Anul VIII, Nr. 5, 1-30 septembrie 2016
Votul în Diaspora: nu ne limitați drepturile constituționale!
Un articol de Dorin Dușciac
Pe data de 30 octombrie 2016 în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, cetățenii vor putea vota în mod direct persoana care va îndeplini prerogativele de șef al statului în următorii patru ani. Ultima dată, cetățenii au fost chemați la urnele de vot pentru a-și alege în mod direct Președintele în îndepărtatul an 1996. Atunci, la fel ca și acum, alegerile prezidențiale aveau loc în contextul unor transformări profunde, prin care trecea Republica Moldova. Cadrul legal, funcționarea instituțiilor în stat, accesul cetățenilor la mecanismele democratice – toate acestea se află și astăzi, la fel ca și acum două decenii, într-o continuă transformare.
Ceea ce s-a schimbat, însă, în mod radical în acești 20 de ani este faptul că de la mijlocul anilor 1990 și până în prezent o bună parte din electoratul Republicii Moldova nu se mai află acasă. Sute de mii de moldoveni și-au părăsit casele, familiile, localitățile de baștină și au plecat în lumea largă, în căutarea unui trai decent. Impactul acestui veritabil exod prin care a trecut Republica Moldova în ultimii 20 de ani și prin care mai continuă să treacă este greu de evaluat. La scara istoriei, emigrarea masivă din Republica Moldova este un fenomen foarte recent, care încă nu s-a încheiat. Astăzi, dispunem de relativ puține elemente care ne-ar putea permite să afirmăm că plecarea oamenilor va încetini în anii care vin. Mai mult chiar: odată cu aplicarea generalizată a procedurilor de reîntregire a familiei de către primul val de migranți, putem presupune că în următorii ani ritmul exodului originar din Republica Moldova va căpăta un caracter și mai cadențat.
În condițiile descrise mai sus, capătă o importanță deosebită un aspect care până acum a fost destul de marginalizat, chiar deseori neglijat de către decidenții de la conducerea statului: acordarea deplinelor drepturi cetățenești emigranților moldoveni. În acest caz, ne referim în mod specific la dreptul constituțional de a participa în procesele electorale din statul de origine. Chiar dacă sunt plecați de mai mulți ani de zile, emigranții moldoveni nu au pierdut niciodată legătura cu pământul pe care s-au născut. Prin remitențe, dar și prin transferul de cunoștințe, de experiență, de deprinderi de viață, migranții au contribuit mereu la dezvoltarea Republicii Moldova. Prin urmare, nu se poate invoca o „problemă de legitimitate” în privința dreptului Diasporei noastre de a influența mersul lucrurilor în politica internă din țara noastră.
Diaspora a fost și este în continuare o sursă nu doar de supraviețuire economică, ci și de democratizare continuă a societății din Republica Moldova. Iată de ce statul este obligat să asigure, în calitate de răspuns, cele mai bune condiții pentru participarea Diasporei la vot. Unul din exercițiile practice în acest sens vor fi următoarele alegeri prezidențiale, despre care pomeneam la începutul acestui articol. Orice impediment de ordin birocratic sau formal care ar putea limita dreptul Diasporei de a participa la vot trebuie eliminat. În virtutea prevederilor actuale ale Codului Electoral, deja este îngrădit dreptul persoanelor din afara Republicii Moldova de a participa la procesul de colectare a semnăturilor. Lucru absolut regretabil, mai ales fiindcă în acest mod se limitează artificial democrația electorală. Din ultimele luări de atitudine ale conducerii Comisiei Electorale Centrale aflăm că în acest an ar putea să nu mai fie acordată derogarea privind votul în Diaspora în baza actelor de identitate expirate. La scrutinele parlamentare precedente un număr foarte mare de migranți moldoveni au votat în baza pașaportului albastru expirat. Este bine știut faptul că numărul mic al ambasadelor și consulatelor Republicii Moldova din țările de reședință a celor mai mari comunități ale Diasporei noastre complică în mod considerabil obținerea pașapoartelor noi. E lesne de presupus că și de această dată, la alegerile din 30 octombrie, din obișnuință sau din inerție, mulți migranți se vor prezenta la secțiile de votare cu pașapoartele albastre expirate, așa cum au mai făcut-o și în 2014, și în 2010, și în 2009. Dacă vor primi refuz în privința exercitării dreptului de vot, pentru mulți dintre ei asta va fi ultima dată când vor merge la vot. Și Republica Moldova nu va face decât să-și piardă, de data aceasta definitiv, câteva zeci de mii de cetățeni. Diaspora are datoria să lupte pentru drepturile sale. Iar orice pas care conduce la limitarea acestor drepturi trebuie să fie combătut cu vehemență. În săptămânile ce urmează vom avea o clarificare în privința votului în Diaspora. Ne exprimăm speranța că această clarificare se va produce în direcția protejării intereselor cetățenilor emigrați.
Dorin Dușciac
Paris, Franța