EDITORIAL

Anul VI, Nr. 13, 16-30 septembrie 2014

Diaspora, aliat firesc al Republicii Moldova

Diaspora la Congresul  al VI-lea

Un articol de Ala Mândâcanu 

Diaspora aliat firesc1  În august-septembrie 2014 la Chișinău au avut loc mai mute evenimente legate de diasporă. Pentru prima oară au fost organizate  Zilele Diasporei, în cadrul cărora membrii diasporei, reveniți la baștină, au  reușit să comunice mai multe zile la rând să ia parte la conferințe, la diverse ateliere de lucru, la multiple evenimente culturale.

Zilele ușilor deschise la ministere și la Parlament, cele două conferințe științifice, de la ULIM și de la Palatul Republicii, cu prezentarea unor propuneri ale diasporei privind  dezvoltarea economică, socială și politică a Republicii Moldova, evenimentele culturale de la „Complexul etno-cultural Vatra”, lucrările Congresului  al VI-lea al Diasporei – toate au decurs într-un ritm foarte intens. Cred că organizatorii, adică Guvernul, Biroul pentru Relaţiile cu Diaspora, dar și Biroul pentru Relațiile Interetnice, pot fi felicitați  pentru succesul lor.

Evenimentul central a fost, totuși, Congresul care s-a desfășurat la Palatul Republicii în zilele de 1-3 septembrie și care a întrunit peste 130 de delegați din peste 15 țări. Acum, după  doi ani de la Congresul al V-lea, delegații au   căutat   răspunsuri la întrebările: Ce s-a făcut în acest răstimp ? Ce nu s-a făcut? Care este starea de spirit a Diasporei? Ce-i de făcut în continuare?

Diaspora aliat firesc2Parcurgând Rezoluția Congresului al V-lea al Diasporei din 2012 și a   Consiliului Coordonator al Diasporei din Florența, 2013, am constatat cu satisfacție că marea majoritate a propunerilor formulate în cele doua rezoluții au fost realizate,  parțial sau plenar. Printre acestea menționez crearea Biroului pentru Relațiile cu Diaspora, desfășurarea unor proiecte culturale, educaționale și artistice, asigurarea asociațiilor cu obiecte de artizanat, crearea posturilor de vice-miniștri responsabili pentru diaspora, numirea specialiștilor din diaspora la posturi decizionale, includerea reprezentanților diasporei  în delegațiile oficiale ș.a.m.d.

Cat despre cele nerealizate, menționez  implicarea insuficientă a  Diasporei în procesul de perfecționare a cadrului legislativ privind sistemul electoral în vederea asigurării dreptului la vot pentru cetățenii aflați în afara hotarelor Republicii Moldova, precum și lipsa unor Centre culturale în orașele cu o diasporă numeroasă.

Atelierele de lucru la care au participat miniștri de profil, deputați din  parlament și funcționari publici de cel mai înalt nivel; prezentările delegaților, transmiterea lucrărilor Congresului la posturile radio și TV, toate au  creat o atmosfera destinsă de colaborare.

Care este starea de spirit a Diasporei? Acum, în preajma alegerilor parlamentare, cea mai mare îngrijorare a Diasporei este pentru viitorul european al Republicii Moldova. Dovadă este adoptarea Apelului Diasporei privind necesitatea unității partidelor pro-europene în apropiatele alegeri.

Bineînțeles, efectele de durată  ale Congresului Diasporei se vor face simțite mai târziu.

Diaspora și  Politica…

Asociațiile diasporei au statut de organizații neguvernamentale și nepolitice. Activitatea lor poartă un caracter cultural, social și economic, nicidecum politic. Unii lideri de asociații pot decide, ca persoane private, să intre în campanie, este decizia lor personală și dreptul lor. Ca cetățeni ai Republicii Moldova și ca alegători, însă, fiecare dintre noi își poate spune deschis opinia despre evenimentele politice.

Anume de aceea delegații la Congresul al VI-lea al Diasporei au votat în unanimitate un Apel la unitate adresat partidelor de orientare pro-europeană (vezi în pagina 7). Numai unite partidele pro-europene vor reuși să ducă la bun sfârșit Planul de integrare europeană.

Participarea masiva a Diasporei la scrutinul din 30 noiembrie 2014 poate fi un factor determinant pentru rezultatul alegerilor și pentru viitorul european al Republicii Moldova. Uneori și câteva sute de voturi pot decide soarta unui popor… Am convingerea că ieșirea sesizabilă a Diasporei pro-europene la vot se va întâmpla doar dacă partidele democratice vor reuși să-și păstreze unitatea în campania care se anunță foarte dificilă.  Mesajul  adresat liderilor partidelor pro-europene în Apel este să depășească disensiunile, ambițiile și interesele înguste  în numele viitorului european al Republicii Moldova, altfel diaspora va boicota alegerile prin absenteism masiv. Să nu uitam că ceea ce se întâmplă  în  Ucraina, agresată  militar și informațional de către Rusia, se poate repeta și în Republica Moldova.

(Va urma…)

Ala Mândâcanu,

purtător de cuvânt al Consiliului Coordonator al Diasporei 2012-2014,

președintele Comunității Moldovenilor din Québec, Canada