Anul VI, Nr. 16, 1-15 noiembrie 2014
Votul util – votul pentru viitorul european al Republicii Moldova!
Un articol de Dorin Duşciac
În doar câteva zile, cetăţenii Republicii Moldova vor fi chemaţi la urnele de vot pentru a-şi desemna reprezentanţii în Parlament pentru următorii patru ani. Este lucru ştiut – pentru marea majoritate a cetăţenilor, opţiunea politică se conturează în ultimele câteva zile înainte de alegeri. Mai există, bineînţeles, şi „nucleul dur”, format din membrii şi activiştii partidelor politice, care au o opţiune bine conturată în mod „permanent”. Dar, repet: vasta majoritate a votanţilor vor decide în dreptul cărui cerculeţ să aplice ştampila „VOTAT” pe ultima sută de metri, în preajma scrutinului. Aşadar, ne aflăm în plină perioadă de reflecţie. Cântărim, analizăm, comparăm platformele, liderii şi acţiunile partidelor politice. În această perioadă, contează absolut fiecare aspect: ce au făcut partidele politice în ultima perioadă de timp, onestitatea şi carisma liderilor şi a candidaţilor prezentaţi de către fiecare partid, comportamentul în cadrul campaniei electorale, caracterul şi realismul promisiunilor electorale etc.
Fiecare dintre noi are deja stabilit acel set de criterii conform cărora îşi formează opţiunea de vot. Cel mai important aspect în această „alchimie” complicată este caracterul obiectiv al analizei pe care o efectuăm. Astăzi, un lucru este clar – guvernarea din ultimii cinci ani nu a satisfăcut pe deplin aşteptările maselor care au fost formulate în mod clar şi explicit de către „generaţia 7 aprilie 2009”, cea care a optat în mod clar pentru orientarea ţării noastre în direcţia pro-europeană. Nimeni nu poate să pretindă astăzi că promisiunile partidelor care au venit la guvernare în 2009 şi în 2010, au fost înfăptuite în proporţie de 100%. Nici nu era posibil aşa ceva! O abordare mult mai onestă ar fi să recunoaştem că da, mai este foarte mult de lucru. Da, mai avem carenţe foarte mari în mai multe privinţe. În Republica Moldova încă nu funcţionează în mod eficient justiţia, încă este prea multă corupţie, mai sunt prea multe bariere în calea activităţii economice libere şi eficiente, iar nivelul de viaţă al cetăţenilor este încă foarte departe de cel pe care îl cunoaştem în ţările avansate, în Europa Occidentală sau în America de Nord. Adevărat. Dar nu mai puţin adevărat este şi faptul că în multe privinţe lucrurile totuşi s-au mişcat înainte. Reformele structurale de care are nevoie ţara noastră nu sunt deloc simplu de realizat. Reformarea justiţiei şi a poliţiei, a sistemului educaţional, eradicarea corupţiei şi creşterea nivelului de viaţă a populaţiei – sunt lucruri care necesită acţiuni intense şi concertate. În oricare din ţările avansate din Occident, aceste transformări au fost de lungă durată, şi au necesitat o perioadă de linişte politică, pentru a fi duse până la capăt cu succes. În Republica Moldova, adevăratele transformări, adevărata tranziţie de la sistemul totalitar şi sovietizat a început nu în anii 1990, ci abia în anul 2009. Da, au existat Parlamente şi Guverne democratice şi în perioada 1991 – 2001 însă, în primul deceniu de independenţă ne-a lipsit aproape cu desăvârşire o viziune clară, o voinţă politică şi o metodologie eficientă de adoptare în ţara noastră a principiilor Uniunii Europene. Ştim cu toţii ce a urmat: opt ani (2001 – 2009) de noapte totalitară comunistă, în care ţara noastră a regresat şi a degradat. Abia de câţiva ani, de la 2009 încoace, adevărata apropiere de Uniunea Europeană a început să aibă loc. Am pierdut aproape 20 de ani, extrem de preţioşi, în perioada 1991 – 2009.
Lupta pentru un viitor european al Republicii Moldova trebuie continuată. Da, guvernarea din perioada 2009-2014 are încă foarte mult de lucru. Nimeni nu este perfect, mai ales într-o perioadă de criză economică mondială fără precedent. Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, când timp de patru ani ţara este condusă de guverne de coaliţie, şi acest fapt nu degenerează şi nu cauzează alegeri anticipate. Orice s-ar spune, această perioadă este incontestabil un succes. Ne-am apropiat mult de Uniunea Europeană şi de spaţial cultural şi valoric românesc, devenind liderii integrării europene printre cele şase state membre ale Parteneriatului Estic. A fost obţinută libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni în spaţiul european. A fost semnat şi începe deja să fie implementat Acordul de Asociere cu UE. S-au pus bazele unor vaste reforme structurale în mai multe domenii importante: justiţie, poliţie, educaţie, agricultură, administraţie publică etc. Pentru a continua aceste reforme şi procesul de integrare europeană şi de apropiere de Occident, este necesar ca viitoarea majoritate parlamentară să fie formată din partide puternice, cu o orientare pro-europeană, capabile să conlucreze pentru a asigura continuitatea reformelor. Subliniem aici un aspect deosebit de important: fiecare vot contează. Nici un vot nu trebuie să fie risipit pentru partide care nu au şanse de a accede în Parlament. Votul util este astăzi imperativul zilei, este mai necesar că oricând. Votul util este un vot în favoarea viitorului nostru european. Să mai acordăm o şansă reală ţării noastre, o şansă de a ne vedea în curând membri cu drepturi depline a marii familii europene!
Dorin Duşciac
Chişinău, Republica Moldova