În data de 8 mai curent, Rețeaua Europeană a Orașelor Vinului RECEVIN (European Network of Wine Cities), a votat unanim decizia de a extinde perioada numirii „Cricova – Oraș European al Vinului Dionis ” și pentru anul 2021, titlu care a fost obținut în toamna anului 2019.
A devenit o normalitate ca vinul să fie perceput ca fiind un produs strategic, care, pe lângă faptul că duce faima Moldovei în lume mai și reprezintă la momentul actual și baza turismului moldovenesc. Astăzi în jurul oenoturismului se conturează o industrie foarte importantă pentru țara noastră. Vinurile moldovenești sunt premiate la cele mai importante concursuri din lume, începând cu China și ajungând în Canada. Cu siguranță vinurile noastre au ajuns în atenția cunoscătorilor din întreaga lume. Datorită unei bune colaborări între localitățile Cricova și Reguengos de Monsaraz din Portugalia, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova la Lisabona, în mai 2017, a fost semnat Acordul de Înfrățire între cele două localități. Ulterior, președintele RECEVIN, Jose Calixto, care este și primar al municipiului Reguengos de Monsaraz, a participat la cea de-a treia Conferință Globală a Turismului Vinicol, care a avut loc în septembrie 2018 la Chișinău. A fost un prim pas, care a dus la stabilirea unei colaborări care continuă până în prezent. În cadrul întâlnirilor cu factorii de decizie din țara noastră, Jose Calixo a lansat ideea creării unei Asociații a localităților vinicole care ar adera la RECEVIN, rețea la care au posibilitatea să adere localitățile din țările Europei care se ocupă cu producerea vinurilor și promovarea oenoturismului. În toamna anului 2019, RECEVIN, în cadrul unei ceremonii festive organizate la Parlamentul European, a acordat titlul “Oraș European al Vinului Dionis 2020” orașului Cricova, iar în februarie a acestui an, la Cricova a avut loc primul eveniment dedicat obținerii acestei distincții, la care au participat personalități importante din domeniul vinului și turismului oenogastronomic, cum ar fi: José Calixto – președintele RECEVIN, Floriano Zambon – președintele Asociației Italiene a Vinului CITTÀ DEL VINO, Pedro Ribeiro – președintele Asociației Municipiilor Portugheze Producătoare de Vinuri, Jose Arruda – președintele Asociației Internaționale a Turismului Vinicol AENOTUR, concomitent vicepreședinte al ITER VITIS și alții. În cadrul acelui eveniment, domnul José Arruda, a înmânat reprezentanților Asociației Naționale pentru Turism Receptor Certificatul de afiliere a Drumului Vinului Moldovei la Rutele Culturale ale Consiliului Europei ITER VITIS-“Les Chemins de la Vigne”, rută cultural-europeană certificată de Consiliul Europei.

„Cricova este o atracție a Drumului Vinului Moldovei, dar și o destinație turistică autentică din regiunea vitivinicolă Codru. Titlul de Oraș European al Vinului Dionis este un plus de notorietate pentru a îndemna turiștii, în special cei locali și regionali, să exploreze patrimoniul oenoturistic al Moldovei, de îndată ce va fi posibil”, a declarat Natalia Țurcanu, director executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), membru titular al Federației Europene ITER VITIS Les Chemins de La Vigne en Europe.

Valeriu Ostafii, ex consilier al Ambasadei Republicii Moldova la Lisabona în perioada 2016-2019 a comunicat că: “succesul Cricovei se datorează bunei colaborări pe care Misiunea Diplomatică a stabilit-o în ultimii ani cu mediul de afaceri portughez, dar și relațiilor excelente de cooperare la nivelul administrației publice locale între Cricova și unele localități din cadrul UE, Cricova fiind primul oraș din afara Uniunii Europene care s-a învrednicit de această înaltă distincție, iar acest lucru trebuie să servească drept exemplu și pentru alte localități vinicole din țara noastră, pentru care ușile RECEVIN sunt deschise”.
Totodată, domnul Ostafii a menționat că: “Moldova se distinge prin patrimoniul vitivinicol milenar, unicitatea galeriilor subterane, autenticitatea vinurilor și diversitatea tradițiilor, iar integrarea în rețelele profesioniste europene, prin obținerea distincției RECEVIN și afilierea la Rutele cultural-turistice ale Consiliului Europei, permit valorificarea eficientă a ofertei turistice a Republicii Moldova și relansarea turismului național, în special a celui receptor”.

Rețeaua Europeană a Orașelor Vinului RECEVIN a fost creată în anul 2000 și are drept scop protejarea intereselor localităților europene conectate din punct de vedere economic la producerea vinului. Rețeaua include în rândurile sale circa 600 de localități vinicole din 11 țări: Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Spania, Ungaria. Drumul Vinului Moldovei inclus în Ruta Europeană ITER VITIS cuprinde 1560 km de circuite în cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată, Codru, Valul lui Traian, Ștefan Vodă, cu vizite la 28 de crame, 12 vinoteci, 21 evenimente cultural-vinicole, 30 atracții turistice și zeci de experiențe oeno-gastronomice și de aventură ușoară.

În activitatea sa, RECEVIN pledează pentru promovarea oenoturismului de calitate, în baza unui concept tematic comun, fundamentat pe interesul, resursele și serviciile turistice caracteristice fiecărei zone vitivinicole. Grație eforturilor depuse, RECEVIN a contribuit la realizarea proiectului VINTUR, în cadrul căruia, cu concursul actorilor publici și a celor privați din domeniu, au fost elaborate două documente de referință: Vademécum-ul enoturismului european – care definește sistemul de management al calității turismului vitivinicol la nivel european și normele metodologice care stau la baza dezvoltării și recunoașterii Rutelor Europene ale Vinului, și Carta europeană a enoturismului – care definește conceptul turismului vitivinicol și criteriile de promovare a enoturismului, în corespundere cu principiile dezvoltării sustenabile.
Aliona PURCI