sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăArticolGazeta Basarabiei - Anul VII, Nr. 1, 1-31 martie 2015

Gazeta Basarabiei – Anul VII, Nr. 1, 1-31 martie 2015

Primăvara sărbătorită la Montreal

 de Ala Mândâcanu

Primavara sarbatorita la Monreal pag1Deși la Montreal mai ninge, comuitatea sărbătorește sosirea primăverii. Asociațiile concetățenilor noștri organizează diverse evenimente, unul mai frumos decât altul. Se simte experiența acumulată în ultimii ani de către asociații și consolidarea  membrilor acestora. Să punctăm pe scurt  evenimentele lunii februarie și martie care s-au desfășurat la Montreal:

13 februarie. Concertul „Voia bună ne adună”, susținut de Mihai Ciobanu, Mihăiță Ciobanu și Vitalie Dani la Comunitatea Moldovenilor din Québec, președinte Ala Mîndîcanu. Peste 200 de participanți. Voia bună a fost prezentă pe tot parcursul serii. Artiștii vor mai reveni…

15 februarie. „Restaurant day”, o prezentare a bucatelor naționale, organizată, pentru a treia oară deja, de Nata Albot și asociația sa, Koolture Tricolore. Peste 100 de participanți. Mulți oaspeți din locuitorii Montrealului, încântați de bucătăria noastră tradițională.

[Citește mai departe]

 

Coaliție minoritară la Chișinău

de Dorin Dușciac

Coalitie minoritara la Chisinau2După alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 în viața politică din Republica Moldova a urmat o perioadă care nu poate fi calificată altfel decât „stranie”. Trei partide de orientare pro-europeană care au ajuns să fie reprezentate în noul Parlament – Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL) și Partidul Democrat (PD) – au început (cel puțin la nivel declarativ, „oficial”) să negocieze formarea unei noi coaliții pro-europene în țara noastră.

Cele 55 de mandate de deputat ale partidelor care în 2009 și în 2010 au format Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) ar fi permis instalarea unui Guvern declarat pro-european, care să continue reformele demarate acum cinci ani, și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Însă, în urma mai multor săptămâni de discuții interminabile, de tergiversări și de replici acide reciproce adresate prin intermediul presei, nu s-a reușit formarea unei coaliții majoritare în formatul PLDM-PL-PD, și astfel re-editarea unei noi AIE. În schimb, la sfârșitul lunii ianuarie 2015, după aproape două luni de stagnare dificil explicabilă, două din cele trei partide (PLDM și PD) au anunțat crearea unei coaliții minoritare – Alianța pentru o Moldovă Europeană – cu doar 42 de voturi din 101. Liderii celor două partide membre ale coaliției minoritare au explicat acest pas prin „imposibilitatea identificării unui teren comun cu Partidul Liberal”. Într-adevăr, au existat mai multe controverse, care au fost aduse (deseori fragmentar) la cunoștința publicului larg.

[Citește mai departe]

 Răsfoiește ziarul în format PDF

 

Pagina 1

Gazeta Basarabiei_nr.1_2015 - WEB001

Pagina 2

Gazeta Basarabiei_nr.1_2015 - WEB002

Pagina 3

Gazeta Basarabiei_nr.1_2015 - WEB003

Pagina 4

Gazeta Basarabiei_nr.1_2015 - WEB004

Pagina 5

Gazeta Basarabiei_nr.1_2015 - WEB005

Pagina 6

Gazeta Basarabiei_nr.1_2015 - WEB006

Pagina 7

Gazeta Basarabiei_nr.1_2015 - WEB007

Pagina 8

Gazeta Basarabiei_nr.1_2015 - WEB008

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments