EDITORIAL

Anul VI, Nr. 14, 1-15 octombrie 2014

Republica Moldova la răscruce

Un articol de Dorin Dușciac

RM la rascruceRepublica Moldova se află astăzi la o răscruce. În mai puțin de două luni în țara noastră vor avea loc alegeri parlamentare. Importanța acestor alegeri parlamentare a fost comentată pe larg în ultimul timp, toți analiștii politici (indiferent de preferințele lor politice) tind să fie de acord unii cu alții: alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 vor pecetlui soarta Republicii Moldova. Și nu doar pentru următorii 4 ani, ci pentru o perioadă mult mai îndelungată. O scrutare (fie ea și superficială, rapidă) a situației pe plan mondial și regional din ultimele cîteva luni ne conduce inevitabil la o concluzie: rezultatul alegerilor parlamentare din acest an va influența soarta țării cel puțin pentru următoarele cîteva decenii. Fără prea multă exagerare, putem afirma: acest scrutin va fi cel mai important din istoria de pînă acum a Republicii Moldova. În contextul crizei din militare și umanitare din Ucraina, în contextul recentelor progrese înregistrate în întreaga Europă de către partidele populiste, devine foarte clar: alegerile din 2014 poartă în primul rînd un caracter geopolitic. Să fie foarte clar: electoratul Republicii Moldova va alege între Vest și Est, între accelerarea unui parcurs firesc de apropiere de Uniunea Europeană, și reîntoarcerea în arealul de influență asiatic, aflat în zona de hegemonie a Federației Ruse.

Un lucru poate fi remarcat fără prea multă dificultate astăzi în bătălia electorală care a început: pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, sondajele indică un număr extrem de important de alegători indeciși. Cetățenii țării noastre sunt în marea lor majoritate motivați să participle la alegeri, dar în contextul actual o bună parte dintre ei nu își exprimă în mod clar o opțiune de vot. Pot exista multe comentarii referitor la eficiența și rezultatele activității actualei guvernări. La fel ca și în întreagă lume – aflarea la guvernare erodează încrederea populației. Este un fenomen firesc, și asta explică existența unui anumit grad de reticență față de partidele care în ultimii 5 ani au guvernat țara noastră. În același timp, la fel de firesc ar fi că cetățeanul nostru să reflecteze în termini sistemici, de categorii, de arealuri politice, și nu să fie complexat de anumite considerente de ordin minor. Da, au existat și există probleme în cadrul guvernării actuale. Nimeni nu poate contesta faptul că anumite lucruri trebuiau făcute altfel: mai bine, mai eficient, mai corect, mai transparent. În același timp, nimeni nu poate contesta faptul că s-au făcut pași mari în apropierea noastră de Uniunea Europeană. Guvernarea are rezultate concrete, tangibile, care au schimbat spre bine viață cetățeanului de rînd.

Acum, cînd a venit momentul decisiv, este important ca alegătorii să conștientizeze importanța păstrării și accelerării cursului de apropiere de Occident. Pentru ca acest lucru să se întîmple, este absolut necesară o mobilizare a tuturor forțelor de care dispune partida pro-europeană în țara noastră. Diaspora a demonstrat și în 2009, și în 2010, că poate să se mobilizeze și să joace un rol determinant în continuitatea parcursului pro european al Republicii Moldova. În acest sens, alegerile din 2014 nu trebuie să fie o excepție. Diaspora are o datorie morală față de Republica Moldova: de a nu permite alunecarea țării pe o cale retrograde, care ar putea avea consecințe extrem de grave. Și nu doar pentru următorii 4 ani, ci pentru următoarele decenii. În acest context, cuvîntul de ordine trebuie să fie: mobilizarea. În cursa electorală s-au înscris deja cîteva partide care reprezintă vectorul pro-european, și care au suficientă credibilitate și maturitate politică pentru a trece pragul electoral și a forma în viitor o coaliție de guvernare pro europeană. Aceste partide trebuie să fie ajutate. Inclusiv, și mai ales de către cei din afara Republicii Moldova, de către Diasporă. Noi niciodată nu am plecat definitiv din Republica Moldova. Chiar și la mii de kilometri distanță de patrie, Diaspora încă este parte a țării. Și poartă răspundere pentru viitorul ei. În următoarele două luni de zile, de mobilizarea și spiritual civic al fiecărui membru al Diasporei depinde viitorul țării. Să conștientizam acest lucru, și să mergem la vot!

 Dorin Dușciac

 Chișinău, Republica Moldova