Republica Moldova, în culise
Un articol de Dorin Dușciac
Evoluțiile din ultimele săptămîni din Republica Moldova nu fac decît să aprofundeze sentimentul de derută generală pe care îl resimțim deja de mai multe luni. Abordările în politicul spațiului pruto-nistrean au pierdut orice grăunte de logică și raționament, transferîndu-se în zona trăirilor pătimașe, reacțiilor emoționale și reglărilor de conturi între diverse grupuri de influență. Așa cum era de așteptat în aceste condiții, arestarea fostului Prim-ministru Vlad Filat nu a reușit să păcălească pe nimeni referitor la mult-așteptata instaurare a unei justiții veritabile. Mai degrabă, această arestare va deveni în tratatele de Drept un exemplu de funcționare viciată și selectivă a unei justiții controlate politic, supuse intereselor de grup. În timp ce nimeni nu pune la îndoială necesitatea de a vărsa lumină asupra imenselor malversațiuni din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova din ultimii ani – arestarea și condamnarea lui Vlad Filat seamănă mai mult cu o răfuială politică, decît cu un debut de funcționare eficientă a justiției. Justiția selectivă și controlată politic nu poate genera decizii cu adevărat echitabile și echidistante, iar acest lucru ne inspiră în contextul actual și mai puțin optimism. Cei care se bucură astăzi de “arestarea unui oligarh” nu trebuie să uite exemplul Ucrainei din 2010, unde arestarea unui fost Prim-ministru de către o justiție aflată la cheremul mai-marilor zilei a marcat debutul unei coborîri lente dar sigure a acestei țări în infernul haosului politic și al războiului civil.
Din aceeași serie a abordărilor bazate mai mult pe emoții face parte și demiterea guvernului condus de Valeriu Streleț (29 octombrie 2015). Moțiunea de cenzură, inițiată de deputații din opoziție (PSRM și PCRM) a fost susținută și de Partidul Democrat, componentă a AIE-3. Am asistat, în acest fel, la o re-editare a scenariului din 2013, atunci cînd guvernul condus de Vlad Filat a fost demis printr-o moțiune de cenzură votată de opoziția parlamentară (comuniștii și cîțiva deputați neafiliați) și Partidul Democrat. Așa sau altfel, un singur lucru este evident: dacă un partid care face parte dintr-o coaliție de guvernare votează pentru demiterea unui guvern în care și-a delegat reprezentanții – înseamnă că de la bun început acea coaliție nu a fost construită pe niște principii corecte.
Cu regret, astăzi un singur lucru este cert: instabilitatea politică în care a fost aruncată Republica Moldova după alegerile legsilative din 30 noiembrie 2014 nu are cum să contribuie la o mai bună apropiere de Uniunea Europeană. Parcursul de integrare europeană nu mai înregistrează astăzi nici un fel de progres – suntem martorii unei stagnări în aplicarea prevederilor Acordului de Asociere, iar acest lucru conduce inevitabil la o diminuare sensibilă a sprijinului financiar din partea UE. În final, ca de fiecare dată în situații de acest fel – singurii care suferă cu adevărat sunt cetățenii, poporul. Interesul maselor largi nu mai este reprezentat astăzi de către clasa politică. Nevoia de schimbare radicală a regulilor de joc în politica din Republica Moldova devine din ce în ce mai evidentă și mai urgentă.
În aceste zile, toată lumea se întreabă: ce va fi mai departe? Principala întrebare este dacă se va reuși formarea unei noi majorități parlamentare care să susțină un guvern pro-european, pro-occidental. În contextul evenimentelor din ultimele luni acest lucru pare imposibil. De fapt, Republica Moldova se află în fața unui nou examen. Logica de partid și doctrinele electoraliste trebuie să cedeze locul considerentelor legate de viitorul statului, de promovarea interesului public, de orientarea pro-europeană. Clasa politică din Republica Moldova nu mai are de ales. Republica Moldova trebuie să fie scoasă din culise, și dată înapoi – cetățenilor.
Dorin Dușciac
Paris, Franța