Cină de Crăciun altfel
de Olga Coptu
Câțiva tineri motivați din diasporă au hotărât în acest an să dăruiască o cină de Crăciun. Și pentru că orice inițiativă are un început, iar orice lucru frumos începe cu un om frumos, această activitate a fost gândită de către Dorina Baltag, de la Maastricht, împreună cu colegii de la Forumul Tinerilor Basarabeni din Diaspora (FTBD), care și-au propus să gătească o cină de sărbătoare pentru vârstnicii de la Azilul de bătrâni și invalizi din orașul Cimișlia.
„Sunt profund măgulită de mărinimia oamenilor. În mai puțin de două săptămâni am reușit să transform ideea în realitate și să le organizăm mai mult decât o cină de Crăciun. Am povestit ideea colegilor de la FTBD, care au susținut și s-au implicat cu multă dedicație. La apelul meu, lansat pe Facebook, au reacționat peste 40 de persoane din diverse țări precum Olanda, Franța, Marea Britanie, SUA, Canada, Irlanda, România, Moldova și, drept urmare, am reușit să colectez o sumă de bani echivalentă cu cca 17.000 lei în doar patru zile. Pentru mine aceasta a fost dincolo de orice așteptări; am reușit să pregătim o cină festivă și cadouri personalizate și, de asemenea, să răspundem la unele necesități vitale ale Azilului. Am procurat un tonometru, câteva seturi de pampers, stoc de hrișcă, orez, paste și altele. Și nu în cele din urmă, a fost o adevărată sărbătoare și acțiune de suflet”, ne-a spus Dorina, inițiatoarea acestei acțiuni. Din suma adunată, tinerii au reușit să bucure și copiii de la Centrul social pentru copii din satul Selemet, unde au dus câteva colete cu dulciuri.
Cea mai vulnerabilă categorie de migranţi – minorii migranţi neînsoţiţi
de Ecaterina Deleu
Copilul este vulnerabil. Copilul care este implicat într-un proces migraţional, separat de părinţi sau lipsit de cineva care să aibă grijă de el, este cu atât mai vulnerabil. Cei mai vulnerabili sunt acei care vin şi rămân ilegal în ţările europene. Ei sunt în afara oricărei legalităţi şi cad uşor victime ale traficanţilor sau adulţilor fără scrupule care îi exploatează. Copiii separaţi sau neînsoţiţi – toţi au nevoie de atenţie din partea noastră.
Thomas HAMMARBERG, Comisar CE pentru drepturile omului 2006-2012
În numărul din septembrie al Gazetei Basarabiei am publicat două articole despre minorii migranţi moldoveni: un interviu cu directorul unui centru pentru minori din Roma, Italia, şi un studiu de caz realizat la Centrul italian Città dei ragazzi, unde au fost adăpostiţi mai mulţi copii moldoveni. Astăzi revenim cu rezultatele unui studiu despre situaţia minorilor moldoveni neînsoţiţi din Italia, în perioada 1996-2015.
Primii minori moldoveni neînsoţiţi au fost semnalaţi în 1997-1998, odată cu migranţii moldoveni care au ajuns în Uniunea Europeană. În numeroase privinţe, dinamica şi motivaţiile procesului migraţional al minorilor moldoveni neînsoţiţi a coincis cu cel al adulţilor. Vorbim despre un fenomen complex, dificil de estimat. Datele statistice oficiale de multe ori lipsesc, sunt parţiale sau au la bază diferite criterii. În ţările UE diferă legislaţia care se aplică în cazul minorilor migranţi neînsoţiţi. În Italia, ei sunt numiţi „minori stranieri non accompagnati”, în Franţa „mineurs isolés étrangers” etc. În cazul acestora, prevalează statutul de străin/migrant, deşi în Planul de Acţiuni al Comisiei Europene (2010) se stipulează clar că „este fundamental ca toţi copiii să fie trataţi ca atare, indiferent de statutul de imigrant, naţionalitatea sau antecedentele lor”.
Republica Moldova este în căutarea unei ieșiri din impas
de Dorin Dușciac
În editorialul precedent afirmam că, deja de un an de zile, Republica Moldova a intrat în zodia haosului. Evenimentele din ultimele câteva săptămâni nu au făcut decât să confirme acest lucru. Clasa politică de la Chișinău se află într-o situație de impas, iar mișcările incoerente din ultima vreme dovedesc din plin acest lucru. După demiterea guvernului condus de către Valeriu Streleț la sfârșitul lunii octombrie 2015, pe scena politică moldovenească s-a produs o regrupare de forțe. Rezultatul acestor mișcări a fost crearea unei noi majorități parlamentare, care cel puțin la nivel declarativ este „pro-europeană”. Chiar dacă teoretic această majoritate este constituită „cu acte în regulă”, adică există un document formal, prin care 57 de deputați își pun semnătura pentru constituirea ei, legitimitatea ei este puternic contestată.
Curentul protestatar, care a fost inițiat cu un an în urmă prin apariția unei platforme care se declara inițial „civică și apolitică”, a trecut în ultimul timp prin mai multe transformări. În primul rând, este vorba de solidarizarea mai multor forțe politice, care în principiu sunt antagoniste. Astfel, astăzi liderii declarați ai protestelor reprezintă cel puțin trei sensibilități geo-politice diferite: pro-europenii din cadrul Partidului „Demnitate și Adevăr” condus de Andrei Năstase, pro-rușii din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon, și „moldoveniștii” din Partidul Nostru condus de Renato Usatîi. „Unitatea sacră” a acestor trei forțe politice este rezultatul tentativei de nominalizare la funcția de Prim-ministru a lui Vlad Plahotniuc, liderul de facto al Partidului Democrat și al majorității parlamentare.
Programul PARE 1+1 va fi prelungit pentru următorii trei ani
16 decembrie 2015, Chișinău – Programul-pilot pentru atragerea remitențelor în economie PARE 1+1 va fi extins până în 2018. La propunerea Ministerului Economiei, decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.
Programul PARE 1+1 este destinat lucrătorilor migranţi şi/sau rudelor de gradul întâi ale acestora, care doresc să investească în lansarea sau/şi dezvoltarea unei afaceri proprii. A fost lansat prin Hotărârea de Guvern nr. 972 din 18.10.2010 și funcționează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitenţe este suplinit cu un leu în calitate de grant din mijloacele Programului-pilot.
ITALIA: „Am venit să colindăm”
de Cristina Blănaru
Anul acesta, pe data de 10 a lunii lui Gerar, la Padova a avut loc concertul „Am venit să colindăm”, organizat de Biserica Ortodoxă Moldovenească „Nașterea Maicii Domnului” din Padova, cu parohul protoiereul Vasile Șestovschi, în colaborare cu Asociația „Moldavi nel Veneto”. Aflată deja la cea de a 3-a ediție, această sărbătoare ne-a transmis și în acest an atmosfera sărbătorilor de iarnă sărbătorite „ca acasă”.
Cu frumoase și mult dorite colinde de Nașterea Domnului ne-au delectat corul Bisericii Ortodoxe Moldovenești „Nașterea Maicii Domnului” din Padova și ceata de colindători a familiei Prodan/ Sângureanu/ Roșca. Mai mici ca vârstă, dar nu ca importanță au fost colindătorii corului junior „Silver Bells – Clopoțeii de argint” al Bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Un cor relativ tânăr, dar care are deja adunat la activ concerte și participări la diverse serate literare. Constituit la 7 ianuarie 2015 din inițiativa doamnei Lucia Palii Păduraru și domnului Constantin Prodan, corul a participat la sărbătorile din cadrul comunității parohiale a Bisericii Nașterea Maicii Domnului: Sărbătoarea Mironosițelor Femei, Ziua Internațională a Copiilor, Hramul Bisericii – 21 septembrie, la seratele literare organizate de Biblioteca din localitatea Limena, Padova, „Sotto le stelle” din 26 iunie 2015 și „Natale con noi” din 18 decembrie 2015. Cu pregătiri duminicale regulate, corul a ajuns să-și îmbogățească semnificativ repertoriul cu cântece creștine și colinde, cântece despre plaiul natal, mamă, Mărțișor. La concertul de duminică, corul a bucurat spectatorii cu un recital de poezie și colinde tradiționale („Domn, Domn să-nălțăm”, „Steaua sus răsare”, „Căprița”, „Moș Crăciun”) și din repertoriul internațional, precum „Gingle bells” în italiană și „I have a dream” (repertoriu ABBA în engleză).
PORTUGALIA: „Magia fulgilor de nea”
de Rodica Gherasim
Pe data de 27 decembrie 2015, în oraşul Barreiro, Portugalia, Asociaţia Culturală a Imigranţilor Moldoveni „Mioriţa” a organizat Sărbătoarea „Magia fulgilor de nea”.
În localul Asociaţiei Portugheze Clube 31 Ianuarie „Celtii” s-au adunat părinţi şi copii moldoveni, români, portughezi. Din tavanul sălii „cădeau” fulgi de nea confecţionaţi de către copiii Clubului Literar-dramatic „Moştenitorii” al aceleiași asociaţii. Părinţii s-au simţit ca în copilărie, cu iernile pline de zăpadă, cu pom de crăciun, cu sunetul clopoțeilor şi melodia colindelor.
Pe scenă, la „gura cuptorului”, lângă masa cu colăcei, crăciunel şi candeluţă, trebăluia gospodina casei, ajutată de gospodar, pregătindu-se de oaspeţi-colindători, urători. La fereastra cu galbenă gutuie şi muşcată s-a cântat piesa „Galbenă gutuie”. Au răsunat apoi colinde ale grupului de femei şi ale grupului de bărbaţi ale asociaţiei „Mioriţa”. N-a lipsit nici tradiţionala urătură „Bădiţa Traian”, culeasă din folclorul autentic. Gospodina le-a dat colacul binemeritat, aşa cum dictează tradiţia strămoşească. Copiii de la Clubul literar-dramatic „Moştenitorii” au interpretat cântecul „Fulgi de nea”, primind binecuvântarea autoarei Ada Zaporojanu, căreia doresc, pe această cale, să-i aduc mulţumiri şi multe salutări.
PORTUGALIA: Surorile Osoianu la Festivalul tradițiilor și sărbătorilor de iarnă din Portugalia
de Olesea Tanașciuc
Se spune că e bine să primeşti colindători, pentru că urarea lor aduce noroc. La fel face și comunitatea moldovenilor din Portugalia, care an de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, are parte de cele mai frumoase colinde și urături, pentru că anume ele sunt o parte importantă a spiritului Crăciunului.
Anul acesta, Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă „Deschide uşa creştine…” din Portugalia a ajuns la cea de-a V-a ediție. Evenimentul aniversar, organizat de Centrul de Cultură şi Artă „Trei culori”, a avut loc duminică, 20 decembrie, în localitatea Palmela.
După cum au promis, organizatorii au oferit publicului un program bogat, în care a evoluat Ansamblul etno-folcloric familial din Republica Moldova „Surorile Osoianu”, cele cinci voci gemene care, la sfârşit de secol XX, au adus colindul în scena profesionistă, ansamblu mult apreciat acasă ca promotor veritabil al folclorului autentic. Surorile Osoianu au interpretat colinde tradiționale și alte melodii frumoase, umplând golurile din sufletul moldovenilor din Portugalia.
SPANIA: „Sărbătorile de iarnă” la Madrid
de Natalia Andronic
În perioada 17-22 decembrie 2015, în inima capitalei Spaniei, Madrid, s-a desfăşurat, în premieră, sub auspiciile Primăriei orașului, Târgul Internaţional de Crăciun din Madrid cu genericul „Sărbătorile de iarnă”.
Republica Moldova a participat pentru prima dată la acest târg. Evenimentul a fost marcat cu muzică, dansuri, bucate tradiţionale şi vin moldovenesc. Vizitatorii au rămas încântaţi să descopere cât de multe poate oferi Moldova. Dansurile populare au fost cartea de vizită a țării noastre la Expoziţie. Atraşi de ritmul muzicii moldoveneşti, sute de cetăţeni străini s-au adunat în pavilionul nostru. Oaspeţii au gustat din bucate tradiţionale şi vin.
ITALIA: „Natale con noi”
de Cristina Blănaru
În data de 18 decembrie 2015, corul de copii al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din orașul Padova (preot paroh protoiereul Vasile Șestovschi), împreună cu Asociația „Moldavi nel Veneto”, a participat la serata literară Natale con noi, organizată de Biblioteca Municipală din or. Limena, provincia Padova, Italia. Corul de copii al bisericii este relativ tânăr, dar a fost invitat deja a doua oară la evenimente organizate de această bibliotecă.
Am împărtășit cu publicul emoțiile și atmosfera sărbătorilor noastre de iarnă, dând start micului nostru recital cu pastelul „Iarna” de Vasile Alecsandri, recitat pe fundal de doină. Am delectat publicul din sală cu colindele bine cunoscute la noi „Steaua sus răsare”, „Domn, Domn să-nălțăm”, „Moș Crăciun”, dansul „Căprița”, toate interpretate sub conducerea doamnei Lucia Păduraru, conducătorul corului, și acompaniate la acordeon și fluier de către domnul Constantin Prodan.
ITALIA: Hepatita – este sau nu o problemă a moldovenilor din Padova?
de Aliona Purci
În ultimele decenii, în Italia, epidemiologia hepatitelor virale a suferit o schimbare pozitivă profundă, acest fapt datorându-se mai multor factori determinanți, cum ar fi îmbunătățirea condițiilor de igienă și socio-economice. Cu toate acestea, migrația continuă a persoanelor din țările cu un grad ridicat de boli hepatice a adus în Italia un număr tot mai mare de purtători ai VHB cronice. Studii multicentrice demonstrează că cei mai mulţi migranţi infectaţi vin din Europa de Est. Din acest motiv, de câţiva ani, U.L.S.S. Nr.16 din oraşul Padova, Regiunea Veneto, a elaborat un proiect care vine în întâmpinarea celor care doresc să urmeze acest tip de tratament sau, eventual, să facă toate investigaţiile necesare. Este o oportunitate pentru toţi migranţii de a preveni sau trata hepatita gratuit. Un grup de medici preparaţi, în frunte cu doctorul Salvatore Lobello, stau la dispoziția celor care au grijă de propria sănătate.
Doctorul Lobello ne-a relatat care sunt rezultatele proiectului la momentul dat.
PORTUGALIA: Hramul Bisericii Sf. Apostol Andrei din oraşul Setubal
de Rodica Gherasim
Nostalgia, Amintirile, Dorul nu ne părăsesc niciodată, mai ales când e vorba de sărbători. Dar încercăm să stingem această flacără a sufletului prin a ne strânge grămăjoară, astfel încât să ne simţim ca acasă. De cele mai dese ori mergem în Lăcaşul Sfânt, ca să ascultăm o slujbă rostită în limba maternă. De data aceasta, prilej de a ne simţi cu sufletul acasă a fost Hramul Bisericii Sf. Apostol Andrei din oraşul Setubal.
Răsfoiește ziarul în format PDF
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8