ARTICOL

„Capra cu trei iezi” în diasporă

„Capra cu trei iezi” în diasporă_Pag.1Padova, Ravenna, Milano, Faro, Cascais (Lisabona) sunt orașele care au adunat sute de copii ale moldovenilor din diasporă pentru a viziona spectacolul „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. Această poveste îndrăgită de generații de copii a fost prezentată de către actorii Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău, care s-au aflat într-un turneu în Europa. Povestea „Capra cu trei iezi” trezește în inimile noastre bunătatea, mărinimia, compasiunea, toleranța, prietenia și, după cum ne povățuiește marele povestitor Ion Creangă, răsplata nu întârzie să vină, căci: „Bine faci, bine găsești”.

În premieră, turneul s-a desfășurat cu scopul promovării poveștilor lui Ion Creangă în rândurile copiilor din diasporă, consolidării relațiilor acestora cu părinții și stabilirii legăturilor emoționale cu țara natală.

Adresarea privind prezentarea unui spectacol copiilor moldovenilor de peste hotare a venit din partea profesorilor care activează în cadrul centrelor educaționale, deschise în diasporă, și a fost reiterată cu ocazia desfășurării Zilelor Diasporei de către membrii asociațiilor diasporei, precum și de părinții copiilor care au participat la ediția din acest an a Programului guvernamental DOR – Diasporă*Origini*Reveniri.

În rezultatul desfășurării spectacolelor, părinții copiilor au venit cu mulțumiri în adresa organizatorilor, menționând că sălile au devenit neîncăpătoare, iar frumosul proiect a adus emoții de nedescris, lacrimi de bucurie atât la cei mici, cât și la cei mari. „Mulțumim pentru posibilitatea de a reveni în copilărie, de a ne simți iarăși copii, dar cel mai mult  mulțumim  pentru minunata ocazie oferită copiilor noștri de a retrăi aceleași emoții pe care le-am simțit și noi la rândul nostru. O asemenea acțiune a fost organizată pentru prima dată pentru copiii noștri, la final nu se dădeau duși acasă, a fost o adevărată sărbătoare pentru familiile tuturor.  În plus, ca oricare altă poveste de-a noastră, a avut și un spirit educativ, precum cultivarea dragostei față de carte, bunătate și smerenie față de părinți”, ne-a mărturisit Liliana Balaur-Țurcanu din Italia.

Turneul a fost organizat de către Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu susținerea financiară a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, cu suportul și implicarea misiunilor diplomatice, dar și a asociațiilor din diasporă. Evenimentul face parte din strategia Guvernului Republicii Moldova de a dezvolta un cadru sustenabil și comprehensiv de colaborare între instituțiile statului și diasporă, bazat pe încredere și inițiative comune axate pe promovarea limbii și culturii naționale.

 

Victoria Eșanu-Gavriliță