joi, februarie 2, 2023
AcasăArticolGazeta Basarabiei - Anul VII, Nr. 6, 1-30 septembrie 2015

Gazeta Basarabiei – Anul VII, Nr. 6, 1-30 septembrie 2015

Forumul Tinerilor Basarabeni din Diaspora: rezultate

Liga Studenților Basarabeni din Ploiești și echipa proiectului „Conferința Deschisă Republica Moldova 2020”, în parteneriat cu mai multe asociații din diaspora au organizat în perioada 30 iulie – 2 august 2015, la Sinaia (România), Forumul Tinerilor Basarabeni din Diaspora. La lucrările forumului s-au înscris 132 paricipanți, dintre care au fost selectați 60 de tineri veniți din 13 țări. Pe parcursul celor trei zile, participanții au identificat o serie de probleme cu care se confruntă societatea din Republica Moldova și au propus soluții concrete pentru aceste probleme în cele trei ateliere de lucru:

Atelier 1: „Mediul înconjurător și responsabilitatea civică: provocări și soluții pentru Republica Moldova”, moderator Dorin Dușciac

Participanții la atelier au identificat o serie de probleme majore cu care se confruntă Republica Moldova în domeniul protecției mediului înconjurător. Printre acestea, cele mai multe sunt legate de inexistența unui sistem de gestionare eficientă a deșeurilor. FTBD _p.1După părerea tinerilor participanți, absența unui cadru legal și normativ modern și coerent generează o situație incompatibilă cu dezvoltarea Republicii Moldova și cu aspirațiile de integrare europeană. Astăzi gestionarea incompletă și ineficientă a acestui sector conduce nu doar la deteriorarea peisajului prin amplasarea haotică a gunoiștilor în localități, dar și la poluarea puternică a solurilor, a aerului și a apelor de suprafață și de adâncime. Fiind orientați către identificarea unor răspunsuri adecvate la problemele existente, participanții la Atelier au formulat patru propuneri de proiecte.

[Citește mai departe…]

Un italian îndrăgostit de Moldova

 Redactor-șef al revistei „Moldova în Progres”, Luigi Savoia încearcă să contribuie la promovarea Republicii Moldova prin diverse proiecte naționale și internaționale.  

Un italian1Îndrăgostit de Moldova, de tradițiile și locurile pitorești de aici, Luigi Savoia se străduiește să vorbească limba română la perfecție, cu un accent italian care se face remarcat din start. A îndrăgit mult această țară, pentru că de aici îi este soția și câteva rădăcini ascunse. Prima impresie pe care și-a făcut-o călcând pe aceste meleaguri a fost exprimată printr-un singur cuvânt: „ger”! În pofida frigului de afară și a iernii care își făcea simțită prezența, dumnealui se simțea ca acasă.

De la chimie până la marketing, strategii de comunicare și jurnalism „nu sunt decât 11 ani”

„Sunt un italian, care după mai mulți ani de activitate în domeniul chimiei a ales să-şi schimbe jobul. Aproape 11 ani de zile am fost responsabil de un laborator de chimie într-o centrală termoelectrică în Calabria, Crotone, localitatea în care m-am născut. Mama mea este româncă, tata e italian. În 2011 fabrica noastră a fost închisă timp de un an pentru renovare şi eu am venit în Moldova, în vacanţă, deoarece cunoşteam o fată moldoveancă. Este soţia mea dragă deja de trei ani. Era luna martie şi afară erau – 23 de grade, foarte frig. Am reuşit totuşi să mă plimb prin Chişinău şi am rămas impresionat de multitudinea de parcuri și de centrele culturale importante: teatre, muzee, mănăstiri. Atunci am zis că acest oraş ar trebui să fie foarte frumos vara. Și într-adevăr, când am revenit mai târziu, în luna iulie, Chişinăul era schimbat total: totul era frumos, verde, cu miros de flori, foarte atrăgător pentru mine. Mai târziu m-am pus şi am studiat un pic de istorie și așa, din octombrie până în ianuarie 2012, m-am gândit şi am zis: „Hai să încercăm să promovăm Moldova prin alte metode”. Am văzut că erau multe reviste pe piaţă, dar totuşi lipsea ceva… Am început să mă gîndesc la un proiect nou, la „cum vede un străin Moldova”. Deci, cum vedeam eu, cu ochii mei, Moldova” ne relatează Luigi Savoia.

[Citește mai departe…]

Platforma NU

de Dorin Dușciac

DorinDusciacOdată cu reluarea anului de studii la începutul lunii septembrie, spațiul mediatic din Republica Moldova a ieșit din amorțeala cauzată de acalmia vacanței de vară. Începutul unui nou „sezon politic” a fost marcat în forță, prin protestul organizat de către Platforma Civică Demnitate și Adevăr (DA), în data de 6 septembrie a anului curent. Anunțat de către organizatori cu peste trei luni în urmă, acest protest a readus în prim plan o serie de revendicări care în ultimele luni s-au aflat în centrul atenției opiniei publice. Asistăm la o evidentă radicalizare a mișcării protestatare, care se manifestă pe mai multe planuri concomitent. În cele ce urmează, vom încerca să punctam cîteva argumente în susținerea acestei afirmații…

[Citește mai departe…]

Răsfoiește ziarul în format PDF 

Pagina 1

Gazeta Basarabiei_nr.6_2015 - WEB001

Pagina 2

Gazeta Basarabiei_nr.6_2015 - WEB002

Pagina 3

Gazeta Basarabiei_nr.6_2015 - WEB003

Pagina 4

Gazeta Basarabiei_nr.6_2015 - WEB004

Pagina 5

Gazeta Basarabiei_nr.6_2015 - WEB005

Pagina 6

Gazeta Basarabiei_nr.6_2015 - WEB006

Pagina 7

Gazeta Basarabiei_nr.6_2015 - WEB007

Pagina 8

Gazeta Basarabiei_nr.6_2015 - WEB008

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments