Diaspora, aliat firesc al Republicii Moldova
Diaspora la Congresul al VI-lea
de Ala Mândâcanu
În august-septembrie 2014 la Chișinău au avut loc mai mute evenimente legate de diasporă. Pentru prima oară au fost organizate Zilele Diasporei, în cadrul cărora membrii diasporei, reveniți la baștină, au reușit să comunice mai multe zile la rând să ia parte la conferințe, la diverse ateliere de lucru, la multiple evenimente culturale.
Zilele ușilor deschise la ministere și la Parlament, cele două conferințe științifice, de la ULIM și de la Palatul Republicii, cu prezentarea unor propuneri ale diasporei privind dezvoltarea economică, socială și politică a Republicii Moldova, evenimentele culturale de la „Complexul etno-cultural Vatra”, lucrările Congresului al VI-lea al Diasporei – toate au decurs într-un ritm foarte intens. Cred că organizatorii, adică Guvernul, Biroul pentru Relaţiile cu Diaspora, dar și Biroul pentru Relațiile Interetnice, pot fi felicitați pentru succesul lor.
Evenimentul central a fost, totuși, Congresul care s-a desfășurat la Palatul Republicii în zilele de 1-3 septembrie și care a întrunit peste 130 de delegați din peste 15 țări. Acum, după doi ani de la Congresul al V-lea, delegații au căutat răspunsuri la întrebările: Ce s-a făcut în acest răstimp ? Ce nu s-a făcut? Care este starea de spirit a Diasporei? Ce-i de făcut în continuare?
Parcurgând Rezoluția Congresului al V-lea al Diasporei din 2012 și a Consiliului Coordonator al Diasporei din Florența, 2013, am constatat cu satisfacție că marea majoritate a propunerilor formulate în cele doua rezoluții au fost realizate, parțial sau plenar. Printre acestea menționez crearea Biroului pentru Relațiile cu Diaspora, desfășurarea unor proiecte culturale, educaționale și artistice, asigurarea asociațiilor cu obiecte de artizanat, crearea posturilor de vice-miniștri responsabili pentru diaspora, numirea specialiștilor din diaspora la posturi decizionale, includerea reprezentanților diasporei în delegațiile oficiale ș.a.m.d.
Reintegrarea migrantilor întorși – realități
de Tamara Șchiopu
Patria nu se alege. Este o constatare și o realitate, pe care unii reușesc să o ignore. Eu nu reușesc. Pe cât de bine și sigură mă simt acolo în bătrâna Anglie pe atât de dornică și datoare mă simt aici în Moldova.
Și fiindcă nimeni nu mă așteaptă în Moldova cu serviciu și oferte, eu încerc să creez acest serviciu singură. BOSTANIADA Festival Etno GastronomicTM este unul din proiectele mele active în Moldova, care la sigur mă ține preocupată și într-o călătorie de descoperiri și lecții necontenite. Unele mai placute, decât altele. Unele mai complicate decât altele.
Dar acolo, departe, am învățat că nimic nu se dă ușor și din inerție, că pentru totul trebuie să investești. Să investești mai mult timp, decât bani, e adevărat.
Dar acolo, departe, am învățat și că o idie originală și cu potențial are șanse de viitor, pentru care trebuie și să lupți.
Răsfoiește ziarul în format PDF
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8