duminică, mai 28, 2023
AcasăArticolGazeta Basarabiei - Anul VI, nr. 15, 16-31 octombrie 2014

Gazeta Basarabiei – Anul VI, nr. 15, 16-31 octombrie 2014

VA IEȘI OARE DIASPORA LA VOT?

Apelul diasporei și reacția partidelor pro-europene

de Ala Mândâcanu 

Ala MindicanuZiua alegerilor parlamentare din Republica Moldova se apropie vertiginos. La Chișinău campania este în plină desfășurare. Comentatorii își dau cu părerea, migrând de la un post TV la altul, voluntarii împart pliante și broșuri trecătorilor,  ziarele promovează partizanatul politic, infirmând principiul echidistanței celei de-a patra puteri… Toată lumea comentează, se informează reciproc, face prognoze… Partidele politice fac naveta prin sate și orașe, convingând alegătorul ca anume cutare sau cutare formațiune sau lider le va aduce fericirea.

Diaspora e departe, muncește cuminte în țările  de reședința și speră că acasă, adică în Republica Moldova, totul va fi bine .

La congresul  din luna august Diaspora a adoptat un Apel, în care a îndemnat  liderii, deputații, miniștrii și membrii de rând ai partidelor pro-europene să păstreze unitatea și coeziunea în activitatea lor; să participe în alegerile din 30 noiembrie cu o listă comună, pentru a demonstra că voința politică pentru atingerea scopului de integrare europeană e mai puternică decât ambițiile personale și interesele înguste. Diaspora își dorește, ca și întregul popor, reforma sistemului judiciar,  asigurarea securității  investițiilor, extirparea corupției…

[Citește mai departe…]

 

Doină, dor și omenie

 de Aliona Purci

Va iesi oare diaspora la vot2Nu în zadar se spune că toamnele în Moldova sunt de aur. Anume toamna, se numără bobocii, se strâng roadele și se văd rezultatele muncii unui an întreg. În Italia toamnele sunt altfel. Aici toamna are o altă culoare. Aici nu cad frunzele de pe toți copacii și nici nu se strâng toate roadele. Aici toamna are și alt gust. Din acest motiv, câteva asociații moldo-italiene din provincia Modena au adus toamna din Moldova în Italia.

Pe 12 octombrie, în orașul Sassuolo (Modena) a avut loc cea de-a doua ediție a acestei frumoase sărbători cu genericul „Doină, dor și omenie”. Evenimentul a fost organizat de către grupul socio-cultural „Plai”, condus de Maria Antoci în colaborare cu asociația „Mihai Eminescu ” din Reggio Emilia, grupul muzical „Datina”, Biserica Ortodoxă Română din Reggio Emilia și Crucea Roșie din Canal San Bovo (Trento), sub patronatul primăriei din Sassuolo și cu sprijinul Partidului Democrat din Republica Moldova.

Evenimentul dedicat frumosului anotimp al culorilor, a adunat în jur de 400 de persoane. Conaționalii noștri au ascultat cu drag melodiile domnului Iulian Caranfil, ex-component al legendarei formații „Noroc” din Republica Moldova. Programul cultural a fost completat cu o frumoasă prezentare a copiilor moldoveni care frecventează școală duminicală. Ei au recitat poezii și au interpretat cântece în limba română. Nu a lipsit nici tradiționala „Casa Mare” care a fost împodobită cu obiecte lucrate manual de gospodinele noaste.

[Citește mai departe…]

Răsfoiește ziarul în format PDF 

Pagina 1

Gazeta Basarabiei_nr.15_2014 - WEB001

Pagina 2

Gazeta Basarabiei_nr.15_2014 - WEB002

Pagina 3

Gazeta Basarabiei_nr.15_2014 - WEB003

Pagina 4

Gazeta Basarabiei_nr.15_2014 - WEB004

Pagina 5

Gazeta Basarabiei_nr.15_2014 - WEB005

Pagina 6

Gazeta Basarabiei_nr.15_2014 - WEB006

Pagina 7

Gazeta Basarabiei_nr.15_2014 - WEB007

Pagina 8

Gazeta Basarabiei_nr.15_2014 - WEB008

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments