duminică, mai 28, 2023
AcasăAnuntEU4Moldova: Startup City Cahul – Echipa Europa oferă susținere pentru dezvoltarea regiunii...

EU4Moldova: Startup City Cahul – Echipa Europa oferă susținere pentru dezvoltarea regiunii Cahul

Uniunea Europeană oferă asistență financiară de cca 6,8 mil. de euro pentru consolidarea potențialului economiei digitale, creșterea forței de muncă locale în domeniul TIC, dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, dar și sporirea competitivității și atractivității regiunii Cahul. Fondurile sunt oferite prin intermediul Suediei, în cadrul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, proiect implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). Obiectivele-cheie ale inițiativei, care urmează a fi atinse până în anul 2024, au fost prezentate la evenimentul de lansare a proiectului în data de 24 martie 2021.

Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova: „Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea sectorului TIC și agenda reformei digitale a Republicii Moldova. Acest nou proiect, care va fi implementat în parteneriat cu Suedia în spiritul Echipei Europa, va contribui cu siguranță la completarea decalajul digital dintre capitală și sudul țării și va asigura o dezvoltare economică mai echitabilă în rândul regiunilor Republicii Moldova, în general. Suntem încrezători că oamenii din regiunea Cahul și în special tinerii vor profita de oportunitățile oferite prin acest sprijin inovator al UE. Ne așteptăm ca modernul EU4Innovation Centre să devină un loc atractiv, unde se vor materializa o mulțime de idei inovatoare.”

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Astăzi punem bazele Centrul Regional de Excelență în IT „EU4Innovation Centre”- destinat să fie locul de naștere al ideilor și inovației menite să schimbe stilul de viață. Credem că tinerii, băieții și fetele, antreprenorii, mediul academic și reprezentanții autorităților publice locale, vor contribui la declanșarea unei adevărate revoluții tehnologice care va fortifica capacitatea științifică și tehnologică a întregii țări, va genera locuri de muncă bine plătite și va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață și, drept urmare, la păstrarea talentelor în cadrul țării.”

În următorii ani, în cadrul proiectului, vor fi încurajate parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ.

Mihail Lupașcu, secretar de stat al MEI: „Evoluția permanentă a tehnologiilor IT impune cerințe noi față de domeniu și față de cunoștințele și abilitățile tinerilor specialiști, fiind necesare deprinderi educaționale profunde în TIC. MEI acordă suportul său în facilitarea mediului de afaceri pentru companiile IT prin susținerea și dezvoltarea în continuare a inițiativelor precum Moldova IT Parc, IT Visa, facilități fiscale pentru angajați în regim general din sfera IT și crearea fondului de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice. Sunt convins că beneficiarii proiectului vor beneficia de stimulentele fiscale și financiare oferite de Guvern, iar centrul va deveni un model de succes la nivel regional al competitivității în zona de sud.”

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments