EDITORIAL

Anul VI, Nr. 15, 16-31 octombrie 2014

 

VA IEȘI OARE DIASPORA LA VOT?

Apelul diasporei și reacția partidelor pro-europene

 Un articol de Ala Mândâcanu

Ala MindicanuZiua alegerilor parlamentare din Republica Moldova se apropie vertiginos. La Chișinău campania este în plină desfășurare. Comentatorii își dau cu părerea, migrând de la un post TV la altul, voluntarii împart pliante și broșuri trecătorilor,  ziarele promovează partizanatul politic, infirmând principiul echidistanței celei de-a patra puteri… Toată lumea comentează, se informează reciproc, face prognoze… Partidele politice fac naveta prin sate și orașe, convingând alegătorul ca anume cutare sau cutare formațiune sau lider le va aduce fericirea.

Diaspora e departe, muncește cuminte în țările  de reședința și speră că acasă, adică în Republica Moldova, totul va fi bine .

La congresul  din luna august Diaspora a adoptat un Apel, în care a îndemnat  liderii, deputații, miniștrii și membrii de rând ai partidelor pro-europene să păstreze unitatea și coeziunea în activitatea lor; să participe în alegerile din 30 noiembrie cu o listă comună, pentru a demonstra că voința politică pentru atingerea scopului de integrare europeană e mai puternică decât ambițiile personale și interesele înguste. Diaspora își dorește, ca și întregul popor, reforma sistemului judiciar,  asigurarea securității  investițiilor, extirparea corupției…

Delegații au avertizat guvernarea că dacă apelul lor nu va fi auzit și înțeles, reacția Diasporei ar putea fi absenteismul masiv de la alegeri… Liderilor partidelor politice pro-europene, se spune în Apel, li se cere acum responsabilitate maximă în acțiunile lor.

Apelul a fost publicat doar în Gazeta Basarabiei și a fost ignorat de către  partidele politice pro-europene.

Astăzi suntem martorii unui tablou electoral dezolant: partidele pro-europene seamănă cu eroii fabulei despre racul, lebăda și știuca lui Donici, iar ofensiva adepților uniunii vamale nu întâmpină nicio piedică…

Motivația diasporei…

Care ar fi astăzi motivația Diasporei să voteze partidele pro-europene la 30 noiembrie?

În acest context se impun câteva întrebări: ce vor face liderii partidelor pro-europene dacă diaspora decepționată nu va ieși la vot?

Și dacă nici unul din partidele pro-europene nu va obține o majoritate confortabilă, cu cine vor constitui o noua alianță pro-europeană? Și  dacă tot cu componentele actuale, de ce sa nu iasă ACUM la  un breefing, cot la cot, sa ne spună și nouă, alegătorilor,  că sunt gata să colaboreze în numele integrării europene, în numele angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, în numele viitorului democratic al Republicii Moldova?

Un mesaj conjugat ar fi astăzi capabil să ofere Diasporei o motivație serioasă de participare la scrutinul din 30 noiembrie.

Pericolul deturnării cursului european al Republicii Moldova este prea serios ca să fie ignorat. Să speram că partidele aflate la guvernare vor reuși să se mobilizeze măcar în ceasul al doisprezecelea și să-i dea Republicii Moldova șansa să devina un stat civilizat,   în care cetățeanul se simte respectat, copiii au un viitor sigur și de unde tinerii  nu pleacă…

Ala Mândâcanu

Montréal, Canada