INTERVIU
Emil Druc: „Cu Franța avem nu doar afinități lingvistice și culturale, ci împărtășim și aceleași valori francofone”
Interviu cu Emil Druc, Ambasador al Republicii Moldova în Franța
Emil Druc s-a născut pe data de 17 mai 1956. Având o experiență bogată ca angajat al Ministerului Afacerilor Externe, unde a ocupat mai multe funcții în perioada 1992-2010, în 2010 a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Suediei, iar în 2011, prin cumul, în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al RM în Republica Finlanda şi în Regatul Norvegiei, cu reşedinţa la Stockholm. În acest an, Domnia sa a fost desemnat ambasador al Republicii Moldova în Franța.
„Capra cu trei iezi” în diasporă
Padova, Ravenna, Milano, Faro, Cascais (Lisabona) sunt orașele care au adunat sute de copii ale moldovenilor din diasporă pentru a viziona spectacolul „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. Această poveste îndrăgită de generații de copii a fost prezentată de către actorii Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău, care s-au aflat într-un turneu în Europa. Povestea „Capra cu trei iezi” trezește în inimile noastre bunătatea, mărinimia, compasiunea, toleranța, prietenia și, după cum ne povățuiește marele povestitor Ion Creangă, răsplata nu întârzie să vină, căci: „Bine faci, bine găsești”.
Lansare de carte, Victoria Dunford
MAD-Aid, organizația de caritate din Marea Britanie, condusă de basarabeanca Victoria Dunford, a organizat cel de al 5-lea eveniment de caritate. Gala care a marcat aniversarea MAD-Aid de cinci ani a întrunit 70 de oaspeți, dintre care peste 40 persoane au fost moldoveni din toate colțurile Regatului Unit.
Evenimentul a fost sponsorizat de echipa TAX Ace și Ocavia Limited, companii conduse de Iurie Bivol, moldoveanul care este și parte a consiliului non-executiv al organizației MAD-Aid. „Sunt mândră că, după cinci ani de muncă grea, am reușit să am primul eveniment pe insula noastră, unde 60% din oaspeți au fost moldoveni, concetățeni de ai noștri cărora le pasă și care așteaptă cu nerăbdare să fie implicați în proiectele noastre”, a menționat Victoria Dunford.
Electorala 2018. O avanpremieră.
Ultimele trei luni ale anului 2017, aflate la distanță de un an de la viitoarele alegeri parlamentare, marchează perioada în care se fac cele mai importante aranjamente pe scena politică a Republicii Moldova. Forțele politice care vor concura în toamna anului viitor pentru locuri în viitorul Parlament își pun la punct strategiile electorale, din care vor rezulta, în viitorul apropiat, importante mișcări. Regrupări de forțe caracterizate prin formarea unor alianțe, clarificarea pozițiilor în anumite probleme de importanță majoră, emergența și poziționarea ierarhică a liderilor care se vor plasa în 2018 pe primele locuri în listele electorale sau care își vor prezenta candidatura în cele mai importante circumscripții uninominale – toate acestea vor structura evoluția mediului politic de la noi în următoarele luni, spre deliciul comentatorilor politici.
Primele mișcări menite să re-configureze pozițiile (actuale, dar mai ales viitoare) au început deja să se manifeste pe eșichierul de dreapta și de centru-dreapta. În ordine cronologică, tonul a fost dat chiar în vara anului curent prin venirea fostului președinte al României, Traian Băsescu, în fruntea Partidului Unității Naționale (rezultat din fuziunea sprijinitorilor lui Anatol Șalaru cu Partidul DREAPTA, condus de Ana Guțu). Acest eveniment are o dublă importanță pe scena politică de la noi prin suflul de noutate pe care îl aduce în spațiul nostru politic: este pentru prima dată când un lider politic de calibru european se implică în politica din Republica Moldova și este pentru prima dată când o alianță a tuturor forțelor unioniste devine posibilă, prin exemplu, și asta în pofida contradicțiilor de ieri dintre liderii unioniști. Cu certitudine, intrarea lui Băsescu în politica de la Chișinău semnifică debutul unei noi perioade în evoluția dreptei naționale pro-românești și unioniste.
