ARTICOL

Sărbătoarea „Hai noroc” în Canada

La 14 octombrie curent, în continuarea celebrării Zilei Naționale a Vinului Moldovei, s-a desfășurat Ziua Vinului și Familiei „Hai Noroc”, la care a participat și echipa Ambasadei Republicii Moldova în Canada.

Sărbătorind rodul toamnei, păstrând și promovând legendele vii ale țării de baștină, evenimentul, desfășurat în provincia Quebec, la vinăria Domaine de Lavoie de la Rougemont, a adunat comunitatea de moldoveni din Canada. Inițiativa inspirată a organizării acestuia și susținută plenar de familiile Ciobârcă și Ichim, îi aparține unui cuplu de vinificatori moldoveni, Arcadie Popșoi și Olesea Nistor, care au demonstrat participanților adevărata pasiune în promovarea culturii vinului peste hotarele Republicii Moldova, creând vinul canadian cu suflet moldovenesc.

 

 

Sărbătoarea „Hai noroc” în Canada

Conceptul artistic al programului sărbătorii îi aparține familiei Eugenia, Nicolae și Cristi Mărgineanu, ce reprezintă în comunitate un adevărat izvor al creativității în cultivarea dragostei pentru  bogatele tradiții si obiceiuri naționale.

Atmosfera muzicală cu tonalități tomnatice de sărbătoare a fost creată de încântătoarea voce Marina Negruță, acompaniată de talentații maeștri Nicolae Mărgineanu, Sergiu Popa, Valeriu Ichim.

Participanții la sărbătoarea Vinului și Familiei au avut posibilitatea să savureze frigărui delicioși, plimbări cu trenuțul și aventura labirintului în câmp de porumb, culesul merelor în livada La Pommerie D’Or. Pentru cei mai mici reprezentanți ai comunității de moldoveni din Canada au fost organizate ateliere pentru copii, care au avut parte și de o adevărată poveste, însuflețită de pasionatele Maria Dandesh și Liuba Sârbu.

De asemenea, participanții la eveniment, inspirați de anotimpul roditor al toamnei, s-au perindat în concursul de toasturi tematice, care au fost apreciate de juriul creat din echipa Ambasadei prin oferirea celor mai bune vinuri ale producătorilor moldoveni.

Așa cum nicio sărbătoare la moldoveni nu poate fi concepută fără horele noastre încinse, publicul, care păstrează în inimi tezaurul nostru cultural, fiind inspirați de Dorul față de țara lor de baștină, Moldova,a admirat evoluarea ansamblului de dans popular „Vatra”, condus de Irina Chirca, la care s-au alăturat de la mic la mare, reprezentanții comunității de moldoveni din Canada.

www.canada.mfa.md