Anul VI, Nr. 12, 1-15 septembrie 2014
Apelul diasporei la unitate
Un artidol de Dorin Dușciac
Finele lunii august a anului curent a fost o perioadă încărcată pentru Diasporă. La Chișinău s-a desfășurat o suită întreagă de evenimente pentru, și cu participarea directă a conaționalilor noștri din afară. Suita de evenimente a demarat cu a doua ediție a Taberei DOR, care anul acesta a întrunit 101 copii de-ai noștri, care locuiesc în peste 15 țări ale lumii. Biroul pentru Relații cu Diaspora, organizatorul acestei tabere de vară, a reușit astfel să adune la Chișinău, pe durată unei săptămîni, un număr important de copii, care au avut o frumoasă experiență de apropiere cu cultura, limba și tradițiile pământului de care ei (sau părinții lor) s-au îndepărtat.
În perioada 26-27 august la Chișinău și-a ținut lucrările prima ediție a Conferinței Deschise “Republica Moldova 2020. Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine”. Acest eveniment a fost organizat de către o echipă formată din 10 voluntari din Diasporă, care locuiesc în 10 țări diferite. Scopul principal al Conferinței Deschise a fost acela de a crea o platformă propice pentru transferul de competențe, experiență profesională, bune practici și idei inovatoare, din Diasporă către Republica Moldova. Personalități marcante, printre care Președintele Republicii Moldova dl Igor Corman, fostul Prim-ministru al țării noastre dl Ion Sturza, ES Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău dl Pirkka Tapiola, Senatorul român pentru Diaspoăa dl Viorel Badea, reprezentanți ai diasporei, ai societății civile din Republica Moldova, membri ai Guvernului și deputați de la Chișinău, au luat parte la sesiunea plenară de deschidere a evenimentului, intitulată în mod original și sugestiv „Eurosfatul Republicii Moldova: contribuția Diasporei la parcursul European al țării”. Au urmat 6 sesiuni tematice (ateliere de lucru), în cadrul cărora aproximativ 30 de persoane din diasporă, specialiști în diverse domenii, au prezentat rezultatele muncii lor și au explicat cum pot aceste rezultate să servească la promovarea unor standarde noi, europene, în țara noastră. Caracterul original al Conferinței Deschise se bazează pe faptul că pentru prima dată în Republica Moldova a fost experimentat (cu mare success!) un nou format de interacțiune: Diasporă – Guvern – Societate civilă din Republica Moldova. Dialogul tripartit a generat nu doar un contact direct foarte eficient, dar și a pus bazele unei colaborări frumoase în viitor. Anume prin astfel de metode se obține o implicare mai directă și mai pregnantă a Diasporei în procesele care se referă la dezvoltarea țării de origine. Mai e de notat faptul că această Conferința Deschisă „Republica Moldova 2020” nu a necesitat absolut nici un fel de cheltuieli din banii publici, grație faptului că echipa de organizatori a reușit să identifice o serie de parteneri care au sprijinit evenimentul, inclusiv din punct de vedere financiar.
Rezultatele Conferinței Deschise vor fi în curând publicate într-o broșură, care va cuprinde toate prezentările într-un format anumit, specific procesului de elaborare a documentelor de politici publice. Această broșură urmează apoi să fie prezentată factorilor de decizie din țara noastră, și, sperăm, va deveni o sursă de inspirație în procesul decizional al viitorului Guvern.
În perioada 28-30 august în Republica Moldova s-au desfășurat Zilele Diasporei – prima ediție a acestei suite de evenimente s-a remarcat prin caracterul său divers și interesant. Zilele Diasporei au fost urmate, în perioada 1-3 septembrie, de cel de-al 6-lea Congres al Diasporei. Evenimentul cel mai important al acestui Congres a fost lansarea unui Apel la unitate a tuturor forțelor politice pro europene în campania electorală, care va demara în curând în Republica Moldova. Lansat la initativa dnei Ala Mîndîcanu (Montreal, Canada), acest Apel a întrunit o largă adeziune a delegaților la Congres, a fost votat unanim de către delegații prezenți și ulterior prezentat personal Prim-ministrului țării noastre, dlui Iurie Leancă. Domnia sa a oferit o înaltă apreciere acestui Apel, care constituie o dovadă clară a unității și a mobilizării Diasporei într-un moment deosebit de important pentru viitorul țării noastre.
În scurt timp, în Republica Moldova va începe o nouă campanie electorală. Diaspora deja și-a spus cuvântul: cetățenii din afara țării optează în mod deschis pentru continuarea și chiar accelerarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Urmează ca Diaspora să-și spună cu fermitate și cu încredere cuvântul și în ziua votului.
Dorin Dușciac
Chișinău, Republica Moldova