Biroul relații cu diaspora – 5 ani de activitate
Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat aniversează cinci ani de activitate, fiind instituit în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 780 din 19 octombrie 2012. Cu ocazia acestei aniversări, aducem cele mai sincere felicitări tuturor persoanelor care au stat la începuturile activității Biroului, precum și celor care, actualmente, prin profesionalism și dedicație, contribuie la menținerea și consolidarea relațiilor cu diaspora Republicii Moldova.
Cinci ani reprezintă o perioadă în care am reușit să începem anumite schimbări, să ne preocupăm de necesitățile cetățenilor noștri plecați peste hotare, să-i ascultăm, să le susținem inițiativele, să creăm o punte de legătură între ei și autorități și, cel mai important, să elaborăm politici pentru diasporă.
Cu acest prilej, dorim să ne exprimăm recunoștința față de partenerii noștri de dezvoltare, care sunt alături de noi.
Bucuria acestei sărbători o împărtășim cu toți dumneavoastră, stimați concetățeni din afara țării, membri ai asociațiilor diasporei, reprezentanți ai corpului diplomatic al Republicii Moldova acreditat peste hotare și toți cei care ne sunteți alături în realizarea proiectelor comune.
Sursa: www.brd.gov.md
Comitetul interministerial în domeniul diasporei
Prima ședință a Comitetului interministerial în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării (CIDMD) a avut loc în data de 12 octombrie curent. Evenimentul, organizat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD), grație Programului Global Comun „Integrarea migrației în strategiile naționale de dezvoltare”, implementat de OIM și Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare în Republica Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), a întrunit reprezentanți ai Administrațiilor Publice Centrale (APC), parteneri de dezvoltare, conform Hotărârii Guvernului nr. 725 din 08 septembrie 2017 cu privire la Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare (DMD).
În debutul evenimentului, Secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac și-a exprimat convingerea că acest comitet interministerial va asigura comunicarea și coordonarea eficientă a politicilor în domeniul DMD, care vor spori efectele pozitive ale fenomenului migrației internaționale asupra dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova. Secretarul general adjunct al Guvernului a menționat că potrivit viziunii strategice, până în anul 2025, Republica Moldova va deveni o țară cu un mediu favorabil de manifestare civică, socială, economică și politică pentru toți cetățenii săi și o destinație atractivă de reîntoarcere pentru membrii diasporei, realizarea angajamentelor în domeniul DMD axându-se pe următorii piloni: Dezvoltarea potențialului uman, Mobilizarea contribuției civice, Dezvoltarea parteneriatelor tematice și transferul de cunoștințe și tehnologii.
Centru educațional pentru copiii diasporei din Liban
Ambasada Republicii Moldova în Republica Libaneză, cu reședința la Ankara, a realizat o nouă acțiune în cadrul proiectului „Ambasada vine mai aproape de tine”.
În timpul vizitei în or. Beirut, în afara prestării serviciilor consulare cetățenilor stabiliți cu traiul în Republica Libaneză, a fost identificat un spațiu separat care urmează să servească drept Centru educațional-cultural pentru copiii și membrii diasporei. Solicitarea a fost înaintată de către conaționalii noștri în timpul vizitei anterioare a funcționarului consular al Ambasadei, la inaugurarea sediului Consulatului Onorific al Republicii Moldova în capitala libaneză.
Lansarea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Portugalia
La data de 6 octombrie curent, Centrul Cultural Moldav a dat startul Zilelor Culturii Republicii Moldova în Portugalia – proiect realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Cascais. Evenimentul a avut loc la sediul Centrului de Convivialitate din localitatea Trajouce, São Domingos de Rana, Cascais și a debutat cu prezentarea unui film despre Moldova.
De asemenea, în cadrul unei lecții publicului portughez i-a fost prezentată istoria Republicii Moldova. Către final, oaspeții prezenți la eveniment au degustat din copturile tradiționale.
Următorul eveniment prilejuit Zilelor Culturii Republicii Moldova îl va constitui inaugurarea expoziției de pictura a doamnei Alina Palamarciuc, membru al Centrului Cultural Moldav, care va avea loc pe 20 noiembrie, în incinta sălii „Janela Intercultural” a Înaltului Comisariat pentru Migrațiuni din Lisabona. Expozitia va fi vizitata de persoane diferite nationalitati, care zilnic vin la primire la Înaltul Comisariat pentru Migratiuni, inalti demnitari ai statultului portughez si UE.
Scopul acestior evenimente din cadrul Zilelor Culturii Republicii Moldova este ca publicul portughez sa ne cunoasca tara, valorile, limba, cultura si traditiile. Pe viitor vom incerca in fiecare an sa divulgam publicului portughez lucruru interesante despre/din Republica Moldova.
Aceasta e cel mai important pentru noi, ca cei de pe loc sa ne cunosca prin prisma lucrurilor positive, a traditilor noastre si a oamenilor talentati.
NADEJDA BOGHENCO, Lisabona
Ziua sportului moldav în Italia
Duminică, 08 octombrie 2017, în orașul Padova din Italia, în incinta complexului sportiv CUS Padova (via Jacopo Corrado 4) s-a desfășurat evenimentul sportiv „Ziua sportului moldav în Italia”.
La ediția din acest an a turneului de fotbal au participat 16 echipe de fotbaliști semi-profesioniști și amatori din toată Italia, formate din cetățeni ai Republicii Moldova, aflați cu traiul permanent pe teritoriul italian. Echipele vin din orașele: Bologna, Brescia, Treviso, Cittadella, Ferrara, Vicenza, Mestre, Milano, Padova, Reggio Emilia, Parma, Marghera, Peschiera del Garda, Veneția, Verona și San Dona di Piave. La fel şi la celelalte turnee au participat sportivi moldoveni din toată Italia. Participarea la eveniment a fost una numeroasă, deoarece sportivii vin însoţiţi de suporteri, fani, rude şi prieteni; stimele noastre sunt de peste 500 de conaţionali.
Luiza Vulpe Dedîșin, soprana moldoveancă crescută în Portugalia
Se spune că nu arta creează talentul, ci talentul creează arta. Talentul se vede în ceea ce reuşeşti să faci bine, fără efort, lucrând cu uşurinţă, cu entuziasm și cu pasiune. Luiza Vulpe Dedîșin este una dintre moldovenii care muncește cu pasiune și care își poartă talentul prin lume. Pasiunea pentru muzică o are de când se ține minte. Crede că vine de pe linia mamei, care cântă deosebit de frumos și pe care a admirat-o mereu.
Și-a început studiile muzicale încă în fragedă copilărie, la liceul „Ciprian Porumbescu” din Chișinău. Apoi, la 13 ani, a continuat în Portugalia, unde s-a stabilit o perioadă mai îndelungată împreună cu fratele și cu părinții săi. Atunci a fost una din cele mai importante perioade din viața Luizei. Nu a fost ușor să o ia de la capăt în altă societate. „Mi-a fost greu să mă despart de Moldova și de tot ce construisem acolo, dar și mai greu a fost să înțeleg cât de diferită sunt de colegii mei portughezi, din cauza marilor diferențe culturale, dar și a barierei lingvistice. După patru luni am intrat la Conservatorul din Lisabona și totul parcă a luat zbor. Am avut succese la studii și concursuri, am participat la numeroase proiecte atât în Portugalia, cât și peste hotare, am colaborat cu oameni deosebiți cu care suntem prieteni până astăzi”, își amintește tânăra.
„Nimeni, în străinătate, nu te așteaptă cu brațele deschise”
Ala Sava locuiește la Paris de șapte ani și este lobbyist pentru o companie franceză foarte importantă. Este originară din satul Cocieri, raionul Dubăsari, unde și-a petrecut copilăria și adolescența. Urmându-și visul de a deveni interpret-traducător, a mers la Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat din Moldova, pentru a studia limbile franceză și arabă. Dintotdeauna studiile au contat foarte mult pentru Ala, chiar dacă deseori se confrunta cu observații de genul: „Mai lasă cartea, știi că în Moldova studiile nu servesc la nimic…”. Ajunsă la vârsta de 30 de ani, poate să declare deschis că: „… anume datorită studiilor m-am realizat profesional și personal, dar și, bineînțeles, datorită oamenilor frumoși care mi-au trecut calea vieții, mă gândesc aici la profesoara mea de arabă de la USM, dna Eugenia Ziadeh, pe care, dacă citește acest interviu, o salut cu mult drag”.
Fiind studentă, niciodată nu i-a trecut prin minte să plece și să se stabilească peste hotare. Se vedea lector la universitate sau interpret-traducător pe lângă guvern. Dar destinul a decis altfel. În anul întâi de master a obținut o bursă de studii AUF (Agenția Universitară a Francofoniei), care i-a oferit posibilitatea să studieze timp de cinci luni la universitatea din Geneva, în Elveția. Acele cinci luni petrecute în Elveția au fost decisive în viața Alei. Pe parcursul acestei perioade și-a dat seama că viața ei în Moldova era săracă intelectual, cultural, dar și material. „Studenții europeni au acces liber la literatură, presă (biblioteci universitare, dar și municipale cu cele mai noi ediții de cărți, reviste etc.), la cultură, artă (tarife speciale pentru spectacole, muzee etc.) și la o sumedenie de alte posibilități de dezvoltare personală. La sfârșitul sejurului în Elveția, decizia de a pleca peste hotare pentru a-mi continua studiile era deja luată. Cum zic francezii „chose dite, chose faite”, în iunie 2010 am susținut teza de masterat și cu câteva săptămâni mai târziu am plecat în Franța”, își amintește Ala.
Alexandrina Mihai, moldoveanca care scrie istorie în sportul italian
Istoria italiană a cuplului Mihai, originari din Republica Moldova, începe în 2003, când capul familiei pleacă în Italia pentru șase luni, care s-au transformat ulterior în 14 ani. Acum familia locuiește în orașul Soave, provincia Verona, Italia.
Alexandrina a ajuns în Italia la vârsta de cinci ani. După șase ani de înot și dans, a hotărât să facă atletică ușoară în cadrul școlii unde învăța. Era o elevă exemplară, având 10 pe linie la toate materiile, iar faptul că la educația fizică avea note mai puțin satisfăcătoare a motivat-o să se înscrie la atletica ușoară, pentru ca mai apoi antrenorul său să-i propună să facă sport de performanță. La numai două luni de antrenamente a participat la campionatul provincial din Verona unde a luat locul I. Ulterior a participat la Campionatul regional din Veneto.
Sărbătoarea „Hai noroc” în Canada
La 14 octombrie curent, în continuarea celebrării Zilei Naționale a Vinului Moldovei, s-a desfășurat Ziua Vinului și Familiei „Hai Noroc”, la care a participat și echipa Ambasadei Republicii Moldova în Canada.
Sărbătorind rodul toamnei, păstrând și promovând legendele vii ale țării de baștină, evenimentul, desfășurat în provincia Quebec, la vinăria Domaine de Lavoie de la Rougemont, a adunat comunitatea de moldoveni din Canada. Inițiativa inspirată a organizării acestuia și susținută plenar de familiile Ciobârcă și Ichim, îi aparține unui cuplu de vinificatori moldoveni, Arcadie Popșoi și Olesea Nistor, care au demonstrat participanților adevărata pasiune în promovarea culturii vinului peste hotarele Republicii Moldova, creând vinul canadian cu suflet moldovenesc. Conceptul artistic al programului sărbătorii îi aparține familiei Eugenia, Nicolae și Cristi Mărgineanu, ce reprezintă în comunitate un adevărat izvor al creativității în cultivarea dragostei pentru bogatele tradiții si obiceiuri naționale.
Ziua vinurilor moldovenești în Portugalia
La data de 29 octombrie curent, în orașul Oeiras din Portugalia, în incinta Palatului Marques de Pombal a avut loc cea de-a III-a ediție a Zilei Vinurilor Moldovenești în Portugalia.
Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa soților Simion și Viorica Croitoru, stabiliți de 17 ani în Portugalia, grație susținerii din partea Oficiului National al Viei și Vinului din Republica Moldova (ONVV), a Primăriei orașului Oeiras, a Frăției din Carcavelos, a colaborării voluntare a Asociației „Miorița” și a Ansamblului de dansuri „Hora Moldovenilor” din cadrul Centrului Cultural Moldav.
Răsfoiește ziarul în format PDF
Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8