Mărțișor 2016
Mesaj de la dna Monica Babuc, Ministru al Culturii în Republica Moldova
La acest început de Martie, ne-am propus un interviu cu dna Monica Babuc, Ministru al Culturii, iar când am citit mesajul Domniei Sale cu ocazia Festivalului Mărțișor, am considerat oportun să-l transmitem tuturor cititorilor ziarului nostru, atât celor de acasă, cât și moldovenilor din afara granițelor. Având certitudinea că dna Ministru va reveni pe paginile ziarului nostru, echipa Gazeta Basarabei urează tuturor femeilor – Să aveți parte de multe primăveri și să ne regăsim fericiți în Mărțișor, la Chișinău, sau în alte orașe ale lumii!
Dragi prieteni!
Trăim într-o epocă a schimbărilor. Schimbări de tot felul – economice, sociale, vin în fiecare zi peste noi și încearcă să ne impună să ne schimbăm câteodată percepția asupra unor lucruri care ne-au devenit familiare de foarte mulți ani. Chiar și schimbările climatice, așa cum ați observat, vin și ele să ne facă altfel tablourile vieții care ne înconjoară. Vara nu mai este întotdeauna un anotimp al culorilor și roadelor, toamna nu întotdeauna își prelungește zilele cu frumusețea coroanei frunzelor pentru ca să ne dea posibilitate de nostalgii luminoase, iarna nu ne mai încântă cu troienele ei spulberate și ghioceii chiar pot înflori în ianuarie. Iar de fapt februarie ne-a purtat pe străzi mai mult cu umbrele decât în cojoace și, cu toate acestea, există un miracol în această zi de întâi martie! Un miracol care probabil vine din codul genetic al poporului nostru și vine transmis de un simbol. Acest simbol nu este altul decât mărțișorul! Pentru că în ciuda ceții și a burniței de afară, în fiecare primă zi de primăvară știm foarte bine că o să dăruim celor dragi nouă acest mic simbol; aceste două fire alb-roșii împletite care simbolizează dragostea, căldura și speranța. Așadar, Mărțișorul este talismanul speranței poporului nostru, care vine să ne aducă lumină, dragoste și încredere în viitor. Iar odată cu el poposește la noi minunatul Festival Internațional de Muzică „Mărțișor”, aflat în acest an la frumoasa aniversare de 50 de ani…
Eugen Doga: „Eu scriu atunci când nu mai pot să nu scriu”
de Oleg Chicu
De ziua internațională a femeii, teatrul „Mihai Eminescu” din Chișinău a găzduit un eveniment extraordinar – „Orice femeie e frumoasă, în dialog cu maestrul Eugen Doga”, organizat de Direcția Cultură a Primăriei Chișinău. La eveniment au fost invitați cei mai apropiați prieteni și artiști cu care Eugen Doga colaborează pe plan profesional: Vasile Iovu, Vitalie Advahov, Mariana Bulihanu, Tania Cerga, Victor Botnaru, surorile Osoianu, ansamblul de dans „Codreanca” etc., care au oferit publicului o adevărată colecție de artă.
Și cum maestrul are prea multe de spus, nu numai prin muzica sa angelică, dar și prin cuvintele, gândurile, privirile, dorurile sale acumulate pe parcursul unei vieți de om (și ce OM!), acest dialog a fost mai mult o reflecție filozofică concepută din conjunctura unui șir de elemente antipode, trăite de protagonist: Est – Vest; România – Rusia; carieră – patrie; muzică – politică.
În dialogul său cu publicul, dar și cu sine însuși, maestrul trage o tangentă peste toate vicisitudinile neamului nostru, dezvelindu-le cu atenție pe fiecare în parte.
DESPRE NOI
„Cât spirit în folclorul nostru. Extraordinar! Nu cred că toate sunt apreciate la nivelul cuvenit, aduse la grandețea aceea care ar putea să imprime și celor care vin după noi amprenta culturii noastre frumoase. Să știe că nu suntem noi chiar atât de neciopliți și nepricepuți. Nu toți, cel puțin. Vedeți că și acum se mai duc dispute Asia – Europa. Care Asie, bre, noi suntem europeni încă din cele mai vechi timpuri. Chiar acum mă gândeam că noi stăm aici cu dumneavoastră, comozi și bine, dar roata vremii se învârtește, se învârtește și trage după ea evenimente și ani. Mă gândeam așa, la dansul acesta al nostru, Călușarii, și cred eu că se trage încă de la romanii antici care au poposit pe meleagurile noastre cucerind noi și noi pământuri. Noi, din păcate, putem doar să admirăm călușarii din ansamblul „Joc”, fără a ne gândi la cuceriri de pământuri. Ba din contra, noi pierdem pământurile. Pe semne că avem în unele tabere „călușari” foarte proști.”
FRANȚA: Migrantul moldovean sau „Cenușăreasa” din Estul Europei
de Doina Guzun
Despre migrație, toată țara noastră vorbește: câțiva dintr-o perspectivă științifică, explicând-o în concepte sociologice și antropologice; unii o desenează în cifre economice și demografice; alții o reprezintă prin poze cu sate pustiite și filme cu copii lăsați în grija bunicilor; puțini scriu articole cu istorii de succes despre oameni plecați sau oameni reîntorși acasă; mulți o simt pe propria piele. Și până la urmă, indiferent de modalitatea de a fi explicată, migrația ține de oameni: ca mine, ca tine, el, ea, noi, voi, ei, ele. Iar istoria fiecărui om care migrează din Republica Moldova pare a fi inspirată din povestea Cenușăresei. Da, anume Cenușăreasa, care muncește mult pentru mama vitregă, smerită și care visează să ajungă la bal și să îl cunoască într-o zi pe prinț, este prototipul migrantului moldovean. De ce? Deoarece migrantul nostru muncește mult pentru alții, devine smerit cu condiția în care se regăsește, visează să ajungă la petrecerile de acasă și să își vadă persoanele dragi. Iar dacă pentru Cenușăreasa Zâna cea bună transformă dovleacul în caretă și pantofii plini cu cenușă în cristal, atunci pentru un moldovean migrația economică este cea care îi „transformă” saraiul în castel, căruța în BMW și puncte puncte.
Desigur, analogia respectivă poate să se încadreze perfect și în ceea ce privește timpul petrecut la Bal de către Cenușăreasă și timpul petrecut de către un migrant moldovean acasă. Căci acesta din urmă stă foarte puțin acasă, mereu fiind cu gândul la necesitatea de a se întoarce înapoi în lumea mare și de a face bani pentru a trăi ca în poveste, deoarece „magia” agonisită în străinătate dispare și acasă nu ai cum să o menții sau nu are cine să ți-o dea. Și dacă povestea Cenușăresei are un final fericit, atunci povestea migrantului moldovean își tot caută finalul. Și asta pentru că migrantul moldovean nu și-a păstrat „un pantof de cristal” în buzunar…
Alegeri prezidențiale directe : „un vis devenit realitate” (?)
de Dorin Dușciac
Pe data de 4 martie 2016 Curtea Constituțională a Republicii Moldova a adoptat o decizie, care a surprins foarte multă lume. Astăzi, de la cei mai activi politicieni pînă la cetățenii de rînd care nu urmăresc decît în mod episodic evoluțiile de pe scenă politică – este dificil să găsim persoane care au rămas indiferente față de această decizie. Prin vocea judecătorilor săi, înaltă Curte a declarat că modificarea Constituției din anul 2000, prin care în Republica Moldova s-a instituit regimul parlamentar, cu un Președinte ales cu votul a cel puțin 61 de deputați – a fost una neconstituțională. Prin urmare, Curtea Constituțională a anulat această prevedere, ceea ce semnifică revenirea la modalitatea de alegere directă (de către „întreg poporul”) a șefului statului.
În situația actuală, această decizie a Curții Constituționale trezește mai multe nedumeriri, în mare parte logice și bine argumentate. Prima, și posibil cea mai legitimă dintre acestea – se referă la perioada ultimilor 16 ani, răstimp în care cei 5 Președinți (aleși sau interimari) pe care i-a avut Republica Moldova s-au aflat în functie… în virtutea unor acțiuni anticonstituționale. Bineînțeles, o nouă prevedere legală nu poate avea un caracter retroactiv, și nimeni nu se va apuca acum să „scoată din istorie” ultimii 16 ani. În același timp, este indubitabil faptul că este pusă la îndoială legitimitatea Președinților republicii de la 2000 încoace, și prin urmare a tuturor actelor (promulgări de legi, decrete, conferiri de titluri și distincții, grațieri, etc.) emise și semnate de către aceștia. Iar acest lucru –nu poate să nu aibă o serie de consecințe, pe care urmează încă să le descoperim.
Conferinţa-maraton Migraţie, Diasporă, Dezvoltare – noi provocări şi perspective
de Ecaterina Deleu
La Chişinău a avut loc recent Conferinţa internaţională ştiinţifico-practică cu genericul Migraţie, Diasporă, Dezvoltare – noi provocări şi perspective. Evenimentul a fost organizat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, în parteneriat cu Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Republica Moldova, IASCI/NEXUS Moldova şi Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Filiala din Republica Moldova. Această cooperare a asigurat nu doar participarea cercetătorilor ştiinţifici din mai multe ţări, dar şi a responsabililor din domeniu din instituţiile de stat, ai organizaţiilor internaţionale, implicaţi direct în implementarea unor proiecte dedicate migranţilor.
Conferinţa a adus mai multe noutăţi. Dincolo de obiectivul de a analiza noile tendinţe ale proceselor migraţionale, care au marcat profund relaţiile internaţionale în ultimul an, a fost încercarea de a stabili un dialog direct între mediul academic, experţii naţionali/internaţionali şi migranţii originari din Republica Moldova care activează în diferite instituţii din alte ţări. Valorificarea potenţialului Diasporei pentru dezvoltarea Republicii Moldova rămâne deocamdată un deziderat, pentru implementarea căruia sunt necesare politici şi acţiuni concrete. În acest sens, propunerile şi recomandările participanţilor la conferinţă vin în sprijinul autorităţilor statului şi organizaţiilor internaţionale. Un alt spectru de probleme îl constituie perspectivele integrării migranţilor reîntorşi în Republica Moldova, a copiilor acestora, cele mai grave vizând accesul pe piaţa muncii, salariile derizorii, precum şi lipsa unor acţiuni de sprijin a copiilor reveniţi din migraţie în procesul de integrare în şcoală.
În debutul conferinţei a fost prezentată conferinţa video a prof. Olinga Ta’eed, preşedinte, Centre for Citizenship, Enterprise and Governance (Marea Britanie), preşedinte EUSEiSMiC (Societal Engagement in Science, Mutual Learning in Cities) Social Value Group, cu privire la măsurarea valorii sociale, ulterior, în discuţiile din atelierele de lucru fiind prezentat şi studiul prof. Olinga Ta’eed despre valoarea socială a Diasporei.
Cimișlia poate renaște prin artă
de Olga Coptu
La 15 ianuarie anul curent, de ziua națională a Culturii, Muzeul de Istorie Etnografie și Artă din Cimișlia a găzduit o expoziție a două tinere pictorițe din oraș: Neli Turcan și Oxana Iakubițki. Am hotărât să prezentăm cititorului această expoziție și am dialogat cu una dintre artistele expuse în cadrul muzeului.
Olga Coptu: Neli, de unde vine dragostea de artă?
Neli Turcan: Arta, în viziunea mea, nu este altceva decât viața plină de emoții, care ne copleșesc oricând și oriunde ne-am afla. De mic copil mă impresiona orice mișcare care făcea parte din natură: crengi în bătaia vântului, praful rătăcit din urma unei mașini în viteză, norii schimbători care se jucau cu mine de-a mijatca, ba chiar și particulele mici de praf care dansau în ritm pe razele de lumină pătrunse în camera umbrită a unei zile senine. Poate că anume acest ritm alternativ al vieții m-a adus să îndrăgesc arta, arta frumosului și perfecțiunii. Desigur, aici mai joacă un rol foarte important și atmosfera călduroasă care mi-au creat-o părinții mei.
O.C.: Activitatea în cadrul Școlii de Arte presupune multă dedicație, ce te-a adus la Cimișlia și de ce ai rămas aici?
N.T.: Pe parcursul activității profesionale am avut doar un scop – să mă manifest în domeniul artei plastice. La început de cale m-am adâncit în ramura designului poligrafic, însă venind acasă la baștină, mi-am schimbat radical ramura, trecând în domeniul pedagogiei. Întotdeauna mi-a plăcut să comunic cu copiii, deoarece ei sunt mai receptivi și flexibili în acțiune decât maturii. Aflându-mă în mijlocul copiilor, mă simt protejată de toate grijile care-i invadează pe cei maturi, ei îmi dau în permanență un stimul pentru a face lumea mai bună și mai senină. Iar Școala de Arte mi-a oferit ocazia de a da cunoștințele pe care le-am acumulat în timpul studiilor din domeniu discipolilor mei, este o mare responsabilitate, dar și onoare să fii profesor.
