Romeo Țurcan a ajuns profesor în cadrul uneia dintre cele mai bune universități din Damemarca și este cel care a adus programul UE pentru dezvoltarea educației – Erasmus – în Republica Moldova. Potrivit moldoveanului, modul în care se studiază în universitățile din această țară este total diferit de cel din Republica Moldova.
Moldoveanul Romeo Țurcan locuiește într-un oraș liniștit din nordul Danemarcei – Aalborg. Este profesor în cadrul Facultății de Științe Sociale al Departamentului de Afaceri și Management al Universității din acest oraș.
Cum a ajuns profesor în Danemarca
A început în 2007 colaborarea cu Universitatea din Aalborg, Danemarca, în perioada când activa în cadrul unei organizații internaționale de la Chișinău. În 2009 a ajuns să aibă o funcție în cadrul acestei universități, iar în anul următor a devenit profesor asociat ”cu acte în regulă” în cadrul aceleiași instituții. A fost o schimbare destul de importantă. După un master și un doctorat în Scoția, unde sistemul britanic de studii este complet diferit de cel danez, s-a pomenit cu o stare de șoc cultural și profesional total. Sistemul britanic e foarte bine ghidat și structurat, în comparație cu cel danez, unde sunt foarte puține regulamente și mai multă libertate în ceea ce faci profesional și în relațiile cu studenții.
Spune că faptul că până a ajunge în Danemarca, a studiat și în Scoția, ceea ce l-a făcut să se transforme cumva. ”Când am ajuns în Scoția, bagajul de cunoștințe acumulate în Republica Moldova m-a ajutat mult să studiez cursul de masterat, chiar dacă niciodată până atunci nu am studiat în limba engleză”, spune profesorul moldovean.
Sistemul de studii din Danemarca, diferit față de cel din Moldova
Romeo a subliniat că din ceea ce ține de filiera academică, nu a luat nimic din Moldova, deoarece nu a avut tangențe cu acest sector. În schimb, aceasta nu l-a împiedicat să activeze în una din cele mai bune universități daneze.
O zi de muncă în cadrul universității decurge total diferit față de cum se întâmplă în Moldova. În cadrul instituției, este personalul academic și personalul tehnic sau secretariat. În cadrul departamentului unde activează bărbatul sunt circa 280 de persoane, dintre care vreo 30 reprezintă ceea ce se numește acolo staff suport sau secretariat, iar 20 sunt studenți doctoranzi. Potrivit reglementărilor, ziua de muncă al personalului academic nu înseamnă să muncești după un anumit orar și cercetătorii nu sunt obligați să fie prezenți în fiecare zi la universitate, având posibilitatea să contribuie de la distanță. Fiecare profesor are posibilitate să-ți învețe studenții prin Skype și, la fel, pot avea unele examene. Totodată, munca cercetătorilor este împărțită cel puțin în două părți: cea de predare și cea științifică. Aceasta presupune că aceste persoane își dedică 60% din timp studierii, iar 40% – cercetări.
Citiți continuarea pe moldnova.eu