duminică, mai 28, 2023
AcasăArticolGazeta Basarabiei - Anul VI, Nr. 12, 1-15 septembrie 2014

Gazeta Basarabiei – Anul VI, Nr. 12, 1-15 septembrie 2014

CONFERINȚA DESCHISĂ

Republica Moldova 2020: contribuția diasporei la dezvoltarea țării de origine

  DorinaBaltagInterviu cu Dorina Baltag, doctorand la Facultatea de Politică, Istorie și Relații Internaționale la Universitatea din Loughborough, Marea Britanie. Cercetarea Dorinei analizează performanța diplomatică a Uniunii Europene în Europa de Est, pentru care Dorina a fost numită cercetător Marie Curie în cadrul programelor PC7 ale Comisiei Europene, în proiectul INCOOP coordonat de Universitatea de la Maastricht.

 Victoria Rudi: De ce ați ales 2020 drept linie temporală în titlul evenimentului?

Dorina Baltag: Inspirația pentru acest titlu, trebuie să recunosc, a fost influențată de mediul în care trăiesc și activez. Locuind în Olanda și lucrând în Marea Britanie, am observat cum programul Orizont 2020 a devenit punctul central al tuturor tendințelor din viața publică, dar și privată. Atât strategia unei instituții publice, cât și a unei întreprinderi economice sau a unei universități, va avea la bază cercetarea și inovarea, or esența celui mai mare program European pentru Cercetare și Inovare – Orizont 2020 – este anume acesta. Luând în considerație că integrarea europeană este obiectivul de politică externă, dar și internă nr. 1 pentru Moldova, precum și semnarea Acordului de Asociere, mi-a părut firesc ca evenimentul din 26-27 august curent să complementeze aceste tendințe europene.

Cercetarea, academică sau cea bazată pe experiența profesională, cuplată cu inovarea, inspirată din experiențele personale și profesionale acumulate, reprezintă o investiție în viitor. Cercetarea și inovarea sunt esențiale pentru o creștere durabilă. Acestea și stau la baza Conferinței Deschise Republica Moldova 2020: contribuția diasporei la dezvoltarea țării de origine.

[Citește mai departe]

Apelul diasporei la unitate

de Dorin Dușciac

RM2020Finele lunii august a anului curent a fost o perioadă încărcată pentru Diasporă. La Chișinău s-a desfășurat o suită întreagă de evenimente pentru, și cu participarea directă a conaționalilor noștri din afară. Suita de evenimente a demarat cu a doua ediție a Taberei DOR, care anul acesta a întrunit 101 copii de-ai noștri, care locuiesc în peste 15 țări ale lumii. Biroul pentru Relații cu Diaspora, organizatorul acestei tabere de vară, a reușit astfel să adune la Chișinău, pe durată unei săptămîni, un număr important de copii, care au avut o frumoasă experiență de apropiere cu cultura, limba și tradițiile pământului de care ei (sau părinții lor) s-au îndepărtat.

În perioada 26-27 august la Chișinău și-a ținut lucrările prima ediție a Conferinței Deschise “Republica Moldova 2020. Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine”. Acest eveniment a fost organizat de către o echipă formată din 10 voluntari din Diasporă, care locuiesc în 10 țări diferite. Scopul principal al Conferinței Deschise a fost acela de a crea o platformă propice pentru transferul de competențe, experiență profesională, bune practici și idei inovatoare, din Diasporă către Republica Moldova. Personalități marcante, printre care Președintele Republicii Moldova dl Igor Corman, fostul Prim-ministru al țării noastre dl Ion Sturza, ES Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău dl Pirkka Tapiola, Senatorul român pentru Diaspoăa dl Viorel Badea, reprezentanți ai diasporei, ai societății civile din Republica Moldova, membri ai Guvernului și deputați de la Chișinău, au luat parte la sesiunea plenară de deschidere a evenimentului, intitulată în mod original și sugestiv „Eurosfatul Republicii Moldova: contribuția Diasporei la parcursul European al țării”.

[Citește mai departe]

Răsfoiește ziarul în format PDF

Pagina 1

Gazeta Basarabiei_nr.12_2014 - WEB001

Pagina 2

Gazeta Basarabiei_nr.12_2014 - WEB002

Pagina 3

Gazeta Basarabiei_nr.12_2014 - WEB003

Pagina 4

Gazeta Basarabiei_nr.12_2014 - WEB004

Pagina 5

Gazeta Basarabiei_nr.12_2014 - WEB005

Pagina 6

Gazeta Basarabiei_nr.12_2014 - WEB006

Pagina 7

Gazeta Basarabiei_nr.12_2014 - WEB007

Pagina 8

Gazeta Basarabiei_nr.12_2014 - WEB008

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments