Eugen Doga: „Este nevoie de muzica mea, eu sunt un supliment”
Un interviu de Tatiana Ţîbuleac
Pe data de 20 ianuarie 2016, în contextul sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, la Paris a avut loc un concert extraordinar, cu participarea maestrului Eugen Doga. În premieră, acest eveniment frumos a fost organizat în colaborare, de către Ambasadele României și a Republicii Moldova de la Paris. Acest eveniment comun poartă un profund caracter simbolic, care semnifică unitatea limbii și a culturii românești. După eveniment, jurnalista și scriitoarea Tatiana Ţîbuleac a realizat un interviu cu maestrul Eugen Doga, pe care îl propunem mai jos spre atenția cititorilor noștri, cu acordul autoarei.
„Ne-am întâlnit într-o cameră de hotel din Paris, după ce cu o seară înainte l-am văzut pe scena Palatului Behague. A fost un concert pe care eu l-am ascultat cu un nod în gât, pentru că mi-a amintit din nou că nu știu cine sunt. Că nu știu unde se termină Estul și începe Vestul în geografia mea interioară, la fel ca și în muzica lui. M-am bucurat ca un copil să-l văd. În primul rând – viu. Apoi lucid, integru, spectaculos. Și-a făcut un ceai și m-a întrebat dacă vreau și eu unul. Simplu. Iar eu l-am întrebat repede, știind că voi regreta toată viața refuzul acelui ceai, cum e să fii geniu”.
– Sunteți, oficial, patrimoniu universal. Aveți atâtea titluri, că ne-ar trebui un interviu separat ca să le pomenim pe toate. Omul anului, Omul Mileniului… Faceți parte din topul celor 200 de personalități ale lumii din toate timpurile, iar UNESCO a declarat valsul „Gingașa și tandra mea fiară” una dintre patru capodopere ale secolului XX. Nu vă întreb dacă vă bucură acest lucru…
– Puteți să mă și întrebați. Deocamdată nu am nimic în scris, nu m-a sunat nimeni de nicăieri ca să mă anunțe, am citit și eu… Mă bucură desigur, cum să nu mă bucure? Mi-ar fi plăcut totuși să primesc vreun telefon oficial, o scrisoare, un act. Mai ales din partea statului. Să mă sune și să mă întrebe ce cred, cum mă simt? Dar m-am obișnuit deja cu faptul că eu și muzica mea suntem mereu despărțiți. Este nevoie de muzica mea, nu de mine ca persoană fizică. Eu sunt un supliment nedorit…
PUNCTE CARDINALE: ORIENTARE ÎN ACTUALITATE
Diaspora de peste Ocean, în viziunea unui fost Ambasador
Interviu cu Igor Munteanu, Director Executiv al IDIS „Viitorul” Chișinău, Republica Moldova, fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în SUA și Canada,
realizat de Dorin Dușciac, în exclusivitate pentru Gazeta Basarabiei
– Stimate dle Munteanu, în calitatea Dvs de fost Ambasador al Republicii Moldova în SUA și Canada, cum ați putea descrie în câteva fraze diaspora noastră de peste Ocean?
– Înainte de toate, ar trebui să precizăm cum definim diaspora. Tehnic vorbind, toți cei care locuiesc în SUA și Canada, care-și revendică originile din ceea ce reprezintă astăzi Republica Moldova, ar trebui să însemne diaspora noastră, cum îi spuneți Dvs. Există însă mai multe diaspore, fiecare dintre acestea având propriul narativ, adeseori fără a se intersecta între ele. Să exemplific. Ultimul val de emigrație, format după disoluția URSS, cuprinde cele mai vizibile comunități. Acestea variază între un număr modest de 50-100 și peste 5000 de membri activi. Cele mai numeroase comunități s-au format în jurul unor puternice biserici creștine, în temei evanghelice (protestante), la Raleigh (NC), Tampa (Fl), San Francisco (Ca), Philadelphia (Pen) sau Reston (Wa); altele mai mici au apărut ca urmare a joburilor ușor accesibile pentru moldovenii care s-au afirmat profesional în cadrul unor organizații internaționale – FMI, Banca Mondială, ONU, alte instituții – care au recrutat specialiști de cele mai diverse limbi. Există și comunități care au crescut exponențial, cum este cea din Chicago (Ill), pe baza avantajului de obținere rapidă a documentelor de înregistrare a datelor personale și contractelor de muncă. Pe lângă acestea, însă, există comunități de cetățeni americani care-și susțin legătura cu Republica Moldova prin succesiune, metaforic vorbind, provenind din părinți care s-au născut și au locuit îndelungat în diverse orașe ale Basarabiei…
Cimișlia NEWS: Mai mult decât un CLUB politic
de Olga Coptu
Clubul Politic al Femeilor (CPF) din Cimișlia este mai mult decât un club, este, de fapt, o platformă de comunicare și de realizare a proiectelor, un generator de idei, și reflectă viziunea de viitor a femeilor active din societate.
Proiectul Consolidarea reprezentării politice a femeilor prin dezvoltarea abilităților de lider și promovarea lor în viața politică din R. Moldova, implementat de către Clubul Politic al Femeilor 50/50, este sprijinit financiar de către Fundația Est-Europeană. Beneficiarii proiectului sunt persoane și comunități din raioanele Briceni, Cahul, Cimișlia, Strășeni, Telenești.
Din CPF Cimişlia fac parte femei din 5 localități: Satul Nou, Selemet, Batîr, Porumbrei şi or. Cimişlia, iar coordonator al proiectului este Natalia Răileanu.
Sarcina Clubului rămâne și în continuare să consolideze abilităţile de advocacy la femei pentru a promova dimensiunea de gen în APL şi în comunitate. Întru realizarea acestui obiectiv, Clubul va stabili o comunicare eficientă între femeile active din societate şi factorii de decizie, astfel încât subiectele gender sensibile să se regăsească mai des pe agenda locală.
Prima ședință din acest an început în forță, fiind identificate și discutate mai multe probleme actuale din orașul Cimișlia.
Dna Ludmila Capcelea, consilier orăşenesc, a subliniat competențele actualilor consilieri din oraș și a vorbit despre femeile active, pentru care se impune necesitatea de a le susţine, încuraja și instrui în continuare.
Cimișlia News: Strategia de Dezvoltare Regională Sud a fost aprobată
Comunicat de Presă
Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud a aprobat Strategia de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 și planul de implementare.
La 5 februarie curent Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud (SRD Sud) s-a întrunit în ședință la Cimișlia, pentru a discuta activitatea Agenției de Dezvoltare Regională Sud în perioada anului 2015 și aprobarea noii Strategii de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020.
La ședința CRD Sud, alături de reprezentanții Consiliului Regiunii Sud, au participat Vasile Bîtca, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi, Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bînzaru, Director al Direcției Generale Dezvoltare Regională din cadrul MDRC, experți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
În cuvântul său de salut, Ministrul Vasile Bîtca a menționat: „Aș dori să menționez că Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va valorifica și în acest an colaborarea fructuoasă cu APL, cu societatea civilă și mediul de afaceri, iar ședințele Consiliului Regional reprezintă o oportunitate în plus de a ne întruni și a dezbate problemele stringente care vizează fiecare localitate în parte și regiunea în general. Consider că platforma Consiliilor Regionale este cea mai democratică. Este o platformă de discuții și de luare a deciziilor, unde se dezbat activități care au drept scop îmbunătățirea condițiilor de trai în Regiunea Sud”.
Ulterior, Nicolae Molozea, președintele CRD Sud, a prezidat forul regional, prezentând obiectivele întrunirii și supunând votului agenda propriu-zisă a ședinței. După aprobarea acesteia, membrii CRD Sud au purces la audierea raportului dnei Maria Culeșov, Director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud.
MAREA BRITANIE: Phoenix Rîșcani, James Bond și Insula Wight – un triunghi fericit
de Maria Botnari
Moldovenii stabiliți în Marea Britanie s-au adunat sâmbătă, 6 februarie, la un bal de caritate – „007 James Bond”, pentru a susține concetățeana lor, Victoria Dunford, care mai bine de patru ani adună fonduri și ajută peste 1000 de copii cu necesități speciale din Moldova.
Centrul Phoenix de la Rîșcani pentru educarea copiilor cu dizabilități din Rîșcani www.moldova-aid.orga fost lansat de Victoria în septembrie 2015, după renovarea unei grădinițe abandonate din Rîșcani. Victoria a adunat peste 5 milioane de lei în acest scop și a fost susținută de către mai multe fundații caritabile din Marea Britanie, de ambasada Marii Britanii în Moldova, dar și de către Biroul pentru Relații cu Diaspora de la Chișinău.
După lansarea Centrului Phoenix, cel puțin 45 copii pot vizita centrul de zi și 60 copii pot beneficia de intervenție timpurie lunar. Iar Victoria are grijă să-i aducă și să-i ducă acasă cu un microbuz special utilat pentru copiii în scaune rulante.
În prezent, Centrul Phoenix are nevoie de mijloace financiare pentru salarizare și cheltuieli lunare. Întreținerea lunară a unui singur copil la acest centru de talie europeană costă 1400 lei.
Balul „007 James Bond” de sâmbătă seara a avut ca scop acumularea de fonduri pentru activitatea Centrului.
PORTUGALIA: Sub semnul prieteniei
de Rodica Gherasim
„Există multe cazuri de prietenii şi de afinităţi culturale, foarte productive, care se constituie în fascinante modele de verticalitate axiologică”.
Un asemenea caz de prietenie autentică întru spirit şi cultură este prietenia dintre Asociaţia Culturală a Imigranţilor Moldoveni Mioriţa din or Barreiro, Portugalia, şi asociaţiile din regiune.
Pe parcursul lunii ianuarie, Asociaţia Mioriţa a fost implicată în numeroase activităţi cultural-educative care au dialogat sub semnul acestei prietenii.
Luna s-a încheiat cu două evenimente de neuitat pentru locuitorii oraşului Barreiro, întrucât duminică, 31 ianuarie, şi-au serbat ziua de naştere Clubul de Instruire şi Divertisment „Celtii”, ajuns la cea de-a 84-a aniversare, şi Corul Polifonic din Barreiro, care şi-a comemorat cea de-a 13-a aniversare.
Asociaţia Mioriţa a fost prezentă la ambele sărbători cu numere artistice din folclorul neamului. Au fost aduse în scenă cântece din repertoriul Surorilor Osoianu şi, desigur, nelipsite au fost romanţele „Sara pe deal”, „Pe lângă plopii fără soţ” etc. Mini-corul asociaţiei, compus din bărbaţi şi femei, a dorit să aducă la urechea publicului local frumuseţea şi melodicitatea romanţelor noastre.
O tânără din Moldova, lector la Universitatea Assumption din Thailanda, Bangkok
de Ecaterina Deleu
Un destin asumat, împlinit, în ascensiune. Cu răbdare şi credinţă, care i-au netezit obstacolele întâlnite în cale. Este ceea ce o defineşte pe Arina Iavorschi, care a studiat Relaţii Internaţionale la Chişinău, a susţinut masteratul şi doctoratul în Italia, un alt masterat în Austria şi activează de câţiva ani în calitate de lector la una cele mai mari şi prestigioase universităţi din Thailanda – Assumption University.
– Ai un parcurs de viaţă cu totul deosebit. De unde vii? Cum ai ajuns să lucrezi la Universitatea Assumption din Thailanda?
– Eu m-am născut şi am locuit în Chișinău. Mama mea lucrează deja de 13 ani în Italia. Am absolvit Liceul teoretic Principesa Natalia Dadiani din Chişinău şi după absolvire am studiat la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative, specialitatea Relaţii Internaţionale. După ce am absolvit universitatea, am lucrat la o firmă care făcea parte din Serviciul Legal al companiei aeriene Alitalia, se ocupa în principiu de reclamaţiile pasagerilor.
În Italia am plecat la studii. În primii doi ani am făcut masteratul, iar ulterior doctoratul. Dar pentru a reuşi să obţin bursă de studii în Italia, am avut asistenţă din partea preotesei Ecaterina Hâncu, preşedinta Asociaţiei migranţilor moldoveni Sf. Mina din Roma. Ecaterina Hâncu a fost mediatorul între decanul Facultăţii Ştiinţe Sociale de la Universitatea Angelicum din Roma şi mine.
După patru ani de studii la Roma, am plecat în Austria, Trumau, pentru a mai face un masterat, de data aceasta în Căsătorie şi Familie la International Theological Institut. Am ajuns aici cu ajutorul unei prietene. Ea m-a ajutat cu toate anchetele şi în timpul studiilor mi-a fost o persoană de sprijin. După ce am încheiat studiile în Austria, văzând că durează mult până să obţin un loc de muncă, am decis să plec în Thailanda, la Universitatea Assumption. Aici predau etica la studenţii din primul ciclu. Şi aici am ajuns la invitaţia şi cu ajutorul prietenei mele thailandeze cu care am studiat împreună la Roma.
Probleme şi provocări
de Olga Coptu
Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) împreună cu Centrul de Investigații și Consultanţă SocioPolis, au organizat o serie de consultări publice locale cu femeile din Republica Moldova, în vederea discutării şi identificării problemelor şi provocărilor cu care se confruntă femeile afectate de migrație în ţară, dar şi atunci când se află peste hotarele ţării.
La 2 februarie 2016 a fost organizată o Masa Rotundă „Serviciile oferite femeilor migrante, în special femeilor revenite în ţară şi crearea unei platforme de dialog pentru femeile migrante”, moderată de Diana Cheianu Andrei, unde s-au discutat principalele probleme, dar și provocări pentru această categorie de cetățeni.
La eveniment au fost prezentate rezultatele studiului Cartografierea organizaţiilor guvernamentale şi nonguvernamentale active în domeniul migraţiei, a Planului de dezvoltare a capacităţilor acestora, dar şi rezultatele consultărilor publice locale desfășurate în decembrie 2015. Scopul consultărilor locale a urmărit cunoaşterea modalităţilor de informare a femeilor migrante despre serviciile existente pentru migranţi la nivel local şi a posibilităţilor de îmbunătăţire a acestor servicii în conformitate cu necesităţile femeilor. S-a intenţionat cunoaşterea autentică, direct de la sursă, bazată pe dezbateri şi exemplificări din experiența personală.
PORTUGALIA: IRS – Impozitul pe venit al persoanelor fizice în 2016
de Olesea Tanașciuc
Care sunt datele de care trebuie să ținem cont?
Începând cu anul acesta, 2016, atunci când vom prezenta Declarația Impozitului pe Venit (IRS – Impostos sobre o Rendimento de Pessoas Singulares) pentru anul 2015, vom simți multe diferențe. Odată cu intrarea în vigoare a reformei IRS, s-a modificat modul de prezentare a declarației, cu care portughezii erau obișnuiți, dar și datele de prezentare a declarației pe venit.
Deci, mai multe schimbări în același an ar putea crea anumite dificultăți. Pentru a ne putea organiza mai eficient, sunt indicate câteva date cheie de care trebuie să ținem cont pentru a evita pierderea unor deduceri sau, dimpotrivă, pentru a nu fi obligați să plătim amenzi.
1-15 martie
Între 1 și 15 martie, puteți reclama cheltuielile calculate de Serviciul de Finanțe (Finanças e Autoridade Tributária) pe Portalul de Finanțe. Ar trebui să verificați, pentru fiecare titular, costurile care vor fi luate în considerare ca deduceri, analizați toate compartimentele de cheltuieli deductibile (cheltuieli generale de familie, cheltuieli medicale, cheltuieli de educație, taxe ale imobilelor/ locuințe permanente etc). În cazul în care detectați orice neregularitate de cheltuieli sau de calcul, trebuie să reclamați acest lucru. Această declarație trebuie făcută înainte de decontarea IRS, cu toate acestea, este obligatoriu a se respecta termenele declarației IRS și a achitării taxei acesteia.
Servicii pentru migranți oferite de noul centru satelit NEXUS Paris
Comunicat de Presă
Villeneuve-Saint-Georges, Franța, 12 februarie 2016. – a fost lansat Centrul Satelit NEXUS Paris – un centru ce vine în sprijinul comunității de migranți din regiunea capitalei franceze, originari din Republica Moldova și România. NEXUS Paris reprezintă o extensiune a rețelei de centre NEXUS, inițiată în Republica Moldova de către organizația non-guvernamentală International Agency for Source Country Information (IASCI) din Austria în cadrul proiectului/inițiativei NEXUS Moldova (www.nexusnet.md), finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Totodată, NEXUS Paris este primul centru satelit pilot creat peste hotarele Republicii Moldova.
Activitatea Centrului va fi asigurată de către Asociația pentru Integrarea Migranților (AIM) din Paris, Franța, în parteneriat cu IASCI în calitate de agenție implementatoare a inițiativei NEXUS Moldova.
Reușita procesului de integrare a migranților în societatea țării-gazdă depinde de o serie de factori, care țin în primul rînd de accesul la informație. Astfel, prin lansarea NEXUS Paris migranții originari din Republica Moldova și din România vor dispune de un sprijin esențial care le va facilita procesul de integrare în țara-gazdă pentru obținerea scopului propus, oferindu-le și informații utile privind eventuala reîntoarcere în țara lor de origine.
Răsfoiește ziarul în format PDF
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8