sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăArticolGazeta Basarabiei - Anul VII, Nr. 5, 1-31 iulie 2015

Gazeta Basarabiei – Anul VII, Nr. 5, 1-31 iulie 2015

Reguli noi, pentru o politică nouă

de Dorin Dușciac

DorinDusciacAlegerile locale care s-au desfășurat recent în Republica Moldova au adus o confirmare a unui sentiment care s-a făcut din ce în ce mai vizibil în spațiul pruto-nistrean în ultimele luni. Un lucru este evident : clasa politică actuală din țara noastră a atins și chiar a depășit anumite limite, dincolo de care va fi foarte greu, practic imposibil, să mai recîștige încrederea și o largă acceptare a societății. În multe localități, inclusiv în municipiul Chișinău, alegerile primarilor și a consiliilor (locale, raionale, municipale) – au fost influențate de o serie de factori care nu au nimic în comun cu problemele de ordin local. De multe ori candidații au scos în evidență eternele « probleme geo-politice » și au neglijat aproape cu desăvîrșire adevăratele așteptări ale locuitorilor din aceste localități. Această confuzie de genuri, operată cu bună știință de către majoritatea forțelor politice de la noi, indiferent de orientarea și de doctrina lor, au condus la o aprofundare a sentimentului de abandon, la o aprofundare de fapt a dezamăgirii quasi-generalizate.

[Citește mai departe…]

Oamenii sunt în drept să îşi redobândească justiţia şi să demonstreze împotriva guvernului şi a corupţiei

Interviu. Rubrică permanentă: „Puncte cardinale, orientare în actualitate”

Monica Macovei 3Interviu cu Monica Macovei, expert pe justiție pentru Consiliul Europei în Europa de Est, având misiuni diplomatice inclusiv în Republica Moldova

realizat de Alla Tofan, în exclusivitate pentru Gazeta Basarabiei

Alla Tofan: Care este opinia dvs. vis-a-vis de “demisia de onoare” a premierului Chiril Gaburici?

Monica Macovei: Acuma este la modă să se spună “demisie de onoare”, se simt mai bine dacă își spun că își dau demisia de oanoare. Demisia este demisie. Însă dacă putem compara cu ce se întâmplă în România, chiar e de onoare. Adică la noi premierul a declarat că își dă demisia dacă e urmărit penal, după care a intrat la DNA și a aflat că este urmărit penal, a zis că nu și-o mai dă. Acuma zice că și-o va da când va fi condamnat definitiv de un judecător. Deci nu are onoare deloc. Așa că din acest punct de vedere sunteți mai buni decât noi.

[Citește mai departe…]

Un sfat pentru tinerii artisti: să creadă în propriul lor mesaj artistic, să nu-și trădeze visele!

Interviu cu Cezara Kolesnik, pictoriță stabilită la Bruxelles, Belgia

www.cezarakolesnik.com

GB Nr. 92 - CezaraKolesnik 1Dorin Dușciac: Cezara Kolesnik, de peste 15 ani locuiți departe de Republica Moldova, sunteți astăzi o artistă pictoriță apreciată, cunoscută și recunoscută în multe țări din Europa și nu numai. Pentru început, o întrebare “banală”: e greu să debutezi o carieră artistică în Europa?

Cezara Kolesnik: Consider că unui artist îi va fi greu să debuteze oricînd și oriunde, greul fiind nu doar financiar dar și emoțional. Un artist este tot timpul supus ochiului critic al publicului, și asta e valabil pentru orice colț al lumii în care își lansează cariera.

[Citește mai departe…]

Românii din Franța, acțiuni comune în contextul comemorării a 75 de ani de la raptul Basarabiei

Comunicat de presă

GB Nr. 92 - Lansare de carte 1Reprezentanții filialelor din Franța ale Platformei Unioniste Acțiunea 2012 și Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) au organizat în colaborare cu mai multe asociații partenere o serie de evenimente în contextul comemorării a 75 de ani de la raptul Basarabiei prin agresiunea URSS împotriva României, din 28 iunie 1940.

Invitatul de onoare al organizatorilor a fost istoricul Igor Cașu, cercetător la Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova. În prima parte a evenimentului a avut loc proiecția filmului documentar ,,Stalin – dictatura terorii” (BBC, 2014), urmată de conferința ținută de invitatul de la Chișinău, sub genericul ,,Relațiile franco-române în perioada interbelică”. Istoricul Igor Cașu a subliniat în acest cadru sprijinul constant al Franței pentru recunoașterea Marii Uniri de la 1918, precum și în favoarea integrității teritoriale a României în perioada interbelică. Totodată, conferențiarul a demonstrat legătura dintre capitularea Franței în fața Germaniei naziste, din 21 iunie 1940, și agresiunea ulterioară a URSS împotriva României (ultimatumul din 26 iunie și anexarea din 28 iunie a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța). Intervențiile lui Cașu au fost completate de istoricul Matei Cazacu și de președintele asociației ,,La Maison Roumaine”, Alexandru Herlea. În cea de-a doua parte a evenimentului a fost lansat volumul ,,Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violența și rezistența în R(A)SS Moldovenească, 1924-1956”, semnat de Igor Cașu. Cartea a fost prezentată publicului de Matei Cazacu și ambasadorul Republicii Moldova în Franța, ES Oleg Serebrian.

[Citește mai departe…]

FORUMUL TINERILOR BASARABENI DIN DIASPORA

Comunicat de Presă

Gazeta Basarabiei_nr.5_2015 - WEB008Liga Studenților Basarabeni din Ploiești și echipa proiectului „Conferința Deschisă Republica Moldova 2020”, în parteneriat cu mai multe asociații din diaspora anunță organizarea Forumului Tinerilor Basarabeni din Diaspora, care se va desfășura la Sinaia (România), în perioada 30 iulie – 2 august 2015.

Principalul obiectiv al acțiunii constă în crearea și consolidarea unei platforme permanente de comunicare între tinerii basarabeni din diaspora, care va facilita coeziunea acestora și va contribui la studierea și elaborarea modelelor de dezvoltare a Republicii Moldova. La Forum vor participa reprezentanți ai mediului asociativ a tinerilor basarabeni din străinătate, dar și a tinerilor din Republica Moldova și România. Pe parcursul celor trei zile, participanții vor identifica o serie de probleme cu care se confruntă societatea din țara de origine, și vor propune soluții concrete pentru aceste probleme. Tematicile abordate se vor referi în principal la: protecția mediului înconjurător și responsabilitatea civică, antreprenoriatul social și probleme legate de dezvoltarea creativității tinerilor.

[Citește mai departe…]

Răsfoiește ziarul în format PDF 

Pagina 1

Gazeta Basarabiei_nr.5_2015 - WEB001

Pagina 2

Gazeta Basarabiei_nr.5_2015 - WEB002

Pagina 3

Gazeta Basarabiei_nr.5_2015 - WEB003

Pagina 4

Gazeta Basarabiei_nr.5_2015 - WEB004

Pagina 5

Gazeta Basarabiei_nr.5_2015 - WEB005

Pagina 6

Gazeta Basarabiei_nr.5_2015 - WEB006

Pagina 7

Gazeta Basarabiei_nr.5_2015 - WEB007

Pagina 8

Gazeta Basarabiei_nr.5_2015 - WEB008

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments