tangibile beneficii ale integrării europene.
Pe parcursul acestor doi ani, un număr de 577 058 de cetăţeni ai Republicii Moldova, deţinători ai paşapoartelor biometrice, au călătorit în spațiul Schengen de aproximativ 1 400 122 de ori. În acelaşi timp, potrivit Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale statelor membre ale Uniunii Europene (Frontex) au fost înregistrate doar aproximativ 0,3 % de refuzuri de intrare şi 0,5% de cazuri de ședere ilegală. Acest fapt demonstrează atitudinea responsabilă a cetăţenilor moldoveni faţă de libertatea de circulație acordată.
Posibilitatea de a călători fără vize este deschisă pentru toţi cei 1 482 810 deţinători ai paşapoartelor biometrice, inclusiv pentru cei din stânga Nistrului (98 213).
Opţiunea de a călători fără vize a sporit considerabil facilitarea contactelor interumane şi va continua să consolideze relaţiile de afaceri, precum și dialogul social şi cultural dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.
Fiind prima, şi, la această etapă, unica ţară din cadrul Parteneriatului Estic care beneficiază de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a împărtăşit cu Georgia și Ucraina experienţa sa de implementare a Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.
Datele statistice referitoare la acest subiect au fost colectate în cooperare cu Departamentul Poliției de Frontieră, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor
Serviciul de informare si comunicare cu mass-media
Ministerul Afacerilor Externe si Integrării Europene
Răsfoiește ziarul în format PDF
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8