Republica Moldova după Summitul Parteneriatului Estic de la Riga (21-22 mai 2015)
Interviu. Rubrică permanentă: „Puncte cardinale, orientare în actualitate”
Interviu cu Nicu Popescu, Cercetător Senior, Institutul pentru Studii de Securitate al UE, Paris, Franța,
realizat de Dorin Dușciac, în exclusivitate pentru Gazeta Basarabiei
Dorin Dușciac: După părerea Dvs – cum trebuie să se simtă cetățenii Republicii Moldova dornici de o aprofundare a procesului de integrare europeană, după recentul summit de la Riga?
Nicu Popescu: Moldova a avut așteptări reduse de la Riga, pentru că a obținut deja cam tot ce se putea obține de la Uniunea Europeană în această etapă a relației UE-Moldova – și liberalizarea vizelor, și Acordul de Asociere, și asistență financiară. Deci în acest sens faptul că Riga nu a adus mari schimbări în relația Moldova-UE este mai degrabă un semn al succesului acestei relații de până acum. Acum principala miză pentru Republica Moldova este să implementeze Acordul de Asociere. Sunt aproape o mie de pagini care trebuie implementate în următorul deceniu. Este foarte mult de lucru. Anume această implementare contează cel mai mult acum.
Proteste, demnitate și adevăr
de Dorin Dușciac
În ultimele cîteva săptămîni Republica Moldova a intrat în febra protestelor. S-au organizat mai multe acțiuni publice, la care au participat mulțimi destul de importante de oameni, la care s-au scandat lozinci diverse și la care s-au înaintat cereri și cerințe către conducerea țării. Cele mai vizibile dintre acțiunile din ultimele cîteva săptămîni au fost cele organizate de Platforma Civică “Demnitate și Adevăr” (platforma DA), apărută recent în spațiul public. Creată ca reacție la nevotarea de către Parlament a unui Guvern condus de Iurie Leancă în luna februarie a anului curent, această platformă întrunește un șir de personalități ai vieții publice din Republica Moldova, care au devenit cunoscuți mai ales în ultimii cîțiva ani prin adoptarea unei poziții vehemente, “împotriva unei guvernări corupte”. Adoptînd o retorică radicală și justițiară, cu anumite accente robespierriene, reprezentanții Platformei DA au înaintat o serie de revendicări, care se bazează în primul rînd pe “demisia imediată și necondiționată a mai multor persoane din conducerea statului”.
Răsfoiește ziarul în format PDF
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8