În Republica Moldova febra electorală de la alegerile prezidențiale a luat sfârșit, dar în România abia începe. În acest an, mai mult ca altădată, avem o participare activă a românilor basarabeni în cursa electorală pentru legislativul românesc. Gazeta Basarabiei își propune să facă cunoscuți publicului larg acești concurenți originari din Republica Moldova și a elaborat câteva întrebări în acest sens. Indiferent de partidul politic pe lista căruia figurează aceștia, ne-am propus să prezentăm candidații la funcțiile de senator, astfel încât românii din întreaga lume să fie informați înainte de a decidă cui să dea votul.
Veaceslav Șaramet, născut la Chișinău, de profesie medic dentist, deschide lista pentru Senat a partidului PRO România.
„De profesie sunt medic, iar în suflet sunt un ONG-ist. Experiența pe care am acumulat-o în anii de voluntariat m-a ajutat să devin Secretar de Stat pentru Românii de Pretutindeni în Guvernul României. Activitatea civică am început-o în facultate, odată cu înființarea Asociației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. Ulterior am contribuit la nașterea și consolidarea asociațiilor de studenți basarabeni în toată România, asociații care reprezintă interesele acestora, îi ajute să se integreze în societatea românească și de asemenea formează legături cât mai strânse între elevii și studenții basarabeni. Astfel, s-a creat o Federație la nivel național cu mine Președinte fondator. Printre numeroasele proiecte pentru tineret, am lansat și campania „Podul de cărți”, observând că în Republica Moldova, 70% – 80% din cărțile bibliotecilor școlare sunt tipărite în alfabetul chirilic, nu în limba română, donând peste Prut peste 200.000 de cărți în limba română. În calitate de Secretar de Stat, în perioada 2017-2018, am reușit prin activitățile întreprinse împreună cu echipa din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, să facem o diferență atât pentru românii din Republica Moldova, comunitățile istorice, cât și din diaspora de mobilitate. Astăzi sunt membru în Colegiul Medicilor Stomatologi din București și Președinte al Patronatului Antreprenorilor din Republica Moldova.”

- Sunteți un român din Republica Moldova, care își propune să obțină funcția de Senator în Parlamentul României. Ce va motivat să intrați în această competiție electorală?
Eu cred cu tărie în faptul că fiecare din noi, indiferent unde în lume se află, își poate ajuta țara să se dezvolte și poate să fie alături de oamenii de-acasă. Am plecat din Chișinău la București la 18 ani și de atunci m-am implicat de fiecare dată, fie prin voluntariat, fie prin administrație publică fie prin experiența profesională, să ajut Republica Moldova și oamenii din localitățile de peste Prut. Vorbim de proiecte pentru tineret din cadrul asociațiilor din care am făcut parte, vorbim de proiecte de sprijin din cadrul Ministrului pentru Românii de Pretutindeni, vorbim de activitate asistență medicală voluntară efectuată cu echipa de la clinica în care sunt asociat.
Cu experiența pe care am acumulat-o, știu că sunt pregătit și e timpul să-mi asum rolul de a reprezenta basarabenii cu mândrie în viitorul Parlament de la București.

- Ce vă propuneți în mandatul de senator?
Obiectivele mele în calitate de senator de diaspora în mandatul 2020-2024 le-am împărțit în câteva domenii prioritare pentru mine: educație, sănătate, debirocratizare și digitalizare, „Diaspora Acasă!”, subvenții și alocații, autostrada București – Chișinău. Iată câteva din obiective din aceste domenii:
- Susținerea dezvoltării sistemului sanitar din Republica Moldova prin aducerea lui la același nivel cu cel din România;
- Atragerea de proiecte europene pentru modernizarea / dotarea spitalelor unităților administrativ-teritoriale din România ș din Republica Moldova, mai ales pentru Unități de Primiri Urgențe și Ambulatoriilor de specialitate;
- Dezvoltarea și susținerea unei strategii de mobilitate a tinerilor din Republica Moldova în UE;
- Identificarea și motivarea tinerilor care își fac studiile peste hotare să revină acasă.
- Deblocarea și digitalizarea procesului de transcriere a certificatelor de naștere și căsătorie la secțiile de stare civilă din România;
- Clarificarea legislației și relațiilor privind recunoașterea diplomelor medicilor din Republica Moldova. Eliminarea birocrației și simplificarea procedurilor printr-un proiect de lege clar sau prin adoptarea rapidă a unei Hotărâri de Guvern;
Lista rămâne deschisă și orice cetățean îmi poate scrie pe email, whatsapp sau rețele de socializare propunerile și ideile sale.

- Ce dificultăți întâmpină candidații originari din Republica Moldova când vor să se implice în politica din România?
Nu cred că există neapărat niște dificultăți pentru cei originari din Republica Moldova în a se implica în politică sau orice alt domeniu al societății. Comunitatea românească este deschisă și flexibilă în a discuta și promova oamenii de peste Prut. Un exemplu concret în acest sens este Partidul PRO România. Faptul că au dat șansa unui tânăr de 33 ani, născut la Chișinău, să deschidă lista la senat pentru colegiul Diaspora este o dovadă clară că această echipă politică este una deschisă către Republica Moldova și sprijină activ vectorul pro-European al său.
- Ați făcut politică la Chișinău? Dacă nu, de ce?
Politică la Chișinău nu am făcut. Nu am făcut din simplul motiv că am plecat de la Chișinău la București la vârsta de 18 ani și eram încă prea tânăr pentru a face politică direct.
Dar în ultimii ani am avut foarte multe contacte cu oamenii implicați în politică, administrație publică și societate civilă dintre Prut și Nistru. Mi-e greu să găsesc diferențe concrete dintre București și Chișinău în aceste domenii, poate faptul că la București fenomenul European e mult mai prezent și dezvoltat. Un lucru este clar, oamenii implicați în politică trebuie să fie alături de cei mulți și să se gândească la binele celor din societatea pe care o reprezintă. Indiferent că vorbim de un mal sau altul al Prutului important este ca politica să se facă pentru oameni și nu invers.

- Aveți ocazia să faceți o adresare către alegători.
Vârsta minimă la care poți candida la Senatul României este de 33 ani.
Sunt Veaceslav Șaramet, un tânăr medic de 33 ani, născut la Chișinău, cu studii la Liceul „Ion Creangă” și „Gaudeamus”, un tânăr pe care îl poți sprijini cu un vot pentru a te reprezenta cu mândrie.
Alegerile parlamentare din acest an sunt despre a alege reprezentanții din diaspora în Parlamentul României pentru mandatul 2020-2024. Pentru colegiul pe care candidez, sunt 2 senatori și 4 deputați. Mă pot vota cetățenii români din afara granițelor și o pot face fie sâmbătă, 5 decembrie, fie duminică, 6 decembrie 2020.
Mai multe decât atât, orice cetățean născut în Republica Moldova cu cetățenie română, dar care acum este fie în Italia, Spania, Marea Britanie, poate merge la secțiile de vot deschise și, respectând distanțarea socială și măsurile de siguranță impuse de autoritățile naționale, poate vota poziția 1 pe buletinul de vot – PRO România.
Vă mulțumesc și succes în tot ceea ce faceți!