Colega mea Oxana Iakubițki este băștinașă din orașul Cimișlia și, înainte de a se reîntoarce, își încerca puterile ca ghid la Muzeul de Arte din Chișinău, fapt cu care se mândrește. Activitatea ei în pedagogie și predare a Artelor Plastice a urmat mai apoi.
Eu însă sunt originară din satul Carabetovca, raionul Basarabeasca, dar rădăcinile neamului meu sunt adânc întărite în orășelul Cimișlia, de aceea circumstanțele m-au readus la baștina bunicilor mei, aș putea spune că anume ei au trezit din adâncul sufletului meu dragostea de locurile și oamenii ospitalieri din această regiune.
Cooperare transfrontalieră
de Victoria Căpățînă
La 10 martie 2016, în incinta Consiliului raional Cimișlia, a avut loc întâlnirea de lucru a Asociației „Euroregiunea Siret – Prut – Nistru”. La întâlnire au participat: președintele raionului Cimișlia, șefii de direcții, secții din cadrul Consiliului raional Cimișlia, primarii din localitățile raionului, precum și agenții economici din teritoriu, cărora li s-au prezentat modalitățile de extindere a relațiilor posibile între comunitățile locale și autorități în domeniul economic, pentru asigurarea dezvoltării sustenabile și echilibrate a Euroregiunii.
Această întâlnire a avut drept scop acordarea suportului informațional, logistic și consultanței la nivelul APL-urilor din Republica Moldova privind colaborarea transfrontalieră cu România.
Totodată, a fost prezentat Programul de Acțiuni a Asociației „Euroregiunii Siret – Prut – Nistru” pentru anul 2016, care intenționează să organizeze, pe lângă suportul informațional, și consultanță APL-urilor din Republica Moldova prin diverse forumuri tematice, precum și prin „Programul Operațional Comun România – Republica Moldova”. În aprilie curent se va desfășura Forumul dedicat instituțiilor mass-media din cadrul Euroregiunii Siret – Prut – Nistru la Iași, România, iar în iunie – Forumul Economic Transfrontalier al Euroregiunii Siret – Prut – Nistru – Ediția a III-a la Ialoveni, la care va participa și raionul Cimișlia. O altă temă abordată a fost importanța Acordurilor de înfrățire cu unitățile administrativ-teritoriale din România care au generat interes sporit primarilor din localitățile raionului.
PORTUGALIA: Festivalul “Mărțișor” în Portugalia la a XI-a ediție
de Olesea Tanașciuc
Deja de 11 ani la rând Festivalul Mărţişor, unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate în diaspora din Portugalia, aduce Primăvara în casele și inimile conaționalilor noștri stabiliți peste hotare. Anul acesta, evenimentul organizat de Centrul Cultural Moldav din Portugalia, a avut loc pe data de 6 martie în incinta Colegiului Marista din localitatea Carcavelos.
Ca de fiecare dată, oaspeții au fost întâlniți cu gânduri bune, seninătate și tradiționalul mărțișor prins la piept. Totodată, acest eveniment a servit și ca un mesaj de „Bun Venit” noului Ambasador al Republicii Moldova în Portugalia, domnul Dumitru Socolan.
Este un Festival frumos de la care nu lipsește cântecul, muzica și dansul. Pe scenă au evoluat colectivele artistice din cadrul diasporei, ca grupurile „Opincuța”, „Brâuleț”, Ansamblul de dans pentru maturi „Hora Moldovenilor”, Ansamblul etnofolcloric „Busuioc”, grupul de copii al Asociației C.A.P.E.L.A. Cu cântece populare au încântat publicul Ioana Ghieș, Iuliana Glibiciuc, Mihaela Moraru, Cristina Școlnîi, Cristina Maidan, iar cu un moment poetic au venit Veronica Maidan și frații Vadim și Octavian Ceban.
PORTUGALIA: Lecţie deschisă „Floarea din lumina”, consacrată lui Grigore Vieru/ In Memoriam
de Rodica Gherasim
Duminică, 14 februarie, Asociaţia Culturală a Imigranţilor Moldoveni „MIORIŢA” din Barreiro, Portugalia, a dedicat o lecţie deschisă Marelui Poet al Neamului: In Memoriam Grigore Vieru – „Floarea din lumină”.
Grigore Vieru a apărut pe lume ca o binecuvântare, ca o „Floare din lumină” pentru poporul nostru. Şi în ziua când ar fi împlinit 81 de ani, atunci când bătrânul Cronos ar fi putut să-i mai pună o floare în buchetul vieţii, am venit să cerem Timpului socoteala celor 7 ani fără El. Se spune că Timpul le vindecă pe toate, dar dacă e să raportăm cele afirmate nouă, celor plecaţi, dimpotrivă, cu Timpul dorul şi amintirile sunt mai apăsătoare.
În această duminică am aşezat mese cu flori şi candele, lumânări, am aşternut lăicere ţesute de bunica, ne-am îmbrăcat în alb şi negru, am pus panglicuţa tricolorului în piept şi ne-am aşezat grămăjoara în jurul portretului Lui.
ITALIA, Padova: Migration Forum la prima sa ediţie
de Aliona Purci
La 28 februarie 2016, în oraşul Padova, Italia, a avut loc prima ediție a „Padova Migration Forum”, eveniment organizat de către Centrul Internațional de Cultură și Socialitate „Solidarietate Universală”; mișcare care este implicată în promovarea culturii, politicilor sociale și solidare, membrii căreia sunt emigranți originari din Republica Moldova.
Scopul principal al întrunirii a fost oferirea unei platforme de discuții între comunitățile din Moldova și România și instituțiile publice ale țării gazdă și de origine. Au participat la Forum mai mulţi reprezentanţi ai comunităţilor române şi moldovenești din câteva oraşe din Nordul Italiei. Au fost prezente aproximativ o sută de persoane.
Oaspeţi de oanoare au fost, din partea autorităţilor locale, Carlo Pasqualetto, consilier în municipiul Padova şi Andrea Causin, reprezentant din Camera Deputaților a Parlamentului italian şi participant al delegaţiei parlamentare la Adunarea NATO din partea Italiei. Din partea autorităţilor noastre au fost prezenţi parlamentarul Artur Gutium şi consulul Republicii Moldova la Padova, Oleg Nica. Autorităţile române au fost reprezentate de către consulul României de la Trieste, Mircea Babei.
Un mesaj dur a venit din partea administraţiei publice locale. Consilierul Carlo Pasqualetto a menţionat că, în ceea ce privește relația dintre administrația locală și comunitățile noastre, la momentul actual nu a fost găsită o formă de cooperare și consultare. Potrivit administrației orașului, Comisia Migranţilor pe lângă consiliul primăriei nu este eficientă și, prin urmare, activitatea sa, probabil, va fi întreruptă. Ca alternativă, se optează pentru contactul direct cu fiecare comunitate în parte.
În a doua parte a Forumului au fost organizate patru grupuri de lucru, unde toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să participe la dezbateri. Raportul comunităţilor cu Administraţia Publică locală, reprezentarea ei politică, politicile bancare sunt câteva din problemele abordate în cadrul atelierelor de lucru.
ITALIA: „Eu îmi cunosc drepturile”
de Oleg Chicu
În data de 6 martie curent, în incinta școlii „Feroli” din Roma a avut loc evenimentul cu genericul „Eu îmi cunosc drepturile”, dedicat în mare parte femeilor angajate în câmpul muncii ca îngrijitoare de bătrâni, baby-sitter sau muncitoare domestice. Întâlnirea a fost primită cu multă recunoștință de către participanți. Organizatorii spun că după această primă experiență vor urma și altele, mult mai interesante și cu mai multe informații. Și aceasta pentru că este foarte important să-ți cunoști drepturile în orice împrejurare. Iată de ce la eveniment au fost invitați profesioniști din diferite domenii. Galia Sava, consultant fiscal, a vorbit despre noutățile și cazurile cu care ne putem confrunta frecvent în acest domeniu.
Avocata Michela Cucciari și consultantul în domeniul muncii, Alessandro Latini, au vorbit despre drepturile cetățenilor în domeniul legal și al securității sociale.
Aurelia Petrea a prezentat cartea sa „Dreptul la viață: între teorie și practică”, în care expune reflecții, argumente și exemple juridice și legislative.
În cadrul evenimentului, Ludmila Posiletcaia de la „Aster Club” și membră a asociației „Rete di Sicurezza Attiva” ONLUS a prezentat proiectul „Valigia di Salvataggio, per non tornare indietro”. Proiectul, inițiat de „Rete di Sicurezza Attiva” ONLUS împreună cu asociația „Salvamamme Salvabebe” este destinat mamelor tinere, femeilor în general, pentru a cunoaște cum să procedeze în cazurile de violență. Publicul a fost instruit despre cum se acordă un prim ajutor pediatric; cum se efectuează reanimarea cu folosirea defibrilatorului; cum și unde să se adreseze pentru ajutor etc.
Cu un discurs despre migrație, imigranți, drepturile, obligațiile, și, în special, despre problemele lor, a intervenit Jaime Trujillo Jimmy, angajat al Comisiei „Roma Capitale”.
Organizatorii aduc mulțumiri pentru contribuție Ambasadei Republicii Moldova din Roma, în special doamnei ambasadoare, Stela Stângaci și consulului Tudor Vasilica, pentru implicare și prezență. Mulțumiri sunt aduse și membrilor asociațiilor „A casa”, asociației „Animi”, societății D&L Global Service, fotografei Nina Spoitoru și, desigur, tuturor celor prezenți în sală.
GRECIA: Atelier de Mărţişor la Atena
de Svetlana Lisagor Vergis
În data de 2 martie curent, Uniunea Moldo-Elenă „Al. Ipsilantis” din Atena a organizat cea de-a treia ediție a atelierului de Mărţişor „Mâini dibace”.
Şi în anul acesta, Uniunea Moldo-Elenă, cu sprijinul primăriei din Atena, a invitat copiii şi părinţii la Centru Cultural din Kypseli, unde, cu ajutorul artistului plastic Veaceslav Bondarciuc şi alături de Svetlana Lisagor Vergis, aceștia au confecţionat cărţi colorate pe care au aplicat flori realizate cu mare dibăcie, apoi au vizionat o poveste de primăvară, „Maria Mirabela”.
Bucuria şi entuziasmul copiilor, dar şi al părinţilor care s-au simţit reîntorşi în timp, cu câteva zeci de ani în urmă, au creat o deosebită ocazie pentru a ne aminti din nou de casă, de şcoală şi de zilele de sărbătoare a Mărţişorului.
Atelierele „Mâini dibace” sunt o tradiţie pentru uniunea Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis”, dat fiind faptul că în fiecare an, de sărbători, copiii sunt invitaţi la atelierul de creaţie pentru a-şi dezvolta creativitatea, a participa la grupuri de lucru şi, desigur, pentru a comunica în limba română. Activităţile de acest fel mai au ca scop să unească comunitatea de moldoveni, să motiveze conaționalii noștri să se implice în acţiuni care ţin de păstrarea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor noastre.
La finele atelierului copiii şi părinţii au primit în dar mărţişoare cu DOR de acasă, oferite de BRD.
Foto: Veaceslav Bondarciuc
SPANIA: Ziua Îndrăgostiților, sărbătorită ca acasă
de Diana Lungu
Pe 14 februarie curent, în incinta sediului Asociaţiei „Salvados para Salvar” din Alcalá de Henares, Madrid, Spania, un grup de moldoveni au organizat o serată cu ocazia Zilei Îndrăgostiților. Circa jumătate din cei prezenți la eveniment au fost persoane noi, dornice de a se întâlni, de a participa, de a se simți ca acasă chiar şi în străinătate.
Dragostea a fost celebrată într-o atmosferă caldă cu un program frumos. Cei prezenți au putut participa la diferite concursuri, bărbaţii au făcut declaraţii de dragoste soţiilor lor, au dansat împreună, au fost premiaţi, cu toţii au fost foarte activi. Invitaţii ne-au bucurat cu poezii, anecdote, întâmplări hazlii.
Apoi am gustat din bucate aduse de gospodinele noastre. În timp ce se servea masa, toți au făcut planuri, proiecte de viitor, despre posibilitatea de a sărbători împreună alte ocazii. După care, bineînţeles, n-au putut să lipsească dansurile noastre moldoveneşti.
Aducem sincere mulţumiri atât organizatorilor, cât şi invitaţilor și sperăm să repetăm aceste întâlniri cât mai des.
Mai aproape, mai dulce
www.nexusnet.md
Este campania, prin care noi, cei de la NEXUS, în luna dragostei, ne-am propus să „îndulcim” clienții noștri, să le aducem un zâmbet, o lacrimă de bucurie în ochi, să le transmitem toate gândurile bune din lume, și să micșorăm, măcar și pentru câteva clipe, distanțele dintre cei dragi. Asta fără doar și poate, numai și numai cu sprijinul partenerilor noștri care ne-au oferit acele „surprize dulci”, pe care echipele NEXUS le-au livrat cu succes la timpul și locul potrivit.
Așadar, ce trebuiau să facă participanții? Simplu – să scrie pe pagina evenimentului de pe Facebook, www.facebook.com/NEXUSMoldova, un mesaj de dragoste persoanei dragi, de restul ne-am ocupat noi și credem că nu ne-am străduit în zadar, or emoțiile celor „surprinși” sunt mai grăitoare decât orice cuvinte.
Mai mult decât atât, ne bucurăm că am izbutit să contribuim și la o frumoasă împăcare între doi îndrăgostiți. Cristi se află de mulți ani în Belgia, unde mult mai devreme a plecat mama lui. Deci, el a simțit pe propria piele ce înseamnă a crește având părinții la distanță, cuvântul „dor” fiind mai mult decât trei litere. Soarta a fost cruntă cu el când și-a pierdut prima dragoste într-un tragic accident, aceasta însă nu l-a oprit să poată iubi din nou. Astfel, deși departe, oricum și-a găsit dragostea acasă, în satul lui natal, unde a întâlnit-o pe Ilaria. Deja de doi ani tinerii încearcă să facă față greutăților pe care le implică o relație la distanță. Ilaria ne-a întâlnit foarte surprinsă. Vorba e că mai deunăzi au avut un conflict minor și nu se aștepta să primească vreun cadou. Și când colo, au apărut cei de la NEXUS cu baloane, bomboane și, bineînțeles, cu mesajul scris din toată inima de către prietenul ei, Cristi.
GRECIA: Ansamblul de dansuri „Moldoveneasca” în „Cartea Legendelor” pe scena din Atena
Svetlana Lisagor Vergis, preşedinta Uniunii „Al. Ipsilantis”
Duminică, 6 martie 2016, la teatrul Catia Dandulaki din Atena, a avut loc premiera celei mai interactive poveşti din toate timpurile – piesa de teatru pentru copii „Cartea Legendelor”, prezentată în limba greacă, realizată de compania de producţie Fabrica de Vis, într-o colaborare inedită cu ansamblul de dansuri populare „Moldoveneasca” din cadrul activităţilor Uniunii Moldo-Elene „Alexandru Ipsilantis”.
Premiera s-a realizat cu deosebit succes, iar spectacolul s-a bucurat de o reuşită grandioasă. Piesa are ca scop de a distra, dar şi de a sensibiliza şi educa publicul, abordând teme actuale precum mediul ambiant, relaţiile dintre oameni şi valorile acestora şi, nu în ultimul rând, influenţa tehnologiei asupra oamenilor, în special dependenţa copiilor de calculatoare şi jocurile electronice. Protagoniştii încearcă să întoarcă timpul înapoi, ca să ne reamintim de vremurile în care oamenii aveau o viaţă adevărată, bucurându-se de prieteni şi fiind înconjuraţi de natură.
De asemenea, piesa „Cartea Legendelor” ne poartă prin mai multe ţări ale lumii, din care aflăm câte ceva despre oameni, cultura şi folclorul lor. De aici s-a şi născut ideea colaborării între producătorii spectacolului şi ansamblul „Moldoveneasca”, care a dansat în cadrul spectacolului sub ritmurile melodiei „Hora din Moldova”. Astfel, prin această colaborare, ansamblul de dansuri „Moldoveneasca” şi-a scris legenda sa proprie, promovând oamenii, valorile şi cultura ţării noastre.
Ideea de a introduce folclorul românesc îi aparţine scriitorului, regizorului şi actorului piesei Pieris Dimitris, care este un iubitor al folclorului autentic din Moldova.
Colaborarea ansamblului „Moldoveneasca” cu compania de producţie a piesei „Cartea Legendelor” continuă, iar pe data de 20 Martie va fi avea loc încă un spectacol la teatrul Catia Dandulaki, str. Ag. Meletiu 61. Este invitată toată lumea, de la mic la mare, la acest superb spectacol. Pentru mai multe informaţii: tel. 2103627740, 6972030969.
Foto: Veaceslav Bondarciuc
Răsfoiește ziarul în format PDF
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8