Anul VII, Nr. 4, 1-30 iunie 2015
Proteste, demnitate și adevăr
Un articol de Dorin Dușciac
În ultimele cîteva săptămîni Republica Moldova a intrat în febra protestelor. S-au organizat mai multe acțiuni publice, la care au participat mulțimi destul de importante de oameni, la care s-au scandat lozinci diverse și la care s-au înaintat cereri și cerințe către conducerea țării. Cele mai vizibile dintre acțiunile din ultimele cîteva săptămîni au fost cele organizate de Platforma Civică “Demnitate și Adevăr” (platforma DA), apărută recent în spațiul public. Creată ca reacție la nevotarea de către Parlament a unui Guvern condus de Iurie Leancă în luna februarie a anului curent, această platformă întrunește un șir de personalități ai vieții publice din Republica Moldova, care au devenit cunoscuți mai ales în ultimii cîțiva ani prin adoptarea unei poziții vehemente, “împotriva unei guvernări corupte”. Adoptînd o retorică radicală și justițiară, cu anumite accente robespierriene, reprezentanții Platformei DA au înaintat o serie de revendicări, care se bazează în primul rînd pe “demisia imediată și necondiționată a mai multor persoane din conducerea statului”.
Formînd un grup eteroclit de “activiști civici” care reprezintă sensibilități (geo)politice diferite (uneori chiar contradictorii), Platforma DA nu are cum să nu trezească o serie de întrebări. Cele mai multe întrebări sunt legate de trecutul nu foarte îndepărtat al celor mai vocali dintre membrii acestei platforme. După ce timp de ani de zile au servit interesele personale ale unor indivizi care au acționat în mod subversiv și au încercat să îndepărteze Republica Moldova de Uniunea Europeană, acești “reprezentanți ai societății civile” militează astăzi pentru un soi de răsturnare a puterii, care pînă la urmă ar conduce la același lucru: deturnarea țării noastre de la integrarea europeană. Destul de caraghios mai apare și un alt aspect: unii dintre reprezentanții platformei DA sunt de ani buni angajați ai holding-urilor mediatice care (în propria lor viziune!)… aparțin unor clanuri oligarhice, care “mint și fură poporul” (!). De asemenea, nu este foarte clară poziția platformei DA față de mediul politic: în timp ce aceasta se revendică “apolitică”, unii dintre cei mai vizibili reprezentanți ai grupului de inițiativă care a constituit platforma – au devenit candidați în alegerile locale, din partea unor partide politice și blocuri electorale. Lucru știut – nu prea poți ieși uscat din apa; nu prea e posibil “să nu faci politică”, conducînd liste electorale într-un scrutin.
Incoerențele Platformei civice “Demnitate și Adevăr” nu au cum să nu inspire mai degrabă un sentiment de prudență sporită, decît de adeziune. Să fie foarte clar: nu contestăm în nici un caz necesitatea de a pedepsi pe cei care se fac vinovați de malversațiunile financiare, care au condus în ultimii ani la destabilizarea sistemului bancar din Republica Moldova. Acei care au profitat de putere pentru a-și umple buzunarele – trebuie să ajungă acolo unde le este locul, să fie izolați de societate, iar averile obținute prin abuzuri să le fie confiscate. Însă în vremurile moderne justiția nu se face în stradă. Și nu de către niște justițiari ad-hoc, cu un trecut dubios. În toate țările care au aderat recent la Uniunea Europeană adevăratele schimbări structurale au început abia după obținerea statutului de stat-membru al UE. Nu înainte. Marii baroni ai politicii și ai biznesului au început a popula în număr mare închisorile din România abia după ce România a devenit membru al UE, nu înainte de acest lucru. Protestele gălăgioase ale platformei DA nu contribuie la o apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Dimpotrivă: acuzațiile caustice și chemările radicale nu fac altceva decît să demoralizeze electoratul pro-european, și să încurajeze votanții partidelor care se opun vehement apropierii de Uniunea Europeană. Etapele nu trebuie inversate. Iar persoanele cu trecut dubios nu pot înlocui în mod eficient și corect clasa politică existentă.
Dorin Dușciac
Paris, Franța